Hogy zajlik egy református mise és hogyan kell köszönni?
Sziasztok!
A kislányomat reformátusként szeretnénk nevelni és már megvan a templom, ahol a keresztelő lesz.
Az én bajom az, hogy bár meg vagyok keresztelve, sose voltam misén és a szüleim se igazán hívők. Akkoriban az volt a szokás, szóval ők is megcsinálták.
Segítség kéne, hogy ne égjek le állandóan porig. Valaki tudna nekem pár gyakori kifejezést, és hogy arra mit kell válaszolni? Kell belépéskor keresztet vetni? Mikor kell Áment mondani? Hogyan kéne köszönni? A végén sorakozni a paphoz? Ott mit kell csinálni?
Tudom, ciki vagyok, de ez van… Minden tanácsnak nagyon örülnék.
Köszönöm előre is!
Sziasztok
Szia, a reformatusoknal nincs mise, istentisztelet van. Nem kell keresztet vetni (soha), nem kell ament mondani. Lehet a papnak ugy koszonni, hogy jo napot kivanok (azt szoktak mondani amugy, hogy "aldas bekesseg", de neked nem kell, ha meg ilyen kezdo vagy.
Reformatusnak vagy keresztelve?
Hiszel Istenben? - talan ez lenne itt a lenyeg.
Hogyan akarod reformatusnak nevelni, ha semmit nem tudsz a vallasrol?
Nem tudom, hogy megkeresztelik-e igy, hogy soha nem jartal meg templomban.
Hatha tudja valaki pontosabban, de lehet, hogy ahhoz kotik, hogy konfirmalj (jarj tanfolyamra, es utana elso utvacsoravetel elott tegyel egy vizsgat).
Egy ponton porig fogsz egni, de ez most vele jar. Szerintem nem lesznek szemetek.
Egyebkent ilyen egy reformatus istentisztelet, ezt nezd meg, es holnap vagy amikor a kislanyodtol tudsz, menj el! Menj el, mielott beszelsz veluk, hogy tenyleg legyen fogalmad egy kicsit, lasd a papot, az embereket, a hangulatot.
https://www.youtube.com/watch?v=cDFUxz6w4NI&ab_channel=refna..
Nezd meg a kinezett templom honlapjat. Ott sok info lesz, pl. a keresztelesrol is, remelhetoleg. Es ott meglesz a lelkeszi hivatal telefonszama, email cime, ott felveheted veluk a kapcsolatot es erdeklodd meg a teendoket.
De elotte menj el templomba. Azert is, hogy lasd, biztosan akarod ezt? Nem kell izgulni: odamesz 5-10 perccel kezdes elott, leulsz hatul csendben. Semmit nem kell csinalni, csak amikor felallnak, allj fel te is. Ennyi.
A lelkeszek altalaban kezet fognak a kimenokkel, es udvozlik oket, de alkalmas pillanatban ki lehet surranni mogotte, vagy amikor kezet fog, annyit mondsz, hogy viszontlatasra.
"Az én bajom az, hogy bár meg vagyok keresztelve, sose voltam misén és a szüleim se igazán hívők."
Feltételezem azt se tudod, hogy te milyen felekezetbe vagy keresztelve. Minek akarod egyáltalán a gyermeked megkeresztelni? Ha igazán hívő a refi lelkész, akkor meg se kereszteli, mivel általad nem látja majd biztosítva a gyermek keresztény hitre való nevelését. Ha kifogsz egy olyat, akit nem különösebben érdekel az ilyesmi, akkor szerencséd lehet, amúgy van sajnos sok ilyen lelkész.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!