Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehetséges, hogy az Istenen...

Lehetséges, hogy az Istenen kívül létezhetnek más istenségek is, azonban ők összehasonlíthatatlanok magával az Örökkévalóval?

Figyelt kérdés

Mózes, amikor a fáraó elé járult, majd a földre vetette a botját, majd az kígyóvá változott, akkor az egyiptomi mágusok (és feltehetőleg papok) is leejtették a botjukat, amelyek szintén kígyóvá váltak, azonban Mózes kígyója megfojtotta a többi kígyót, amelyeket a mágusok, nyilván az egyiptomi istenek segítségével "csináltak".

A zsidók is eredetileg monolátriában gondolkoztak, ahogy az Aton-kultusz követői is, ami tulajdonképpen egy kezdetleges, ősi monoteizmus. A lényege az, hogy nincs kizárva több isten létezése, azonban azokkal nem kell foglalkozni, tilos őket imádni, illetve tisztelni, mivel ha léteznek is, nem olyan hatalmasok mint az Örökkévaló Isten.

Most akkor hogy kellene nekünk értelmezni? Lehetséges, hogy van több isten is, viszont az AZ ISTEN a leghatalmasabb, az imádatra, tiszteletre méltó, legyőzhetetlen?

2022. szept. 10. 19:57
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
A hatalom és az imádat meg tisztelet neked hogy jön össze?
2022. szept. 11. 14:22
 12/17 A kérdező kommentje:

Ez a kép is felvetette bennem a gondolatot:

[link]

Bár ott van az ábrahámi (keresztény) Isten és az angyalok serege, azonban alattuk ott vannak a pogány istenek is, akik felett áll az Örökkévaló, így ők nem imádatra, tiszteletre méltóak.

2022. szept. 11. 14:37
 13/17 Drakula ***** válasza:
Ja az szimbolikus.
2022. szept. 11. 15:16
 14/17 anonim ***** válasza:

8#

Csakhogy a biblia istene nevezte így őket, nem egy gagyi ember!

2022. szept. 11. 18:50
 15/17 anonim ***** válasza:

Annyi isten létezik, hogy le írni is sok lenne.

Pár pl... egyiptomi istenek, görög istenek, más egyéb vallások... hinduizmus, buddhizmus, taoizmus, iszlám... hosszan lehetne még írni.

Mindenki abban hisz, amiben felnőtt általában, de vannak akik egy idő után, más vallásokban találják meg az isteni mivoltot.

pl.. Én római katolikus vagyok. Ebben nevelkedtem, voltam elsőáldozó, bérmálkozó és elég gyakran jártunk a templomba. De soha nem hittem benne!

20 éves koromban el kezdtem tanulmányozni a különböző vallásokat. Sokat olvastam, ebben a témakörben. 1 év elteltével, meg találtam azt a hiány érzetet amit mindenki másban lát meg, én a buddhizmusban találtam meg.

A biblia teles tele van történetekkel, amiben elég nehéz bármiféle hitet vagy isten találni. Az utolsó biblia ami még értelmezhető, azt egy James King nevű ember fordította le, valamikor a 18. században.

A buddhizmus meg közel sincsen ennyire túl bonyolítva. A buddhizmus nem is nevezhető igazán vallásnak, inkább egy fajta életfelfogásnak. Meditációs gyakorlatokkal, ami nagyon jót tesz az emberi testnek.

Én az utóbbiban találtam, meg a lelki békémet.

2022. szept. 11. 21:48
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

A gnoszticizmus szerint (a keresztény és a zsidó gnózist is ideértve) igen, létezhet több Isten, azon kívül, amelyik a világot teremtette is, sőt, amelyik teremtett, nem azonos azzal, amelyik a gnózist adta - és/vagy a testünk teremtője és a lelkünk teremtője különbözhet (azért van ennyi "és/vagy", mert rengeteg gnosztikus iskola létezett és létezik, a keresztény gnosztikusok tanításait pedig jórészt csak az azokat elítélő egyházatyák szempontjából ismerjük).

DE: ezek az irányzatok a keresztény (és zsidó) kánon felől nézve ERETNEKSÉGEK.

Hivatalosan mindkét vallás (és az iszlám) tanítása szerint CSAK EGYETLEN ISTEN VAN, akik pedig több istent imádnak, valójában a Sátánnak, démonoknak vagy halott lelkeknek hódolnak.

Ilyenek LÉTEZNEK, de azok is mind, kivétel nélkül Isten teremtményei: arkangyalok és angyalok (közülük a bukott arkangyal Sátán, a bukott angyalok pedig a démonok/ördögök).

Az ábrahámita vallások közös hivatalos (kánonikus) álláspontja, hogy a látható világ határain túli szellemi teremtmények is ugyanazon egyetlen teremtő Istennek a teremtményei, ennélfogva alsóbbrendűek nála!

Jó példa erre az ószövetségi rész, ahol megtudjuk, hogy igenis LEHET halottak szellemét megidézni, azért, hogy azok jósoljanak nekünk (és ez meg is történik) - csakhogy Isten által TILTOTT dolog és szörnyű büntetést von maga után, mint súlyos törvényszegés.

2022. szept. 11. 23:38
 17/17 anonim ***** válasza:

Igen, de aki hisz bennük, azok istennek gondolják azokat a nem létező dolgokat.

Most mi ennyire nehéz ezen?

2022. szept. 12. 01:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!