Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi értelme annak, hogy néhány...

Mi értelme annak, hogy néhány keleti és antikhalédóni ortodox keresztény egyház a Julianus-naptárat használja, és máskor tartja az ünnepeket?

Figyelt kérdés

Nem lenne jobb egyetemesíteni az ünnepek dátumát?

Ahogy én néztem: semmi gyakorlati haszna nincs a régi naptár használatának. Igazából azt se lehetne mondani, hogy az őskeresztények a Julianus-naptárat használták volna, mivel legelőször a zsidó naptárat használták, majd a görögöt és a koptot/egyiptomit, majd csak ezt követően a Julianus-naptárat, szóval bármelyik felsorolt naptárat ugyanígy lehetne egyházi naptárrá emelni.

Mondjuk ennyi erővel, mi, nyugatiak is áttérhetnének a Julianus-naptárra...

Szóval a lényeg: mi gyakorlati haszna van neki?

Nem lenne jobb, ha ugyanakkor lennének az ünnepek, így minden család tudna ünnepelni? A legtöbb ország csak egy dátumot enged munkaszüneti napnak a különböző keresztény ünnepeknél. Nagyon kevés olyan ország van, ahol mondjuk mindkét húsvét, mindkét karácsony, mindkét pünkösd stb. munkaszüneti nap lenne. Ilyenkor mindig a nem legelterjedtebb felekezethez tartozónak le kell mondania az ünneplésről, vagy pusztán a vallása miatt külön munkaszüneti napot kell kivennie, ami azért nem jelentéktelen, ha a cég keveset enged meg neki. Ez azért nem igazságos, mivel ezek az ünnepek minden nagyobb keresztény felekezetnél szentek, és kötelező, vagy legalábbis nagyon ajánlott a misén/istentiszteleten való részvétel, illetve a munka aznapi elhagyása. Különben is rettenetesen furcsa, hogy amíg valakiknél már szinte teljesen vége a karácsonyi, ünnepi időszaknak, megvolt vízkereszt, addig másoknál egész eddig advent volt, és csak mos kezdődik a karácsonyi ünnepkör, a vízkereszt meg majd csak jan. 19-én lesz, a karácsony pedig mindenképpen az újév után van, amit világi ünnep lévén mindenhol a polgári naptár szerint számolnak (persze valahol nem jan. 01. a legünnepeltebb újév, hanem mondjuk a norúz, vagy a holdújév, de a jan. 01. ott is munkaszüneti nap).

Mondjuk én kijönnék egy kompromisszumban is: mondjuk a karácsonyt és a vízkeresztet a Gergely-naptár szerint tartja mindenki, a húsvétot és a pünkösdöt meg a Julianus-naptár szerint stb.

Miért ennyire megosztott a kereszténység ebben a kérdésben? Vannak orosz és ukrán ortodox keresztény ismerőseim is, és tudom, hogy ilyenkor eléggé nagy nehézséget okoz kivonni magukat a forgalomból, pont akkor, amikor igazából minden a legjobban beindult (jó, mos idén nem annyira, mivel hosszú a téli szünet, és még most is tart, így a gyereket nem kellett kivenni és amúgy is hétvége van, de úgy általánosságban még nehezebb szokott lenni).

(Amúgy én római katolikus vagyok.)

2023. jan. 7. 11:53
 1/3 anonim ***** válasza:
Hülye kérdés. Ennyi erővel milyen gyakorlati haszna van annak, hogy a mohamedánok sem a Gergely-naptárat, hanem az iszlám holdnaptárat használják? Nyilván a gyakorlati haszon nem szempont a részükről.
2023. jan. 7. 12:03
 2/3 A kérdező kommentje:

#1.

De ott minden muszlim a muszlim naptárat használja.

Ja, és nyilván, ha az ünnepeket az XY naptár szerint tartanák, akkor aszerint tartanák a böjti időszakokat, az adventet és a nagyböjtöt is.

2023. jan. 7. 12:16
 3/3 A kérdező kommentje:
Siíta, szunnita, haridzsita, mind ugyanazon naptárat használja.
2023. jan. 7. 12:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!