A keresztény vallásban, melyik felekezet a "legrealistább"?
Nem vagyok konzervatív, sőt még jobboldali se, tehát rám ezeket hiába próbálnád húzni.
Például a nemedet a kromoszómáid határozzák meg a tudomány szerint, nem az, hogy milyen viselkedést öltesz magadra. Mert viselkedhetsz bárhogy, legfeljebb nőiesen viselkedő férfi leszel (esetleg megcsonkított) vagy éppen fordítva.
Te nem is akarod érteni. Kérlek olvass utána legalább. Attól mert te hülyeségnek gondolod, a társadalmi nem mèg egy létező dolog, és a legtöbbször ez meg is egyezik a biológia nemmel. A gender tudomány viszont nem csak ezzel foglalkozik, hanem a nemi szerepekkel, hogy miért és hogyan alakultak ki stb. Nyilván a takarítást nem azért tartják nőies munkának, mert vaginával születnek a nők, hiszen nem azzal takarítanak. Mégis így alakult sok kultúrában. Az ilyen dolgokra is keresik a válaszokat.
De persze, könnyebb rettegni és nem tájékozódni, nehogy véletlenül Pistikét átoperálják az oviban.
"és társadalmi nem amit pedig az adott kor, hely, társadalom formál"
Ez már pusztán kitaláció, semmi köze a valódi tudományhoz. Az ember nemét a biológia határozza meg. A társadalmi szokások kérdése pedig teljesen irreleváns. Például én szeretek főzni férfi létemre, sőt mosni is szoktam. Akkor szerinted én nő vagyok? Ugyan már... Áltudományos baromságok. Bullshit.
Az Unitáriusokat nem ismerem.
Egy Anglikánnal elbeszélgettem még régebben és az ő nézeteik egészen átgondoltnak tűntek.
"Gender studies?"
Az áltudomány. Ennyi erővel számon kérhetnéd a katolikus egyházon, hogy nem fogadják el az asztrológiát vagy az alkímiát...
A realistát úgy érted, hogy a tapasztalható, kézzelfogahtó, tudományos dolgokhoz melyik áll legközelebb?
A keresztény vallás a hitről kellene szóljon, ami a Biblia szerint "a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés", ezért a keresztény vallás a nem látható dolgokról szól, igazából nem azon a terepen mozog, ahol a tudomány, ezért a Biblia sem egy tudományos könyv, ami a fizikai valóság összefüggéseit próbálja megértetni az emberekkel.
Amikor a Biblia csodákról beszél, az nem a realitás hiánya, hanem csak rögzíti a történteket. Mindössze arról van szó, hogy létezik Isten, egy mindenható, természetfeletti lény, aki tud csodákat tenni, és az emberi történelem bizonyos időszakaiban tett is egyértelmű csodákat a fizikai világban. Ezek a csodák mindig azokban az időszakokban szaporodtak meg, amikor Isten új kijelentést adott, a csodák fő célja ugyanis annak alátámasztása volt, hogy a hirdetett üzenet új, és Istentől jött (Mózesi törvény ideje, próféták ideje, Jézus és apostolai ideje). Más korszakokban, akár több száz éven keresztül nem történtek csodák, vagy ha történtek is, rendkívül ritkán. Én úgy gondolom, hogy mivel az Isten kijelentés a Biblia újszövetségi részével teljessé vált és lezárult, nincs már újabb isteni kijelentés, ezért manapság sem történnek már csodák.
Ha arra gondolsz, hogy vannak olyan egyházak, ahol extatikus állapotokban történnek dolgok, vagyis az emberek kikapcsolják az értelmüket, és furcsa dolgokat tesznek, pl. halandzsa nyelven beszélnek, földön fetrengenek, nos az ilyen dolgokat én is elkerülném.
üdv, Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!