Izrael Istenének, JHVH-nak mutattak be emberáldozatot, valamint gyermekáldozatot?
A környező népek mutattak be a különböző isteneiknek (Kamósnak a moabiták, Kósznak az edomiták, Milkomnak/Molochnak az ammoniták, Molochnak, valamint más isteneiknek szintén mutattak be a kánaániták).
A Tóra szerint az izraeliták átvették ezeket a bűnös gyakorlatokat a környező népektől. JHVH-nak is áldoztak embert, vagy "csak" a bálványoknak? A zsidók eredetileg gyakorolták ezt?
Került elő ezzel kapcsolatban régészeti lelet? Alá lehet támasztani a Tórával és az irodalommal?
Vedd figyelembe Ábrahám történetét. Fel akarta áldozni a fiát neki, de egy angyalt küldött, hogy állítsa meg. Ennek a történet a tanulságát úgy kell értelmezni, mintha Isten azt mondaná, hogy “látjátok, az én híveim is megtennék értem, de én nem akarom, mert én nem olyan Isten vagyok” ezzel is kifejezve a felsőbbrendűségét a kánaánita istenek felett.
Ezzel minden ókori izraelita tisztában volt.
"Ezzel minden ókori izraelita tisztában volt"
De akkor amikor át vették a bünős szokásokat csináltak ilyet is? Ezt kérdezi a kérdező is.
Igen. Jefte a saját lányát áldozta fel, Bírák könyve 11. fejezet. A neoprotestánsoknak persze ez nem tetszik, ezért ők azt fogják mondani, hogy csak arról van szó, hogy a lány szüzen halt meg. Súlyos tévedés:
A szövegből félreérthetetlen, hogy emberáldozatról van szò, ezt a Szent István Társulat katolikus Bibliájának magyarázó jegyzete is elismeri. De emiatt nem kell csodálkozni, mert JHVH egy tipikus törzsi isten vonásaival bír: gyerekek kivégzését is többször elrendelte. Illetve, ne felejtsük el, hogy Jézus is emberáldozat végső soron.
Ábrahám is kész lett volna megölni a saját fiát. Szerintem ez a példa is jól mutatja, hogy vallással mennyi mindenre rá lehet venni bizonyos embereket.
üdv, egy ateista
8-as.
Én nem nagyon hallottam arról manapság hogy ilyet csináltak.
Oltárnál lehet ,hogy nem...De mondjuk egy ilyen parancs végrehajtása vajon mi,ha nem tömeges ember és gyermekáldozat?
"3Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!