A hívő keresztény nőket nem zavarja, hogy a vallásuk alapján gyakorlatilag alsóbbrendűnek vannak tekintve a férfiakkal szemben?
"Egy férfi az Úrnak engedelmeskedjen.
Egy nő az Úrnak ÉS a férjének is."
Nem, ez a rész egész pontosan úgy kezdődik, hogy legyetek EGYMÁSNAK alárendeltjei. (Ef 5, 21)
"A nő szeressen és engedelmeskedjen is. A férfi elég, ha szeret. Ez hol, melyik bolygón egyenlőség?"
Amúgy ebben a részben konkrétan sehol nincs az, hogy a nő szeresse a férjét.
"Szeresse hát mindegyiktek a feleségét, mint önmagát, az asszonyok meg tiszteljék férjüket." (Ef 5, 33) Csak tisztelni kell. Szoktunk is ezzel viccelődni, hogy a feleségtől Szent Pál nem kéri, hogy szeresse a férjét. :D
De viccet félretéve, a szeretet a legfőbb parancsa Krisztusra, mindenkire vonatkozik. A kereszténység tanítását meg nem pár fejezetből és pláne nem pár kiragadott sorból kell levezetni.
Ahogy 28-as is írta, meg én is az előbb, az a szeretet, ahogyan Krisztus szereti az Egyházát emberileg lehetetlen. Sokkal több és sokkal nehezebb, mint tisztelni a másikat, és akár engedelmeskedni. Hozzáteszem, az a férfi, aki szereti (majdnem) annyira a feleségét, mint Krisztus az Egyházat, az nem fogja azt a nőt kényszeríteni semmire. Sőt, jó értelemben véve szolgálni fogja - hiszen Krisztus szeretete szolgáló szeretet.
A szeretet itt nem annyi, hogy elmondogatjuk napjában háromszor, hogy szeretlek, meg nem is ma használt kiüresített szeretet-fogalom.
Szia Kérdező,
Az ne tartson vissza a hittől, hogy egyesek úgy értelmezik, a nők alsóbbrendűek.
Igen figyelemreméltó, és nem szabad a tény mellett elmenni, hogy Jézus semmit sem szólt arról, hogy a nők alsóbbrendűek lennének!
Pál apostolnak van pár, nőket alárendeltként kezelő megnyilvánulása. Kérdés, hogy ezen pár gondolatában egyetemes igazságot nyilvánított ki, vagy korának embereként gondolkodott. Szerintem utóbbiról van szó.
Hogy meglásd, nem kötelező elfogadni azt, hogy a Biblia minden szavát Isten tollba mondta, két írás, egy magyar és egy amerikai gondolkodótól. Első írás érinti is a páli, nőket hátrányosan megkülönböztető gondolatát.
Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
A Biblia Isten Igéje, vagy tartalmazza Isten igéjét?
Folyt.
#32 Folyt.
A valódi krisztusi szellemiség a nőkhöz, és minden más elnyomott személyhez, pl. ebben az ésaiási idézetben van benne:
„Hát nem ez-é a bőjt, a mit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek?”
Pálnak vissza kellett volna lapozni a Genezis elejére, ahol is a bűnbeesés előtt nem volt hierarchia a két nem között és Isten nem a másikon való uralkodással bízta meg a nemeket:
1,26 És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
A bűneesés következménye lett a férfiak nőkön való uralkodása:
3,16 Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat; és epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik te rajtad.
Ez az uralkodás a természeti elvből vezethető le, az erősebbik érvényesíti akaratát elve alapján. Én magam is borzalmasnak találom, ahogy a nőkkel bántak sok sok évszázadon, évezreden keresztül. Undorodom ettől a bolygótól emiatt.
Természetesen szellemi értelemben semmilyen hierarchia nincs a két nem között. Így maradiak, akik szerint nem taníthatnak, stb nők.
Még egyszer: Jézus nem tanított hierarchiáról a két nem között.
Vesd össze, Pál:
1 Kor 11. fejezet
11,3 Akarom pedig, hogy tudjátok, hogy minden férfiúnak feje a Krisztus; az asszonynak feje pedig a férfiú; a Krisztusnak feje pedig az Isten.
...
11,7 Mert a férfiúnak nem kell befednie az ő fejét, mivel ő az Istennek képe és dicsősége; de az asszony a férfiú dicsősége.
11,8 Mert nem a férfiú van az asszonyból, hanem az asszony a férfiúból.
11,9 Mert nem is a férfiú teremtetett az asszonyért, hanem az asszony a férfiúért.
23-24
Nem ellentmondásos.
Kérdező, idézted:
"Ha pedig az asszony nem akarja fejét befödni, vágassa le a haját. De ha megszégyenítő az asszonyra, hogy a haját levágassa vagy kopaszra nyiratkozzék, födje be a fejét."
Befedik a hosszú hajú hívő keresztény nők a fejuket vagy nem? Igen vagy nem?
Akkor tudod.
Akkor megkaptad a választ.
23
"A biblia amiben foglalt az amiben hisznek a keresztények és mégis elvetik?"
Nem "abban hiszunk és mégis elvetjuk". Rosszul tudod. Nem hiszunk el mindent szó szerint és nem tartjuk be szó szerint. A keresztény egyházak mondják meg, hogy miben hisznek.
Mondtam, hogy nézzetek utána annak, mit tanítanak az egyházak, mit tanít a kereszténység.
A római katolikus egyháztól hirtelen ezt találtam:
"the teachings by St. Paul, the Church Fathers, and scholastic theologians perpetuated a notion that female inferiority was divinely ordained, while current Church teaching considers women and men to be equal".
"Szent Pál, az egyházatyák és a skolasztikus teológusok tanításai azt a felfogást állandósították, hogy a nők alsóbbrendűsége isteni rendelés, míg a jelenlegi egyházi tanítás a nőket és a férfiakat egyenlőnek tekinti".
Pál apostol azt is mondta, hogy az egyházi vezetők legyenek egy feleséggel rendelkező férfiak.
Ehhez képest a legtobb protestáns egyházban vannak női lelkészek, míg a katolikus egyházban egy feleséggel sem rendelkeznek a férfi papok.
"Már ott tartok, hogy bánom igazából, hogy kiírtam a kérdést."
Ha te ezt eddig nem tudtad, akkor most már tudod, és tobbet nem kérdezel ilyeneket.
Nem értem, mit olyan nehéz ebben intellektuálisan megérteni.
(22 vagyok)
34 tehát az egyház kénye kedve szerint válogat a Bibliából és amit mondannak azt követitek.
Hol van ebben Isten? Isten akarata? Isten szándéka?
"Nem értem, mit olyan nehéz ebben intellektuálisan megérteni."
Számomra azt nehéz megérteni, hogy az egyházak mi alapján mazsolázgatnak a Bibliából. Milyen módszertan szerint döntik el, hogy mit kell betartani az Írásokból és mit nem, ha egyszer szerintük az egész Biblia Istentől ihletett?
35-36
Hát ezt már bízzátok ránk.
A kérdező megkapta a választ:
"...hogy a vallásuk alapján gyakorlatilag alsóbbrendűnek vannak tekintve a férfiakkal szemben?"
Tehát nincsenek alsóbbrendűnek tekintve. Sem elvileg, sem gyakorlatilag.
Szia
Tulajdonképpen a 11. hozzászólásodból értettem meg igazán, mire vagy kíváncsi, illetve mit szeretnél megtudni
Nos én felnőtt fejjel, gyermekes anyaként lettem keresztény.
Amit írtál a nők alacsonyabb rendűségéről, azt sajnos én is tapasztaltam a "világ" részéről. De teljesen másat tudtam meg arról, hogyan tekint minket, nőket Isten.
Ugyan te idéztél a Bibliából Évával kapcsolatosan, de azért ne feledd kérlek, azt sem, amit Ádámnak mondott: " „Arcod verítékével eszed a kenyered, míg vissza nem térsz a földbe, mert abból vétettél” 1Mózes 3:17–19.
Mindkettő igaz.
Viszont Isten méltósággal teremtette meg mind a férfit, mind a nőt (az már másik téma, a világ ezt nem így kezeli) Mindkettőnek más a szerepe, de nem kevésbé fontos. Mivel a nőben minden megvan fizikailag és érzelmileg amire a férfinak szüksége van, ugyan úgy a férfiban is, ami hiányzik a nőből, ezért kiegészítik egymást. Nem lehetnek egyenlőek, mert mindketten másak, ahogyan más szerepe van a lábunknak mint a kezünknek, de nem kevésbé fontos egyik sem a számunkra.
Ha megfigyeled Krisztus mennyire figyelmesen és méltósággal bánt a nőkkel, abból láthatod Isten hogyan tekint minket nőket. Azóta jobb az önbecsülésem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!