Bő egyéve már annak, hogy megtértem, sőt már lassacskán másfél éve ennek, de még mindig közösség/gyülekezet nélkül vagyok. Előfordulhat, hogy ez Isten akarata és nem akarja még, hogy tagja legyek egy gyülekezetnek/közösségnek bizonyos okok miatt?
Mint mondtam már kb másfél éve ennek. Kezdetben annyira nem is foglalkoztam vele, de már jónéhány hónapja van bennem egy kérdőjel ezzel kapcsolatosan.
Vajon lehet ez Isten akarata, hogy még egyelőre hanyagoljam a közösséget? Sokszor úgyéreztem már, hogy amíg egyes bűneimtől nem tudok megszabadulni, addig nemvagyok alkalmas arra, hogy bármely gyülekezet tagja legyek. Bár a Biblia is azt írja nem egy helyen, hogy a gyülekezet arra is jó, hogy az emberek egymás terhét hordozzák.Bár nem pontosan így, de a lényeg benne van, amir írtam.
Mit tegyek tehát ezügyben?
Amúgy salgótarjáni vagyok.
Szerintem akik "kereszténynek" mondják magukat, nagyon sokan nem azok. Jézus nem véletlenül mondta, hogy "eljön az idő, hogy akik megölnek titeket, azt hiszik szent szolgálatot végeznek Istennek".
Takarózni valamivel nem ugyanaz, mint amikor az is vagyok.
""hiszen Isten nincs egy felekezetre korlátozódva vagy emberekre korlátozódva. Ő mindezek fölött áll."
Csakhogy én nem Isten megtéréséről kérdeztelek, hanem az egyes, egymástól független emberek egységéről."
- Úgy tűnik nem olvastad el figyelmesen amit írtam, mert én sem Isten megtéréséről beszéltem, ez elég abszurd is lenne. Amúgy pedig nem a második, hanem az első kérdésedre válaszoltam ezzel. Ugyanis volt egy első kérdésed is.
"De akkor miért állított azt hogy Istennek csak az számít, hogy milyen őszintén ragaszkodsz az adott hitedhez?"
- Én ehhez még csak közelit sem állítottam. Vmit beleértettél, ami nincs ott, lehet előítélettel olvastad.
""Tartozhat vki a világ "legigazabb" fekezetéhez, ha a szíve nem nyitott Isten felé, semmit sem ér. Mert Isten a szívünket nézi."
Rosszul tudod. Ugyanis az Istennek tetsző közösségbe nem tartozhat olyan ember, aki nem szereti Istent!"
- Újrafogalmazom:
Meghallhatod és elfogadhatod az "igaz tanítást", "tanulmányozhatod Isten Szavát", cselekdhetsz sok jót és Neki tetsző dolgot, körbe lehetsz véve keresztényekkel, ha a te szíved nem nyitott Feléje, akkor csak egy külső vallásosság marad az egész, és nem egy élő, személyes kapcsolat az élő Istennel.
Nem elég a helyes tanítás elfogadása, ha "nem akartok Hozzám jönni"...
Jézus azt mondja, Ő maga az Igazság. Nem egy tanítás, hanem egy személy.
"Mert hogy minden embertől elvárja a pontos ismeretet az igazságairól."
- Ez így egyszerűen nem igaz. Különben Pál nem beszélne hitbeli csecsemőkorról meg érettkorról. Apollósnak Pál "még jobban megmagyarázta" Krisztus útját, pedig Apollós már keresztény volt, amikor találkoztak. És a Róma levél sem írná, hogy a pogányok is megismerhetik Istent a természetből, mert Ő ott is nyilvánvalóvá tette magát.
""A Szentlélek által, ami egy belülről fakadó egység lesz, és nem egy emberek által kívülről meghatározott vagy "ráhúzott" egység."
Mutass erre bibliai példát!"
1Kor 12:4 A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek.
5 A szolgálatokban is különbség van, de ugyanaz az Úr.
6 És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, aki cselekszi mindezt mindenkiben.
7 Mindenkinek azonban haszonra adatik a Léleknek kijelentése.
8 Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Lélek által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint;
9 Egynek hit ugyanazon Lélek által; másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Lélek által;
10 Némelyiknek csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig lelkeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása;
11 De mindezeket egy és ugyanaz a Lélek cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, amint akarja.
12 Mert amiképpen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, mind egy test, azonképpen a Krisztus is.
13 Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.
...
1Kor 14:26 Hogy van hát atyámfiai? Mikor egybegyűltök, mindeniteknek van zsoltára, tanítása, nyelve, kijelentése, magyarázata. Mindenek épülésre legyenek.
27 Ha valaki nyelveken szól, kettő vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza meg:
28 Ha pedig nincsen magyarázó, hallgasson a gyülekezetben; hanem magának szóljon és az Istennek.
29 A próféták pedig ketten vagy hárman beszéljenek; és a többiek ítéljék meg.
30 De ha egy másik ott ülő vesz kijelentést, az első hallgasson.
31 Mert egyenként mindnyájan prófétálhattok, hogy mindenki tanuljon, és mindenki vigasztalást vegyen;
32 És a prófétalelkek engednek a prófétáknak;
Ef 4:1 Kérlek azért titeket én, ki fogoly vagyok az Úrban, hogy járjatok úgy, mint illik elhívatásotokhoz, mellyel elhívattatok.
2 Teljes alázatossággal és szelídséggel, hosszútűréssel, elszenvedvén egymást szeretetben,
3 Igyekezvén megtartani a Lélek egységét a békességnek kötelében.
4 Egy a test és egy a Lélek, miképpen elhívatástoknak egy reménységében hívattatok el is;
5 Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség;
6 Egy az Isten és mindeneknek Atyja, aki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik.
1Kor 2:13 Ezeket prédikáljuk is, nem oly beszédekkel, melyekre emberi bölcsesség tanít, hanem amelyekre a Szent Lélek tanít; lelkiekhez lelkieket szabván.
Ef 2:21 Akiben az egész épület szép renddel rakattatván, nevekedik szent templommá az Úrban;
22 Akiben ti is együtt építtettek Isten hajlékává a Lélek által.
És még számtalan példát lehetne hozni.
Az egység a Lélek munkája, nem embereké.
Az a gond a tanításotokkal/amit írsz, hogy Isten munkálkodását lekorlátozza a szervezetetek munkálkodására, mintha Isten azon kívül tehetetlen lenne, vagy rá lenne szorulva az emberi segítségre ahhoz, hogy megváltson egy lelket. Ez, megbocsáss, de abszurd. Isten nem ember, hanem a Mindenható.
A magam részéről lezártam a vitát, mert már így is eltértünk a kiírt kérdéstől. Ha a Jehova Tanúinak vmelyik tanítását szeretnénk megvitatni, tegyük azt egy új kérdés kiírásával.
Üdv!
"Mert hogy minden embertől elvárja a pontos ismeretet az igazságairól."
- Ez így egyszerűen nem igaz. Különben Pál nem beszélne hitbeli csecsemőkorról meg érettkorról."
A isteni igazság ismeretének is fokozatai vannak. Egy ember életében is, és a történelmi korszakokban is. Az első században
Tehát az első században is elérték a relatíve felnőtté válás idejét, a kezdeti lépésekhez képest. De mára ez az ismeret jóval tágabb és komolyabb. Ezt nem szabad fél vállról venni. Mint ahogyan a Istenhez fűződő érzelmi kapcsolatunkat sem, azt hogy igazán szeretjük-e Őt. Ha szeretjük, nem a saját bölcsességünket toljuk előre.
"Meghallhatod és elfogadhatod az "igaz tanítást", "tanulmányozhatod Isten Szavát", cselekdhetsz sok jót és Neki tetsző dolgot, körbe lehetsz véve keresztényekkel, ha a te szíved nem nyitott Feléje, akkor csak egy külső vallásosság marad az egész, és nem egy élő, személyes kapcsolat az élő Istennel."
Ez tulajdonképpen a szeretet himnusza, csak átfogalmazva.
Csak amiket itt felsoroltál, azok közül több is olyan szintű cselekedet már, amikor egy ember nem igazán fog hamis lenni.
Tehát ahhoz hogy ezeket mind meg tud tenni, nagyon szeretned kell Istent!
Arra az egységre kértem tőled bibliai példát, hogy a szellem egymástól független embereket mintegy csoda útján, csak a szíválapota miatt megmentésben részeit, és ő ezzel "megvilágosodik", csak a helyeset, az Isten akaratával megegyezőt fogja tenni. Mert ehhez ugyanis ismeret kell.
Te amit bibliai példának felhoztál, azok az első sz-i csodaadományok voltak némelyeknek, mert hogy nem mindenki részesült akkor sem belőlük! A gyülekezet "csecsemőkorszakában" adta ezt Isten egyes tanítványnak. Ezek az apostolok korszakának végén meg is szüntek, tehát a megtéréshez semmi köze sincs.
Te is idéztél olyan sorokat a bibliából, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a tanítványképző munka alapvető és elkerülhetetlen része volt (és ma is az) a tanúskodó munka.
Vajon akik ma azt állítják, hogy "megszállta őket a Szentlélek (már ez a kifejezés sem helyes biblikus értelemben), azoknak ki vitte el az evangéliumot és ki tanította őket?
Senki? Csak a szent szellem? Na erre nem találsz példát az Írásokban.
Sajnos úgy tűnik, elbeszélünk egymás mellett, s ahogy írtam, részemről a téma itt lezárva.
Üdv!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!