Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ábrahámi vallások követői!...

Ábrahámi vallások követői! Kám leszármazottaira tényleg vonatkozik az átok? Kám fiai közül miért szokták Kánaán fiait nevezik a legelátkozottabbaknak?

Figyelt kérdés

Ha jól tudom a történetben Noénak három fia szerepel: Sém, Kám és Jáfet. Ők három nemzettség ősatyjai. Noé mikor a második Ádám lett és elbukott, szőlőt ültetett, majd a terméséből a földig lerészegedett, és meztelenül feküdt kidőlve a sátrában. Kám meglátta és testvéreinek elújságolta apjuk bűnét, ahelyett, hogy segített volna neki. Sém és Jáfet odamentek, és apjukat tiszteletben tartva betakarták, hogy ne hozzon magára még nagyobb szégyent. Amikor Noé kijózanodott, újra visszanyerte tudatát, illetve megtudta mi történt Kámot azzal az átokkal sújtotta, hogy utódai Sém és Jáfet utódait fogják szolgálni, viszont Sémet Jéfetnél magasabbra magasztalta. Kámnak aztán született egy Kánaán nevű fia a többi másik fia mellett, akit gyakran említenek a elátkozottként, a legelátkozottabbként.

Iosephus Flavius térképe szerint így helyezkedtek el Noé három fiának, illetve Noé unokáinak leszármazottai: [link]

Zölddel Sém, kékkel Kám, pirossal Jáfet leszármazottai.

Az átok vonatkozik a mai napig Kám leszármazottaira? Lehet Kám népéhez tartozó őszintén istenfélő?

A Biblia mindenek ellenére gyakran említ pozitív, illetve semleges példákat akár az egyiptomiak (például a Józsefet a szolgaságtól megszabadító, és kitüntető fáraót, Izmael anyját és Ábrahám egyik szerelmét, Hágárt, József a zsidóságra áttért feleségét, Aszenáthot), akár a kusiták (Mózes feltehetőleg másik felesége) közül. Sőt a kánaánitákat leszámítva a többi hámita népet nem állítja be negatív fényben. Sőt, az egyiptomiak és a zsidók sokáig békességben éltek egymás mellett, egy bizonyos fáraó döntött úgy, hogy a zsidókat rabságba taszítja. Kánaánt nevezik sokszor átkozottnak. Az ő leszármazottai kétségtelenül a legnegatívabbak. Kám többi utóda nincs külön elátkozottként említve.

Mit tett Kánaán, ami miatt leszármazottai (a kánaániták) is átokkal sújtottak, illetve bűnösek lettek? Most akkor ez hogy is van? A mai napig érvények Noé átka?

Kissé zűrzavar van a fejemben... Remélem elnézitek. :-)

2022. aug. 10. 16:54
 1/6 A kérdező kommentje:
*a legelátkozottabbnak nevezni
2022. aug. 10. 16:54
 2/6 anonim ***** válasza:
Ez már nem létezhet az emberiség ma már annyira kevert hogy lehetetlne volna megmondani ki kinek a leszármazottja és szerintem ez már nem is létezhet mert akkor minden ember átkozott lenne már.
2022. aug. 10. 17:31
 3/6 anonim ***** válasza:
60%

Látom érdekel téged a téma. :D

Hogy tart-e még az átok azt én nem tudom, mert erről nem sok helyen beszél a Biblia, talán az egyetlen hely ahol beszél az az a történet, amit te is írtál.

Én úgy tudom, hogy a zsidók, amikor vándoroltak a pusztában az idő alatt több kánaánita népet is eltöröltek a földszínéről, meg úgy emlékszem azután is. Tehát eltudom képzelni, hogy az összes ki lett irtva, mert mielőtt a zsidók letelepedtek azelőtt Kánaániták laktak azon a földön.

Hogy miért ezt a fiát érte az átok nem tudom. Lehet ő volt a kedvenc fia Kámnak.

Ha jól tudom Kámtól származnak az afrikai népek, nem lepődnék meg, ha rajtuk is lenne valami átok, mert elég nehéz sorsúak voltak mindig is a feketék.

Szerintem ez az átok nem zárja ki, hogy Istenfélők legyenek, nem arra vonatkozik.

2022. aug. 10. 18:51
 4/6 A kérdező kommentje:

#3.

Persze, az afrikaiak többsége Kám utóda. Ugyanakkor a kusiták például Egyiptommal hasonlóan magas fejlettséget értek el az ókorban, ráadásul Mózes másik felesége Cipóra mellett (illetve egyes elméletek szerint maga Cipóra) kusita származású volt, és fekete bőre volt. Az etióp zsidók részben Mózes ezen házasságából származtatják magukat, hisz itt már a diaszpóra előtt is élt egy említésre méltó, helyi zsidóság.

A zsidók az összes kánaánita népet kiirtották a későbbi Izrael földjéről, kivéve néhány megtértet, ilyen volt például Ráháb és háza népe. Már Ábrám (Ábrahám mezopotámiai neve) idejében is olvashatunk a kánaániták különösen bűnös városairól, például Szodomáról és Gomoráról. Volt ott mindenféle bűn a Biblia, illetve a kommentátorok, hagyományok szerint, beleértve a szegények, elesettek támogatásának hiányát, az agresszivitást, a paráznaságot, beleértve különösen a homoszexualitást stb. Itt még nem a héberek pusztítják el a városokat, hanem a Biblia szerint maga Isten. A modern tudomány is valószínűleg megtalálta Szodomát. Szodoma és Gomora városa egyértelműen Kánaán utódaié volt, mivel a Biblia nevesíti is ezen két várost, amikor földek elosztásáról van szó.

2022. aug. 10. 19:48
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Általános tévhit, hogy sokan azt hiszik Noé átkozta meg Kámot pedig Noé csak tényt közöl. Na jó ebben benne vannak a magyar forditások torzitásai is sajnos. Kb ennyi a héber szöveg: "Átkozott lett Khám, szolgák szolgája testvérei között..." Károli is sajnos kiszinezte mintha Noé lett volna ilyen átkokat mondó a saját gyerekére és az ilyen túlkapások a forditásokban sajnos az Istenképet is torzitják.
2022. aug. 11. 02:24
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Ja még valami. A kananita nép az egy elég nagy gyüjtőfogalom.
2022. aug. 11. 02:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!