Térítenek a baptisták?
Fiatal házasok vagyunk egy vidéki nagyvárosban. Egy helyi rendezvényen megismerkedtünk egy hozzánk hasonló párral, akikkel aztán elmentünk még párszor kulturális programokra. Felvetették, hogy szoktak járni egy közösségbe, közösen imádkozni, és Istenről beszélni, és elhívtak minket is. (Én református vagyok, a párom katolikus.)
Elmentünk, kiderült, hogy ez egy baptista közösség.. komplett vacsora volt, jól éreztük magunkat. Hívtak egy hónap mulvára is.
Ez eddig oké, de mit szeretnének ezzel? Vendégül látnak teljesen idegeneket.. meg akarnak téríteni? Egy idő mulva be kell lépni?
Mi a céljuk ezzel?
Baptisták = anabaptisták.
Én teljesen egyetértek vele, és logikusnak tartom, hogy mindenkit csak saját akaratából és döntéséből szabad megkeresztelni.
Ezen lehet elmélkedni, hogy mikor célszerű keresztelni, de tagadni a keresztég érvényességét, ha azt a Jézus által előírt módon tették, hát... szerintem már súrolja a Szentlélek káromlásának fogalmát.
Egyébként a reformátusoknál, evangélikusoknál ott a konfirmáció, a katolikusoknál az elsőáldozás és bérmálás, amikor saját maguk is megerősítik a keresztségi fogadalmat, amit a szülők és keresztszülők tettek helyettük. Szóval innen nézve is meredek.
Kálvin nem véletlenül kelt ki az anabaptisták ellen több írásában is...
"Kálvin nem véletlenül kelt ki az anabaptisták ellen több írásában is..."
nem kelt ki, mert az anabaptista felekezet 1609-ben jott letre Hollandiaban, Kalvin pedig 1564-ben meghalt
Nagyon okosat akartál írni, de valamit nagyon benéztél :)
Az anabaptizmus igazából régebbi, mint a Luther és Kálvin által fémjelzett reformáció. De ebben a korszakban kap újra előre, és Münzer Tamás formál belőle mozgalmat. Zürichben, kicsit később Münsterben alakul központjuk, de még mindig a 16. század elején vagyunk.
Javaslom, máskor előbb nézz utána, mielőtt újra ilyen nagyot írsz.
S mint írtam, Kálvin is több írásában felszólal tévképzeteik ellen.
Nem vagyok hitetlen, mégis logikus.
Hogy egy ilyen nagy döntést mint a keresztség felnőtt fejjel hozzunk meg.
Jó, erre már válaszoltam:
"Ezen lehet elmélkedni, hogy mikor célszerű keresztelni, de tagadni a keresztég érvényességét, ha azt a Jézus által előírt módon tették, hát... szerintem már súrolja a Szentlélek káromlásának fogalmát."
Persze lehetne még a szót szaporítani, de magamat ismételni sose szerettem. Te abban hiszel, amiben szeretnél, én pedig maradok az apostolok és őskeresztények hiténél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!