Lehetséges, hogy az Istenen kívül létezhetnek más istenségek is, azonban ők összehasonlíthatatlanok magával az Örökkévalóval?
Mózes, amikor a fáraó elé járult, majd a földre vetette a botját, majd az kígyóvá változott, akkor az egyiptomi mágusok (és feltehetőleg papok) is leejtették a botjukat, amelyek szintén kígyóvá váltak, azonban Mózes kígyója megfojtotta a többi kígyót, amelyeket a mágusok, nyilván az egyiptomi istenek segítségével "csináltak".
A zsidók is eredetileg monolátriában gondolkoztak, ahogy az Aton-kultusz követői is, ami tulajdonképpen egy kezdetleges, ősi monoteizmus. A lényege az, hogy nincs kizárva több isten létezése, azonban azokkal nem kell foglalkozni, tilos őket imádni, illetve tisztelni, mivel ha léteznek is, nem olyan hatalmasok mint az Örökkévaló Isten.
Most akkor hogy kellene nekünk értelmezni? Lehetséges, hogy van több isten is, viszont az AZ ISTEN a leghatalmasabb, az imádatra, tiszteletre méltó, legyőzhetetlen?
"Idegen istenek, vagy bálványaik előtt meg ne hajolj, s őket ne imádd, mert én, az Örökkévaló, a te Istened, féltékenyen szerető Isten vagyok! Akik ebben vétkeznek, azok gyűlölnek engem, s ezért megbüntetem őket. Sőt leszármazottjaikat is megbüntetem a harmadik és a negyedik nemzedékig"
Ezek szerint vannak mások is! Isten csak nem hazudik!
Nem, nem csak az a különbség...monoteizmus: egyistenhit, egyetlen Istenség elismerése és tisztelete, mindazoknak a lényeknek egyidejű tagadásával, akiket a többistenhit (politeizmus) tisztel...
Szóval árnyaltabb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!