Ki melyik valláshoz tartozik? (szavazás)
Anjutca, Magyarorszagrol erkeznek a valaszok tobbsegben, ahol a keresztenyek 80%-a romai katolikus, es kb. 15% reformatus. Ortodoxok altalaban romanok vagy szerbek leszarmazottai. Most nem tudom, de sokaig ezekben a templokban szerbul vagy romanul zajlott a liturgia, igy az atlagmagyar reszt sem tud venni rajta.
A gorogkatolikusok szinten a katolikust jeloltek be, gondolom.
"a görögkatolikus az ortodox"
ok azt mondjak, hogy nem
vannak Magyarorszagon magyar ortodoxok, 9 vagy 10 templom van, es az orosz pravoszlav egyhazhoz, a moszkvai patriarka ala tartoznak
tehat egy picurka kis szorvanyegyhaz
nezd csak, a liturga reszben magyar nyelven, egy masik nyelvvel valtakozva folyik, te felismered azt a nyelvet? (en nem, nem orosz)
https://www.youtube.com/watch?v=p2BjH7YjgYk&ab_channel=K%C3%..
"Nem tudom hol van Magyarolszagon az a katolikus többség"
a statisztikaban
vannak helyek Magyarorszagon, ahol a tobbseg reformatus, pl. Debrecen, Biharkeresztes... de az orszag tobbsege romai katolikus
pl. Egerben 26 romai katolikus templom van, egy kicsi reformatus, egy mikroszkopikus meretu evangelikus, plusz egy romos szerb ortodox templom, amiben nem tudom, van-e liturgia vagy csak muzeum
akkor szerintem magyar, roman es egy keves egyhazi szlav
en ugy tudom, a roman nem hasonlit az egyhazi szlavhoz
"goszpogyi pamiluj" - ez az egyhazi szlav
es 21.11-kor is egyhazi szlav, az a feltamadasi troparium
"Uram irgalmazz" - magyarul
"Kyrie Eleison" - en ezt is hallom
nem lehet rendesen hallani, neha olyan zajok vannak, mintha hatulrol szetbontanak az epuletet...
a Facebook oldalukon meg lehet biztos kerdezni
a finn ortodox liturgiaban orosz es sved reszek is vannak, de csak egy keves
es ha szepet akarsz hallani, ez Wales-i nyelven az ortodox liturgia
arglwydd trugarha = Uram irgalmazz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!