Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A tudósok, egyetemi tanárok,...

A tudósok, egyetemi tanárok, Nobel-díjasok akik hisznek valamilyen istenben ők pontosan miben hisznek?

Figyelt kérdés
Több kérdésnél is felmerült hogy ők is hisznek istenben. De az hogy hisznek valamiben még nem mondja el hogy miben is. Reméltem valaki beszélt már ilyen személlyel erről is letudná itt írni.
2022. okt. 9. 08:00
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Freund Tamás neurobiológus, agykutató, az MTA elnöke

“ Az ateista elképzelés szerint a tudat az anyagi agy működésének emergens tulajdonsága. Én úgy gondolom, az anyagnak nem lehet olyan emergens tulajdonsága, ami visszahat az őt létrehozó idegsejthálózatra."

...

"...A fő különbség, hogy ezekből a kis agykérgi oszlopokból az emberi agyban jóval több van, mint egy majom vagy egy macska agyában. ha valaki elhiszi, hogy csak mert ezekből az egységekből jóval többet pakolok egymás mellé, a hálózat generál egy nem anyagi jellegű éntudatot, az élet értelmén lamentáló elmét, akkor azt is el kell hinnie, hogy ha chipekből kapcsolunk össze egyre többet, akkor egyszer eljutunk egy számítógéphez, ami előbb-utóbb szintén kitermel magából egy elmét, ami majd az éterből visszahat és programozza a gépet létrehozó chipek hálózatát.

...

Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek."

2022. okt. 9. 08:23
 2/14 anonim ***** válasza:

Freund Tamás folytatás

[link]

2022. okt. 9. 08:26
 3/14 anonim ***** válasza:
Olvasd végig.
2022. okt. 9. 08:28
 4/14 anonim ***** válasza:
82%
Teljesen mindegy, hogy miben hisznek. Az emberi agyban jól megfér egymással a racionalitás és irracionalitás. Az ateizmus nem kutatja a létezés végső okát, megáll egy ponton, ahol a racionális megközelítésnek vége van, míg az istenhívők el akarnak jutni a Teremtőhöz, a végső okhoz és folytatják a keresést. Ezért van sok istenhívő a természettudósok között is.
2022. okt. 9. 08:43
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
igen, ateistaként azt gondolom, hogy egy csodában élünk. Tényleg nagyobb csoda, hogy a világ és benne a sokféle lények létrejöttek azon az úton, amit ma igazoltan tudunk. Lenyűgöző. Tényleg, szinte profán és silány lenne ehhez képest, ha ezt valaki csak úgy megteremtette volna. Szóval az én hitem nagyobb. :-)
2022. okt. 9. 09:19
 6/14 anonim ***** válasza:
Pontosan miben? Azt szavakkal, hogy kéne átadni? Valamint ahány ember, annyi "hit".
2022. okt. 9. 09:57
 7/14 anonim ***** válasza:

"Több kérdésnél is felmerült hogy ők is hisznek istenben. De az hogy hisznek valamiben még nem mondja el hogy miben is."

Ugyanúgy, mint más, aki hívő: Vagy hisznek valamiféle Teremtőben (legyen az erő, vagy konkrét személy). Vagy nem csak hisznek egy Teremtőben, hanem elfogadják valamelyik egyház hittételeit is. Annyi a különbség, hogy szektás tudósok nem igazán vannak, mert ahhoz túl okosak.

2022. okt. 9. 10:45
 8/14 anonim ***** válasza:
33%
Többek között ismerek egyetemi tanárokat, szakmájukban kiemelkedő, elismert tudósokat, köztük van hívő római katolikus, református, evangélikus is, ők mind keresztények amellett, hogy magasan képzett köztiszteletben álló tudósok. Newton is hívő keresztény volt, Einstein hívő zsidó volt…
2022. okt. 9. 12:11
 9/14 anonim ***** válasza:
Doktorandusz vagyok. Az egyetemen több tanárom, akik között MTA doktorok is vannak, hitüket gyakorló (és mem csak "vasárnapi") katolikus keresztények.
2022. okt. 9. 12:21
 10/14 A kérdező kommentje:

8 az hogy hitt valamilyen teremtőbben és hogy az a kereszténység vagy akármelyik vallás istene az nem ugyan az. Ahogyan az hogy meg volt keresztelkedve és hisz valamilyen istenben az sem jelenti azt hogy a kereszténység istenében.

Könnyen lehet hogy megkeresztelték majd később kialakult a saját nézete egy lehetséges istenről.

9

Miben nyilvánul meg az hogy gyakorolják a hitüket?

2022. okt. 9. 13:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!