Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Létezhet ateista pap?

Létezhet ateista pap?

Figyelt kérdés
Olyanra gondolok, aki nem hisz az egész Jézusistenezésben, meg se a teremtésben meg ilyesmiben. Hanem a tudományban és az ősrobbanásban hisz és a papságot meg csak munkának tekinti.

2022. júl. 17. 12:43
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
55%
Szerintem igen, úgy gondolom sok a hitetlen pap. Az a több ezer pedofíliát elkövető pap sem hiszem hogy valódi hívője lenne az általa hirdetett vallàsnak.
2022. júl. 17. 12:58
 2/19 anonim ***** válasza:
82%
Ez egy érdekes kérdés, de szerintem nagyjából ellentmond magának. A pap, mint olyan egy olyan "foglalkozás", amelynél a munka "eszköze" maga a hit. Azoknál a vallásoknál, ahol van papság, ott a pap feladata a közvetítés a transzcendens és a földi között, valamint a hit magyarázata, tanítása, stb. Tehát ha valaki papnak szándékozik menni, az általában hisz (azokban, amit leírtál). Ha hitehagyott, akkor bár lehet, hogy papíron pap, de egyébként nem. Azt el tudom képzelni, hogy bizonyos tanításokban kritikus, de a főbb irányvonalakban (Isten létezése, a szent iratok mibenléte, stb.) szerintem hisz. Ha (már) nem, akkor kilép.
2022. júl. 17. 12:59
 3/19 anonim ***** válasza:
74%
Persze, biztos van olyan, aki elveszíti a hitét, vagy nem is volt neki, csak vonzotta az az életmód. Ki meg nem lépnek, mégis mit csinálna egy kilépett pap? Nem ért semmihez.
2022. júl. 17. 13:31
 4/19 anonim ***** válasza:
91%

Nem valószínű, hogy lenne ilyen, vagy csak nagyon minimális a több százezer paphoz viszonyítva.

Ha valaki közben elveszíti hitét, általában ki is lép.

Gondolj bele, papnak lenni közel se kényelmes, e mellett számos megkötéssel jár, például nem lehet feleséged, gyermeked (hivatalosan). Nincs nekik jó fizetésük, nekik aztán tényleg nincs olyan, hogy hosszúhétvége.

"Hanem a tudományban és az ősrobbanásban hisz és a papságot meg csak munkának tekinti."

Egyrészt a tudományban nem kell hinni, mert az nem hit kérdése. Az ősrobbanás elméletét egy hívő katolikus pap dolgozta ki. A papság pedig nem munka, hanem hivatás. Azt nem napi 8 órában végzik, hanem napi 24 órában. Ha például haldoklóhoz kell mennie, nem mondhatja, hogy lejárt a munkaidőm.

2022. júl. 17. 13:38
 5/19 anonim ***** válasza:
30%

Én gondoltam rá, hogy ha nem jönne semmi össze, akkor elmennék papnak. Adnak ingyen lakást, kocsit, meg egy kis fizetést. Na persze, egy átlagos pap nem tudnék lenni, szóval megpróbálnék karriert építeni, és ha sikerülne bíborossá válnom, az remek lenne.

5000 eurós fizetést vinnék haza:

[link]

egy ateista

2022. júl. 17. 14:48
 6/19 anonim ***** válasza:
26%
Rablóból lesz a legjobb pandúr, mondja a szólás. Az értelmesebb fajta a papneveldében jön rá a belső ellentmondásokra. Mindennek nincs sok köze a mindennapos papi,lelkipásztori tevékenységhez, tehát ettől még tökéletesen elláthatja a feladatát.
2022. júl. 17. 14:56
 7/19 anonim ***** válasza:

Elvileg lehetne ilyen, mint ahogy hírszerző (kém) is létezik.

De minden nap utálkozva kelne és menne munkába. Nem olyan jó dolog az.

2022. júl. 17. 18:34
 8/19 anonim ***** válasza:
67%

Kerdezo, ugy gondolom, tedd fel ezt a kerdest meg egyszer, ennel nagyobb tiszteletet mutato stilusban.

Ezen kivul egy kicsit tajekozodj is.

"a tudományban és az ősrobbanásban hisz"

melyik egyhaz tanitja ennek az ellenkezojet?

Igy nem nagyon fogsz ertelmes es joindulatu valaszokat kapni.

5

Ujabb ateista, aki nagyon buszke a talalekonysagara meg a mindent elsopro eszere. Csak a hit es a vallas kerdeseben nem veszi a faradsagot, hogy utananezzen a dolgoknak. Tudod, mikor mehetne egy ateista papnak. Meg a katekizmust tanito csoportban is hamar kiderul, ha valaki csak megjatssza. Nemhogy a szeminariumban. Nem most jottek le a falvedorol.

Illetoleg egy ragyogoan szellemes es gunyos viccnek szantad. Odavagyok.

2022. júl. 17. 18:40
 9/19 anonim ***** válasza:
42%

Nem gúnynak szántam a választ. Régen én is keresztény voltam, fiatal, huszonéves srácként már a szószékről prédikáltam. Ismerem a Biblát, olvastam az apostoli atyákat is, és jò retorikai készségem is van.

Azóta már nem hiszek Istenben, de ha nem jönne össze semmi, és tudnám, hogy építhetek az Egyházban karriert, majd 5000 eurós fizum lehet, mint bíborosnak, simán bevállalnám a teológiai tanulmányokat.

2022. júl. 17. 18:53
 10/19 anonim ***** válasza:
*Bibliát
2022. júl. 17. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!