Templomban a misén hogy vannak ezek a szokások?
1. Amikor a pap azt mondja, hogy köszöntsük egymást a béke jelével és kezet fogunk a körülöttünk lévő emberekkel, valamit mormognak közben. Mit kell ilyenkor pontosan mondani?
2. Kicsit előbb a mise közben nem keresztet vetnek az emberek, hanem "vakargatják" a homlokukat, meg az állukat. Az mi pontosan? Olyan gyorsan csinálják, hogy nem tudom jól megfigyelni.
3. A vége felé mikor a hívek sorakoznak a pap előtt, az meg ad nekik valamit enni, olyankor mit szokás csinálni? Kell közben mondani valamit?
1) "béke veled", vagy elismételjük, amit a pap mondott, azaz: "legyen békesség köztünk mindenkor"
2) Az három pici kereszt, az evangélium felolvasása előtt
homlokodra, szádra, és szívedre.
Jelentése:
"A IX. szd-tól szokás, hogy evangélium előtt minden jelenlévő keresztet vetett. Nem sokkal később ebből hármas kereszt lett:
homlokunkra - miszerint értelmünkkel megismerjük,
szánkra - megvalljuk,
szívünkre - lelkünkbe akarjuk zárni Krisztus tanítását."
3) Azért ez durva blaszfémia, hogy "ad valamit enni". Remélem, nem provokációként csinálod....
FElmutatja, és azt mondja: "Krisztus teste" - és ha két szín alatt van áldozás, akkor a ministráns kezében lévő kehelybe is belemártod, ő pedig azt mondja, hogy "Krisztus vére".
Nem kell semmit mondani. Esetleg lehet egy áment.
Köszönöm.
??? Lehet hogy nem ez a legjobb kifejezés rá, de láttam, hogy valamit megesznek. Nálunk a családban nem vallásos senki, nem tudom kitől megkérdezni. Én meg vagyok keresztelve (7 évesen saját magam elhatároztam hogy hittant szeretnék tanulni az iskolában, ott meg erőltették, ez sem tegnap volt), de nem vagyok mélyen vallásos, rendszeresen templomba se szoktam járni. Ma viszont voltam rorátén és nem mertem sorba állni, mert fogalmam sem volt, hogy olyankor mit kell csinálni. Elnézést kérek, hogy nem úgy születtem, hogy ezt tudjam és meg mertem kérdezni. Biztos jobb lenne, ha ezentúl se tudnám...
Épp most írtam, hogy meg vagyok!
Valamiért nagyon félre vagyok értve... Mindegy, a linket köszönöm, hasznos.
Elsőáldozó voltál?
Gyóntál a rorate előtt? Ugye nem?
Wkkor nem aldozhatsz.
Igen, voltam. Kisgyerek koromban, több, mint 20 éve. Halvány emlékképeim vannak róla. Hogy mit kellett csinálni, vagy mondani, arra már abszolút nem emlékszem.
Közvetlenül előtte nem gyóntam, bőven elég volt így is reggel 6-ra beérni a templomba.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!