Ez hol szerepel: Máté 5:43 Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet?
Egyszer egy zsidóval vitatkoztam és (többek között) ezt hozta fel példának, hogy ilyen nincs az ószövben, ezért hamis az újszöv.
Konkrétan igy, hogy "gyülöld ellenséged" én se találtam.
Abban igaza volt, hogy nincs az Ószövetségben, az tuti. Amúgy de van, csak nem "úgy". Góglid vagy Bibliád nincs?
43„Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. 44Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket,
@ "Gyűlöld ellenségedet!"
Így szó szerint valóban nem szerepel az Ószövetségben. Egyik lehetséges magyarázat szerint Jézus itt azokra a mózesi parancsokra gondolt, ahol gondosan ki kellett írtani az ellenséget.
A másik magyarázat szerint a "gyűlölni" kifejezés egy armaizmus, tehát egy korabeli arám szólás, ami azt jelentette, hogy "mellőzni", "kevésbé szeretni":
"Ha valaki követni akar, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet a tanítványom." (Lk 14,26)
A Máté féle változatban már kiiktatták a félreérthetősége miatt:
"Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, az nem méltó hozzám; aki jobban szereti fiát vagy leányát, mint engem, az nem méltó hozzám;" (Mt 10,37)
Tehát Jézus nem az Ószövetséget idézi, hanem egy köztudatban levő ószövetségi elvet.
Szia
gyűlöld az ellenségedet: A mózesi törvényben nem volt ilyen parancs. Néhány zsidó rabbi viszont úgy vélte, hogy a „szeresd az embertársadat” törvény azt sugallta, hogy gyűlölniük kell az ellenségeiket.
Szeresd az embertársadat: A mózesi törvény kimondta, hogy az izraelitáknak szeretniük kell az embertársaikat a 3Mó 19:18-ban. Bár az „embertárs” szó egyszerűen annyit jelent, hogy a „másik ember”, néhány zsidó leszűkítette az értelmét, és csak a zsidó társait értette alatta, elsősorban azokat, akik megtartották a szóbeli hagyományokat; mindenki mást az ellenségüknek tekintettek.
6-os.
Nem csak az iszlamisták de konkrétan minden normálisabb ember gyülőli az ellenségeit.
Szerinted ki szereti azt aki mondjuk PL. isten nevében megőli a családod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!