A jehova vallás az milyen?
Párszor találkoztam idős hölgyekkel akik hirdették az igéjüket. Volt, hogy bekopogtak a lakásunkba, de snyám nem hallgatta őket végig, majd becsukta az ajtót.
Máskor utcán hazafelemenet jött szembe két nő előttem. Végighallgattam amit mondtak, de végül nem mentem el ahova a szórólapon szerepelt. Nem vagyok vallásos, de érdekel ez milyen pontosan. Esetleg aki hívő el tudná magyarázni?
Egy 19. században alakult, resztornánus nézeteket valló, neoprotestáns felekezet.
A resztornánizmus lényege az, hogy úgy gondolja, hogy a kereszténység eltért az igazságtól, és majd ő helyreállítja (ilyen nézeteket vallanak a hetednapi adventisták is). Ők egyébként tagadják, hogy protestánsok lennének, ami igaz is, viszont a neoprotestánsokhoz be lehet őket sorolni.
Tanításaikban eltérnek a történelem kereszténységtől, tehát például a Niceai-konstantinápolyi hitvallást, nem fogadják el - vagy legalábbis azt a részét tagadják, hogy Jézus valódi Isten lenne.
Tanításaik időnként szélsőségesek: tiltják a véráttömlesztést, inkább meghalnak, mint azt kapjanak. Tagadják az evolúciót, a Bibliát szó szerint értlemezik ott is, ahol nem kellene.
Csak önmagukat tartják igaz az igaz vallásnak, és teljesen függnek a Vezető Testülettől (ami Jehova tanúi szervezetét irányítja). A Bibliát folyamatosan dicsérik, de közben - a saját fordítsukat - itt-ott meghamisítják.
Üdv, egy ateista.
Ez egy olyan ága a kereszténységnek, ahol nagyon erős az a szál, hogy adakozni kell, viszont ők nem folytatnak karitatív tevékenységet.
Ezen kívül a Biblia annyira nem jelentős benne, hanem saját kiadványuk van, ami sokkal rugalmasabb. 5-10 évente akár ellenkező irányba is mutathat.
Igazából bármelyik vallással működne.
Először is a jehova nem egy vallás, hanem Jehova annak az istennek neve, akit a Jehova tanúi nevű vallásban imádnak.
Önmagukat kereszténynek valló vallás, de a kereszténységtől eléggé sok mindenben eltérnek. Saját Bibliájuk van, ami az eredeti Biblián alapszik ugyan, de annyira sok minden át van írva benne, hogy én inkább önálló vallásnak nevezném őket, nem kereszténynek (de ez teljesen szubjektív vélemény). Pl. Jézusra sem istenségként tekintenek, pedig ez a kereszténység egyik alapvető tanítása lenne.
Megjegyzem, én ezek közül egyik vallási irányzatban se hiszek, de gyakorló katolikus családban nőttem fel, és kamaszkoromban volt egy időszak, amikor érdeklődésből olvasgattam Jehova tanúi kiadványokat és elmentem egy-két gyűlésükre is, szóval van némi összehasonlítási alapom.
Ha sehova kamuira gondoltál, sztem 1 elég jól leírta. Magam részérõl 3 fõ gondot látok:
1) az un tetragrsmmaton (a négybetûs I-tennév) kiejtésérõl nincs infonk, az utolsó fopap unokája (tudós rabbi) egym könyvében azt írta, hogy gyerekkorában még hallotta, hogy a kohénok (papok: Áronnak, Mózes bátyjának egyenes(férfi)ági leszármazottai) mondták, de késõbb már nem hallotta, hogy hogy mon dták, arról nem írt. A rabi szerint biztos, hogy nem "jehova". ( [link] )
2) Kissé fanatikusak
3) Ebbõl köpvetkezik, h magukat, irományaikat "tévedhetetlennek", mindenki mást hülyének gondolnak, persze "tapintatból" nem hülyézik le. :D
Szia!
Itt találod 15 pontban röviden összeszedve a hitnézeteinket a bibliaidézetekkel együtt , amikre alapozzuk -ezeket BÁRMELYIK Bibliából kikeresheted, hogy ellenőrizd:
Itt elég jól elmondják: https://www.youtube.com/watch?v=EnUNfdU-0BM
Én is tudnék róla mesélni, de most különösebben nincs kedvem, szóval csak linkelem ezt. Korrekt módon beszél és elég jól összefoglalja a lényeget. Persze a részletekbe ennél is jobban bele lehet menni, de minek? Ha érdekel kérdezz. Én egyébként olvastam a könyveiket és több Őrtornyot is. Elég jól ismerem a tanaikat. Egy időben jártak hozzánk tanulmányozásra, de sosem voltam tag, még előtte végeszakadt a dolog. De jártam vagy 2x Királyságteremben is. (A Királyságterem az voltaképpen a templom az ő szóhasználatukban.) Emlékünnepen is voltam 2x. (Az a húsvét az ő megnevezésükben. Az egyetlen, amit ünnepelnek.)
Amúgy nem kell őket bántani, voltaképpen kedves emberek. Akik hozzánk jártak régen, azok is nagyon rendes emberek voltak. Nem magukkal az emberekkel van a baj. A tanításuk nem stimmel, meg az eredetük is kicsit necces. De, erről a Tanúk nem is tudnak.
Amúgy nem "jehova". Jehova a Bibliában szereplő Isten egyik neve. Az Ószövetségben használt legjellemzőbb elnevezése Istennek. A JHVH középkori téves összeolvasva az Adonai (Úr) szóval, amit sokáig használtak, de mostanában, már inkább a Jahve kiejtéssel találkozhatunk. Ezt pontosabbnak gondolják a tudósok. De igazából ugyanúgy Istenről van szó. Ahol az Ószövetségben a nagybetűs "Úr" vagy "ÚR" szó áll, ott valójában a héber szövegben, JHVH an írva. Szóval legyünk korrektek és ne gúnyolódjuk ezzel, mivel igazából minden keresztény hisz "Jehovában". Régi Károli fordításokban még szerepel is ez az olvasat és évszázadokig használták, mindenkinek illene tudni, hogy JHVH-ról van szó. A Jézus nevet sem írjuk le kis betűvel és gúnyolódunk vele, csak azért mert valami csoport beleteszi a megnevezésébe.
Engem ebben a vallásban neveltek, de otthagytam. Próbálok még írni újat ahhoz képest, ami már fent elhangzott.
Az emberek alapvetően nagyon jóindulatúak és kedvesek. Az egyedi fordítású bibliát, különböző kiadványokkal együttesen tanulmányozzák.
Nagyon komoly hit és elköteleződés elvárt náluk. Heti két összejövetelen kvázi kötelező résztvenni, amik egyébként rémesen unalmasak. Kicsit úgy van összerakva, mintha gyengeelméjűeknek szólna. Pl. az Őrtorony tanulmányozás során felolvasnak egy bekezdést, feltesznek rá egy kérdést, majd az előbb felolvasott szöveget kb. idézve visszamondják válaszként.
Nincs szülinap, karácsony, nemzeti ünnepek, nem játszhatnak szerencsejátékokat. Említették már a vérátömlesztés tiltását, ez nálam kiborította a bilit. Komolyan veszik a házassági előtti szex tiltását.
Ha valaki alámerítkezik, majd megszeg valami komoly szabályt, akkor kiközösítik, nem szólnak hozzá többet.
Természetesen, ha elmész egy-két alkalommal érdeklődőként, ezeket még nem kell betartanod, semmiféle elköteleződéssel nem jár, de ha elkezdenek tanítani, akkor utána következik a keresztelkedés, és onnastól nem igazán vagy szabad ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!