Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » JHVH, vagyis Isten a judaizmus...

JHVH, vagyis Isten a judaizmusban férfi vagy nő?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy a keresztény Isten, illetve a muszlim Isten egymáshoz hasonlóan semelyik sem.

A zsidó vallásban, vagyis a judaizmusban Isten, JHVH, Elohim férfi vagy nő? Vagy náluk is hasonló a teológia ezen a téren, mint a kereszténységben és az iszlámban?

Azt tudom, hogy Istent a zsidók sokszor hívják Élnek, Elohimnek stb. A sémi nyelvekben ez köznév formájában istent, isteneket jelent, ennek a szónak van egy női megfelelője is (magyarul istennő). Akkor ezek szerint Isten a mózesi hit szerint férfi?

2022. jún. 19. 14:57
 1/8 A kérdező kommentje:
Bár semleges nemű megfelelője nincs a szónak. Olyan, mint a magyarban az isten és istennő szó.
2022. jún. 19. 14:58
 2/8 A kérdező kommentje:
De olvastam azt is, hogy a JHVH egy titkosírás, amit az ókori zsidó papok fordítva olvastak, huhi "heshe", ami nemeken kívüliséget jelöl.
2022. jún. 19. 15:04
 3/8 anonim ***** válasza:
A judaizmusban Istennek ugyan úgy nincs neme mint a kereszténységben vagy az iszlámban. Hogy a te szavaiddal éljek, "a mózesi hit" szerint Isten magasan a nemek konceipciója felett áll.
2022. jún. 19. 15:57
 4/8 anonim ***** válasza:
50%

Jól mondja a 3-as.

Tulajdonképpen minden ábrahámi vallás istene nemtelen, avagy nem bináris, mégis ironikus módon a nagy hívők félnek a legjobban a nem bináris emberektől. xD

2022. jún. 19. 16:40
 5/8 anonim ***** válasza:
0%
Jézus "atyamkent" emlegette. A szeplőtelen fogantatasban Máriát választotta ki, hogy legyen a fia anyja. A szentháromság is Atya, Fiu, Szentlélek. Nekem igencsak himnemunek tűnik.
2022. jún. 20. 05:17
 6/8 A kérdező kommentje:

#5.

A zsidók istenének voltak női attribútumai is.

Mi alapján mondod rá, hogy férfi?

2022. jún. 20. 14:56
 7/8 A kérdező kommentje:

Miért választott volna férfit? A férfi, hogy hozta volna világra Jézust?

Egyébként a Szentháromságban a Szentléleknek van anyai szerepe, míg az Atyának apai, a Fiú pedig a gyermek.

De ez leginkább a kereszténység, és nem a judaizmus istene.

2022. jún. 20. 14:58
 8/8 anonim ***** válasza:
Az alapján mondja, hogy a magyar Biblia fordításban férfiként hivatkoznak rá. Addig már nem terjed az agykapacitása, hogy rájöjjön, nem magyarul írták eredetileg, és a fordítások alatt változott, roncsolódott a szöveg.
2022. jún. 20. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!