Melyik a jobb Biblia, Károli 2001-es vagy az a 2014-es újfordítású bibliai társulatos?
E kettő közül inkább a 2014-es, annak általában pontosabb a szövege.
Az Újszövetségből viszont ez a legjobb az összes közül (legfrissebb alapszövegből fordították):
Nyelvezetre, szépségre pedig a Káldi-féle Neovulgáta a legjobb.
#3 Nincs olyan, hogy legfrissebb alapszöveg. Csak az Újszövetségnél több ezer görög kézirat töredék van, teljesen önkényes, hogy ki mi alapján válogat ezek közül. Egy példa, ami jól szemlélteti a problémát. A protestáns új fordítású Biblia több tucat verset vagy vers részletet hagyott ki Károli fordításához képest - pusztán amiatt, hogy más kéziratokat vett alapul. Egy helyen hamisítást is felfedeztem egyébként benne! Írtam is annó a Bibliatársulatnak emailt erről, és elismerték, hogy változtattak a szövegen.
Én személy szerint a 2001-es Károlit javasolnám alapnak. Lehet, hogy kicsit nehéz a nyelvezete, de nagyon hamar hozzá lehet szokni. Emellett hasznos és tanulságos lehet összevetni más fordításokkal is.
Jelenleg a legfrissebb kritikai kiadás a Nestlé-Aland 28-as verziója. Tehát van ilyen. Igen, valóban van nagyon sok alapszöveg, későbbi verzió, amibe az idők során kerültek másolási hibák, vagy valaki írt széljegyzetet, egyéb megjegyzést, a későbbi másoló hibásan belevette az alapszövegbe, stb... A kutatók pont ezen hibák kijavítására törekszenek, hogy eljussanak az eredeti verzióhoz. Tehát ez egy nagyon szép dolog. Például a Nestlé-Aland 28-ból többek között azt is megtudhatjuk, hogy Jézus mentette ki a zsidókat az egyiptomi fogságból, a korábbi kiadásokban ott egyszerűen Úr szerepelt hibásan:
A linken a fordításokra kattintva lehet megnézni, hogy melyik hogy adja vissza. Már amikor működik, nekem újabban nem mindig...
Amúgy nyelve szépségre a Károli-féle a leggyengébb ezzel a túlerőltetett archaizáló stílusával. Néha értelmetlen is a szöveg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!