Megkeresztelt ember lehet ateista, ha nem hisz istenben?
"Ő se hisz istenben, csak azt mondta, hogy ha megvagyok keresztelve, akkor nem lehetek ateista"
Az istenhit az egyén tudatos elköteleződése. Egyébként a kereszténység sem mondja azt, hogy egy megkeresztelt ne lehetne ateista. A keresztség nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve az illető automatikusan hisz Istenben. Természetesen változhat a hite egész életében: akár gyerekként kapta meg a keresztséget, akár felnőttként.
Persze. A keresztelést - a gykori gyermekhalandóság és egy egyházi dogma miatt - elkezdték már csecsemőkorban elvégezni. Akkor az egész közösség hívő volt, tehát úgy is gyakorló keresztény lett a gyerek...
Mára megmaradt a gyermek/csecsemőkeresztelés szép hagyománya, de nagyon sok esetben nem a szülők hite miatt, hanem "mert olyan szép szertartás", meg van benne egy kis babona is. Mivel egyik szülő sem gyakorló hívő, tehát az elültetett mag szépen elszárad, és marad az ateista vagy valami elhomályosodott "hit".
Természetesen, a hivő közösségben felnövő gyermek esetén talán magyarázható a korai keresztelés, de talán jobb lenne visszatérni az ősegyház szokásához, amikor a hívő felnőtt önmaga kérte a keresztséget.
Csak ugye akkor mi lenne a statisztikával. :)
#12: "megmaradt a gyermek/csecsemőkeresztelés szép hagyománya"
A megkeresztelt emberek jelentős része 30 éves kora után lett megkeresztelve, mert azt hitték 1990 után, hogy most akkor abba az irányba kell elmenni.
Amúgy meg a három gyerekem közül egyik sincs megkeresztelve. Én sem vagyok. Szóval a "megmaradt" résszel is vitatkoznék erősen.
Ettől függetlenül természetesen aki nem hisz Istenben az ateista. Teljesen függetlenül attól, hogy meg van-e keresztelve vagy se.
Egyébként aki ilyen kérdést feltesz, az nem ismeri a Googlet?
1. találat:
"Az ateizmus bármilyen isten, istenség vagy más természetfeletti lények létezésébe vetett vallásos hitet elutasító eszmei irányzatok csoportja."
Szóval apukád hülyeségeket beszél...
"A megkeresztelt emberek jelentős része 30 éves kora után lett megkeresztelve, mert azt hitték 1990 után, hogy most akkor abba az irányba kell elmenni."
Szerintem Te ezt rosszul tudod Itt van link:
Ezt kifejtenéd bővebben: "Szóval a "megmaradt" résszel is vitatkoznék erősen."
Mai napig születés után keresztelnek meg mindenkit.
Nem tudom hogy miről beszélsz, igaz volt valami újrakeresztelő mozgalom, de az pár száz évvel ezelőtt volt divat és akkor is a többi ágazathoz képest kisebbségben voltak erősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!