Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Úrvacsorán csak az vehet...

Úrvacsorán csak az vehet részt, aki konfirmált? Egyházfenntartás mit jelent?

Figyelt kérdés

Aki nem konfirmált, de hívő, rendszeresen Istentiszteletre jár, az nem vehet részt az Úrvacsorán?

Az egyházfenntartás mi? Az adó 1%-a + a heti ezer forint vasárnaponként a perselybe, vagy még ezeken felüli adomány?

Köszönöm a válaszokat!

#konfirmálás #Egyházfenntartás
2023. jan. 21. 19:38
 1/6 anonim ***** válasza:
A reformátusoknál csak a konfirmált és csak az lehet keresztszülő is és nem lehet egyházi esküvője sem és gondolom lehet bármennyit adományozni.
2023. jan. 21. 19:58
 2/6 anonim ***** válasza:
Az egyházfenntartás azt jelenti, hogy pénzt kérnek tőled.
2023. jan. 21. 20:12
 3/6 anonim ***** válasza:
Evangélikusokról vagy refikről van szó? Ha jól látom, az nem derült ki.
2023. jan. 21. 21:28
 4/6 A kérdező kommentje:

Reformátusokról van szó. Valami tévedés van, hiszen a családban kereszteltek református templomban gyereket úgy, hogy a keresztszülők katolikusok voltak, nem hinném, hogy az esperes úr tévedett.

A “pénzt kér az egyház” érthető és rendben is van, a kérdésem arra irányult, hogy ezt a támogatást fedezi az 1% és a heti adomány, vagy ez egy másik, külön fizetendő összeg?

2023. jan. 22. 09:15
 5/6 anonim ***** válasza:
én is reformátusnak vagyok keresztelve de soha nem is járok, illetve a még mindig kötelezőnek beállított "egyházadót" sem fizetem ami már régóta önkéntes, csak az öregektől próbálják bevasalni kötelezően, járnak szedni állandóan, család többi tagja kap is szülinapi képeslapot, én nem :D nem is konfirmáltam, köszönöm, megvan a saját egyistenhitem, nem fog függeni egyik keresztény szabályrendszertől sem, vallásszabadság van. de egyszer megszívtam mert kiskoromban elmentem apámmal az Istentiszteletre, mondta a végén énekkor Úrvacsora előtt menjek ki. senki nem indult meg csak én, nézett is mindenki, mivel a többiek mind az ének UTÁN indultak meg :D na hagyjatok a templommal, tudom mit gondoljak anélkül is
2023. jan. 23. 00:33
 6/6 anonim válasza:

Az úrvacsorához való jogosultság szabályai eltérőek lehetnek az egyházaktól függően. Általánosságban elmondható, hogy az úrvacsorán való részvételhez általában szükséges konfirmált tag lenni, vagyis aki már elvégezte a konfirmációt, az hivatalosan tagja az adott egyháznak. Az úrvacsorához való jogosultság szabályait minden egyház maga határozza meg, így érdemes megismerni az adott egyház szabályait ezzel kapcsolatban.

Az egyházfenntartás fogalma arra vonatkozik, hogy az egyházak finanszírozásához szükséges pénzeket az egyháztagság biztosítja. Az egyházfenntartás a tagdíjak, adományok, vagy más adókból befolyó összegek révén valósul meg, és lehetővé teszi az egyházak számára a szolgáltatásaik fenntartását, az épületek karbantartását, a lelkészek fizetését és más költségeket. Az egyházfenntartásra vonatkozó szabályok és követelmények az adott egyház belső szabályzataiban rögzítettek, és eltérhetnek az egyházaktól függően.

2023. ápr. 11. 21:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!