Lehetek jó keresztény apologéta, ha ugyanúgy gyűlölettel, utálkozással válaszolok egy Erdélyi Ágostonnál durvábban vallásgyűlölőnek, személyeskedőnek, ahogy ő is tette?
Teljesen nyugodt voltam, érveltem, teljesen logikus válaszokat adtam, végül kijelentette, hogy valótlan minden érvünk. Egészen addig békés voltam, amíg ki nem jelentette, hogy minden hívő és vallásos egyaránt idióta, mind fideszesek vagyunk, és az emberi fajhoz fejletlenek, illetve betegek, károsultak vagyunk vagyunk. Ezenkívül tárgyi tévedéseket is hangoztatott (pl.: Jézus nem létezett soha, loptàk a történetét).
Ezen én nagyon felhúztam magam a plafonig, és majdnem ugyanilyen stílusban válaszoltam volna az ő szélsőséges véleményeire is. Majdnem ugyanazt tettem volna, amit ő.
Jogos lett volna? Lehetek így jó hitvédő?
tudjuk, hogy a mithraizmus sokszor átvett dolgokat a kereszténységtől.
Ilyen például a vasárnap, az úrvacsora.
Lehet, hogy történelmi kronológia alapján hamarabb alakult ki, azonban ez nem jelenti azt, hogy a végére ne alakult volna át több hagyományban más vallások hatására jelentősen.
Rühellek telefononn írni, borzasztó, földhöz vágnám, de mindegy. Elnézést a helyesírásért! Idézni, linkelni stb. is körülményesebb...
Amúgy a Mithrász-kultusz keményen hímsoviniszta volt még a korhoz képest is. Értelem szerűen nem volt egy nő sem a hit része, pláne férfi nélkül. A nők még csak nem is hihették benne, nemhogy nem lehettek beavatottak. Ha volt is szűztől születés változat, az minden bizonnyal mashonnét, a bizonyítékok alapján valószínűleg a kereszténységből kerülhetett bele. Két tanítványa, pontosabban őre, barátja, kísérője volt, nem tizenkettő. Nem látogatták meg bölcsek, illetve pásztorok sem. Stb.
Hóruszt pedig nem feszíthették keresztre, mivel az egyiptomiak ennyire régen még nem is ismerték igazából ezt a kínzóeszközt. Vele még annyi közös sincs, hogy dec. 25-én született volna. Ha jól emlékszem anno az ókori mitológiák tanulmányozásából, még csak nem is szűztől született. Badarság minden hasonló állítás ezek után rá. Innentől kezdve ugyanúgy tagadások sorozata, mint Mithrásznál.
Tudjuk azt is, hogy csak egy hajszálon múlt, hogy nem ez terjedt el a kereszténység helyett.
Az döntött, hogy a kereszténység kevésbé nyomta el a nőket.
Vicces, hogy a nők döntöttek ebben, akiket azért a kereszténység is keményen elnyomott, nem?
De amúgy nem igazán értem, hogy ezeket most miért írtad le.
Nyilván nem minden történet egyezik meg.
#14.
Nem csak ezen múlt. A mithraizmus követői amúgy főkent nem csak egyszerű, pórias férfiak voltak, hanem főleg katonák, arisztokraták, előkelők. Tehát egy igen szűk réteg körében volt népszerű az egész társadalmat szemlélve.
A kereszténységnek bárki a tagja lehetett. Férfi, nő, zsidó, görög, gazdag, szegény, előkelő, paraszt stb.
#14.
Kb. semelyik.
Mithrásznál a születés ünnepének dátuma, meg a hosszú haj.
Ugyanakkor az sem egyértelmű, hogy ki csapott le hamarabb a dec. 25-ös dátumra, mivel legelőször Lyoni Szent Iréneusz említi ezt a dátumot, mint Jézus születésének egyik javasolt napja a többi másik mellett, majd kébőbb más is említi. A bukkanó az, hogy ezt hamarabb írták meg, minthogy Róma fixálta volna ugyanezen napra a Sok Invictus, vagyis Mithrász ünnepét. Tehát már régen ünnepeltek ekkor, ugyanakkor tény, hogy Konstantin később a sok javasolt dátum közül azért ezt fogadtatás el, mivel más vallásokban is ez egy megbecsült negyede volt az évnek, nem beszélve a folyamatos riválisról a Mithrász-kultuszról.
Inkább csak később.
Jézus még csak a zsidókhoz szólt, Pál fordította aztán át a dolgokat.
Ezen kívül a történetek nagy része, amelyekről beszéltem, régebbi. Vannak köztük még sumér mondák is.
De most nem ez volt a fő kérdés, inkább nézzük azt:
---
Szerintem a vitában te is leszerepeltél. A partnered jobban, őróla csak rosszat lehet mondani a leírásod alapján.
De ez nem ment téged - ÉS neked ráadásul még egy égi támogatód is van, míg neki ugye nem segít senki. Tehát neked sokkal jobbnak kellett volna lenni, ennyire erős támogatással.
Mit csinálnál másképp legközelebb egy ilyen esetben?
#17.
Voltak görög tanítványai is. Soha nem mondta, hogy akkor ő most Izráel 12 törzséhez jött csak, éppen ellenkezőleg: mindenkinek ő a megváltója. Sőt, még a más hitűeknek, nem hívőknek és az Őt gyűlölőknek is. (Nem azért soroltam így fel, mert egy kategória lenne.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!