Miért van az, hogy a Bibliában írtak által kialakult bennem egy ilyen kényszeres viselkedés?
Sokszor van bennem olyan érzés, hogy nekem nem szabad boldognak lenni, nem szabad örülni pl: olyan dolgoknak, mint amikor egy focicsapat győz, amivel szimpatizálok vagy esetleg kapok valami szép tárgyi értéket. Folyton vádolva érzem magamat egyes igerészek által, mint pl:(nem szó szerint idézek) aki nem mond le mindenéről, az nem lehet az én tanítványom; vagy: ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van-amit hajlamos vagyok úgy értelmezni, hogy nekem nem szabad megnézni pl egy jó filmet, csak imádkozni, templomba járni és jól viselkedni mások irányába.
És ezzel az a baj, hogy nem tudom, hogyan lehetne ebből kitörni. Egyszerűen nem tudom mit kezdhetnék ezzel. És ez nem megy csettintésre. Hogy mostantól megpróbálok nem így élni, hanem normálisan. Mert egyszerűen megpukkadok belülről.
Nem tudom mihez kezdhetnék ezzel.
Meg azért az utóbbi időben megfigyeltem magamnál azt is, hogy kissé aggályos lelkiismeretem van.
Hogyan lehet ezt levetkőzni?
Remélem nagyjából érthető, hogy mire akarok kilyukadni.
És félreértés ne essék, nem a Bibliával van a gond, hanem velem.
Az értelmezést illetően.
Mégis mit tudok ezzel kezdeni?
Ebben szerepet jatszhat a szemelyiseged, pl. mennyire vagy lelkiismeretes tipus, vagy mennyire vagy hajlamos a szorongasra. Az ember a sajat szemelyiseget nem tudja alapokban megvaltoztatni, de tudja kontrollalni. Neha ehhez szakember segitsege kell.
Aztan lehet egy pont, amikor, nagyon ritkan, valoban kenyszerbetegsegge valhat a dolog (nemcsak kenyszercselekvesek vannak pl. kezmosas 100-szor, hanem kenyszergondolatok is, amelyek kivulrol nem latszanak, de sok szenvedest okoznak).
Fugghet attol, hogy milyen kozossegbe jarsz, milyen a felekezeted? Ha olyan a tarsasagod, akik nem mernek vilagi filmet megnezni es folyton papolnak meg ajtatoskodnak, akkor ez rad is hatni fog. De ha nem, akkor segithet az, ha masokrol peldat veszel, latod, hogy boldogok.
Igy latatlanban nem nagyon lehet segiteni, hogy mit csinalj: pl. kellene tudni, miota hiszel Istenben, es miota tart ez, mindig igy volt? Vagy csak most valtotta ki valami? Olvastal, hallottal valamit, vagy altalaban szorongosabba valtal? Nem mindegy az sem, hany eves vagy stb.
Csettintesre nem mulik el, hanem fokozatosan. Esetleg beszelj pappal / lelkesszel, vagy normalis mas hivovel, hogy ok hogy csinaljak. Gondolj arra, hogy a szep ajandek, a focicsapat gyozelem is Istentol van, szabad orulni spontan mindennek. A Bibliaban sok olyan dolog van, amit nem tartunk igazan be, pl. a csalad elhagyas, vilagbol valo kivonulas. Ne felejtsd el, hogy Krisztus halala utan a kovetoi azt hittek, meg az o eletukben visszajon, tehat allandoan arra kellett keszulniuk.
Nem tudom, segitettem-e ezzel. Mindenkeppen beszelj valakivel, egy olyan hivovel, aki nem ilyen aggalyos, es kerj tanacsot.
Ez vallási rovat és nem szakember kereső! Menjen szakemberhez az, aki ezt javasolta!
Egyébként tudom miről beszélsz. Görcsösen fogod fel a dolgot.
A "focicsapat győz" ezt nem értem, honnan tudod, nem-e Isten szereti? Ha jól megnézed, akkor olyan csapatok nyernek, akik egy gól belövése után keresztet vetnek, imádkoznak. Hidd el, a pályán igazi keresztények fociznak, Ronaldo is az, ISten segítse meg. Sajnos beképzelt, dehát mindenkinek vannak bűnei.
Pl. a szép tárgyi értéket odaadhatod egy rászorulónak és az is örömmel tölthet el, hogy adsz, főleg Karácsony előtt.
A világot meg lehet utálni, úgy mint én, de nem kell elmondanod másnak. Én úgy utálom a világot, hogy belül teljes nyugalomban vagyok és nem pukkadok szét, mint ahogy te mondod. Békességgel lehet utálni világot, ezt még gyakorolnod kell.
Lelkivezető & pszichológus. Sokan járnak manapság, sztem kár kihagyni, ha szüksége és módja van rá az embernek.
Szerintem próbáld felfogni úgy a jó dolgokat (finom étel, jó film, szép tárgy) mint Isten ajándékait! Vagy úgy, hogy Isten saját kezűleg készítette azokat.
Ahol Jézus megjelent, ott bőség lett. Gondolj a Kánai mennyegzőre, a kenyérszaporításra és a betegek meggyógyítására! A világ jó dolgai a mennyországot szimbolizálják. (Mennyegző, lakoma)
Miért kell akkor mégis önmegtartóztatás és böjt?
Szintén a mi boldogságunkért. Hogy szabadok legyünk, és ne uralkodjanak felettünk a javaink. Aki minden nap csak csokis croissant-t hajlandó reggelizni, az szenvedni fog, ha egyik reggel nem jut hozzá. A böjt "testedzés". Ezzel együtt még a nagyböjt időszakában is örvendhetünk Isten szeretete miatt. Ha másért vállalunk önmegtartóztatást, az olyan, mint amikor egy koldusnak ételt adunk. Az öröm felülmúlja a hiányt, ami ekkor keletkezik. Mivel ekkor fizikailag nem kapja meg a címzett, Isten maga közvetíti szeretetünket. Vagyis a böjt nem öncélú, hanem a szeretet eszköze.
Tehát azzal teszel jót, ami szabadabbá és boldogabbá tesz. Folyton kerülgetni a jó dolgokat pedig eléggé időigényes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!