Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért jelent meg nyugaton ez...

Miért jelent meg nyugaton ez a "divatbuddhizmus"?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy nevezhetem-e már magam buddhistának, mindenesetre a vallási meggyőződésem, a kozmológiai, filozófiai, valamint az élettel kapcsolatos nézeteim eléggé erősen befolyásolta a buddhizmus is. Nagy hatással volt rám több olyan buddhista szerzetes, akit személyesen is ismerek. Az eredeti buddhizmus, nem az a "divatbuddhizmus", ami most nyugaton bizonyos körökben trend.

"Divatbuddhizmus" alatt azt a nyugati divatos mázat értem, ami a 20. század közepétől fogva terjedt és jelent meg nyugaton. Szerintem szinte új vallási mozgalomként is hivatkozhatunk rá. Elsőként a hippik körében jelent meg, aztán azok körében, akik "fancy" a Buddha-szobor, meg a hasonló külsőségek egy része. Ezen "hívők" sok esetben a buddhizmus eredeti tanaival teljesen ellentétes életvitelt folytatnak, nem is igazán jártasak a buddhizmusban, illetve sok esetben félre is értelmezik. Érdekes, hogy a kereszténységgel kapcsolatban is láttam már hasonló irányokat.

Számomra rendkívül mosolyogtató, amikor egy ilyen magát buddhistának vallja, de közben szexuálisan kicsapongó, bulizós, alkohollal, akár cuccal átitatott, hedonista életet él. Ha megkérdezem tőle, hogy mit jelent számára a buddhizmus, akkor max. a reinkarnációról hadovál valamit, de amúgy a buddhizmus eredeti tanaival nincs is tisztában. Erkölcsét tekintve nem él a fogadalmak, valamint a nyolcrétű nemes ösvény szerint. Abszolút nem a buddhista erkölcs szerint él, valamint nem követi a Buddha tanításait. Ha megkérdezem, hogy miért nem, akkor azt válaszolja(, ha tudja mi az), hogy szerinte azt nem is úgy kell értelmezni (persze nem mondja el, hogy akkor hogy). Aztán jön a következő fokozat, amikor az illető azt mondja, hogy ő buddhista, csak a vágyak kioltásával nem ért egyet, mert szerinte a sóvár vágy, illetve a vágyak megélése, kiélése természetes, sőt az indulat is normális, és nem okoz szenvedést. Sőt, a szenvedés nem is az emberi létezés miatt van. Ilyenkor értetlenkedem, majd elmosolyodom... Ebben az esetben már nem is igazán beszélünk buddhizmusról. Olyan, mintha a kereszténységben valaki nem értene egyet azzal, hogy a hedonizmus, pontosabban a bűnök megélése Istentől elszakít. Aztán persze nagyra van a kopasz, kövér Buddha-szobrával, amiről amúgy nem is tudja, hogy nem a Sákjamuni Buddhát (Gauthama Sziddhárta herceget) ábrázolja, hanem egy kb. 10. századi, kínai szerzetest, akinek formája, alakja a kínai folklórban is megjelent. Szóval szerintem ez rendkívül gyermeteg. Egy igazi buddhista ezen csak mosolyog. Ismerem azt is, amikor az illető nem szereti a kereszténységet, de azért valamilyen vallást követni szeretne, oszt azért a buddhizmust választja, mert szerinte az olyan semmilyen vallás, sőt nem is igazán vallás. Ebből is látszik, ha nem jártas a témában. A buddhizmus számos területen közel áll a kereszténységhez, kezdve a filozófiával. Másodszor a buddhista etika rengeteg téren sokkal, de sokkal szigorúbb, mint mondjuk az ábrahámi vallások etikája. Olvassa el, aki nem hiszi a Tipitakát, esetleg olvasson szútrákat, valamint hasonló tanításokat. Jó nehéz művek (senki nem mondta, hogy könnyűek), illetve sok esetben eléggé terjedelmesek is, de tele van buddhista etikával, morálfilozófiával, valamint erkölccsel. Van az a kategória, amelyik azért buddhista, mert: "Az olyan békés". Elárulom, hogy a jelenlegi világvallások közül több a békéről, illetve a szeretetről tanít, ugyanakkor nem csak arról, bármennyire is a modern, "píszí" közélet csak ezt hangoztatja. Az ilyenek többsége nincs teljesen tisztában a buddhizmus történelmével, irányvonalaival, vallástanával.

Érdekes amúgy, hogy a hinduizmus, valamint a taoizmus kevésbé elcsépelt, bár ott is megjelentek bizonyos, hasonló tanítók. Khm... Osho, aki kb. minden vallást átértelmezett a saját kegyei szerint.

Szintén rosszul vagyok az ezekhez hasonló new age-es irányzatoktól.

Az igazi buddhizmusnak ehhez köze nincs.

Miért van ez jelen nyugaton?

2022. júl. 5. 18:00
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
hehe
2022. júl. 5. 19:18
 12/17 anonim ***** válasza:
54%
Okoskodás lvl 100000000000000
2022. júl. 5. 19:24
 13/17 anonim ***** válasza:
46%

Nem lehet azt mondani hogy ez helyes buddhizmus az meg helytelen.

Azt mondhatod, hogy szerinted ez vagy az a buddhista ösvény helytelen, de egy ember választott útját nem.

Több mint 40 ezer buddhista út vezet ki innen és több mint 3000 taoista út.

Ha azt mondaná valaki, hogy annyi út van, ahány ember él a bolygón, az is helyes lenne.

2022. júl. 5. 20:21
 14/17 A kérdező kommentje:

#13.

Ez nem ösvény!

Ösvény a théraváda, mahájána, zen, vadzsrajána, illetve dzogcsen. Ez a nyugati divat még csak nem is buddhizmus. Semmi köze hozzá. Én nem nevezném buddhizmusnak azt, ami alapjáraton mindenben eltér a Buddha tanításaitól, csak ismeretlen, szóval trendi, oszt a felületes ismeretekre alapozva kialakítunk róla egy képet. Kereszténynek sem nevezném azt, aki mindenben eltér a Krisztus által tanított hittől, csak jó elmenni pletyizni a templom hátsó sorába, illetve jó eldicsekedni vele, hogy ő mennyire keresztény, úgy, hogy valós tudás a keresztény filozófiáról, teológiáról, valamint valós hit nincs az egész mögött. Ékes szavakkal könnyű hívőnek lenni... Buddha sem véletlenül ágált a szavakban nagylegények ellen (pl.: indiai gazdagok, uralkodók, korabeli indiai főpapok, erdőben élő aszkéták, akik magukat tisztábbnak tartották stb.), ahogy Jézus sem véletlenül szólalt fel a képmutató farizeusok ellen.

A taoizmus egy teljesen másik vallás, nem is értem, hogyan keverted ide. Alapjáraton másként képzeli el a kozmológiát, persze van sok átfedés, ahogy mondjuk a kereszténységgel, zoroasztrianizmussal is van. Persze nincs gond azzal, ha párhuzamokat vonunk, valamint hasonlóságokat veszünk észre. Egyébként nyugaton nem is felkapott, szóval kevésbé is elcsépelt.

2022. júl. 5. 21:08
 15/17 anonim ***** válasza:
46%
Az utak számát akartam érzékeltetni. Te felsoroltad a négy ismert buddhista utat, de sok ezer másik "helyes" út van még mellette.
2022. júl. 5. 21:11
 16/17 A kérdező kommentje:

#15.

Inkább 5.

Ezek tartoznak a buddhizmusba. Ezeket ismerik el hivatalosan. Ezek más-más eszközöket használnak a szenvedés megszüntetésére. A zen például átvágja az akadályokat, a a vadzsrajána közvetlenül a megvilágosodást gyakorolja stb. Ezek lefedik a különböző lehetőségeket. Lehetek én Osho, és kitalálhatok magamnak egy ösvényt, sőt egy egész vallást is megalapíthatok, de attól még az nem biztos, hogy hatékony, illetve helyes, sőt az sem biztos, hogy buddhista.

2022. júl. 5. 21:43
 17/17 A kérdező kommentje:
Illetve a vadzsrajána a mérgeket elixírré alakítja. A meditáció terén is jellemző az: "észreveszem, szemlélem, ellazulok benne, majd elengedem" elve.
2022. júl. 5. 21:45
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!