Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények elmehetnek...

Keresztények elmehetnek MondoCon rendezvényre?

Figyelt kérdés

2022. máj. 30. 21:05
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

"Egyébként nem attól lesz keresztény a tartalom, hogy fanservice-nek használják, hanem ha a mondanivaló egyezik a keresztény értékekkel."

És akkor mit csinál a keresztény, ha LMBTQ tartalmat lát: Haruka-san és Michiru-san közös jeleneteit éltekeri?

Inkább arról van szó, hogy a keresztények is szeretnének úgy élni, mint egy átlag ember, és nem foglalkozni azzal, hogy egy szórakoztató termék megfér-e a "keresztény értékekkel".

Egy mélyen vallásos embernek au anime okozhat itt-ott kétséget, hogy érdemes-e nézni.

2022. máj. 31. 20:34
 22/27 anonim ***** válasza:
62%

"És akkor mit csinál a keresztény, ha LMBTQ tartalmat lát: Haruka-san és Michiru-san közös jeleneteit éltekeri?"

Komolyan mondom rákerestem, hogy egyáltalán miről beszélsz. Figyelj, nekem az anime nem állt meg ott, hogy Sailor Moon. Fogalmam sincs, hogy milyen közös jeleneteik vannak. Gyerekként láttam belőle részeket. Akkor pl. nekem nem is volt egyértelmű, hogy velük tulajdonképpen mi van, szóval nagy közös jeleneteik nem lehetnek. Továbbá nem különösebben érdekel a Sailor Moon. De egyébként akár el is tekerheti... miért ne? A Sailor Moon-ról viszont eszembe jutott a Dragon Ball. Abban sem volt semmi lmbtq. Abban mindig harcoltak, hogy megmentsék a világot. Igazából még a Dragon Ballban is van pozitív mondanivaló. Ne add fel, fejleszd magad, a főhős ellenségeiből vagy riválisaiból lettek a legjobb barátai, szóval tele volt megtérés sztorikkal, önfeláldozóan harcoltak mások vádelmében stb. Szóval eleve kérdés, hogy ki mit lát meg egy történetben.

"Egy mélyen vallásos embernek au anime okozhat itt-ott kétséget, hogy érdemes-e nézni."

Ááá, én nem vagyok eléggé mélyen vallásos... Kissé ítélkezőek vagytok.

"Inkább arról van szó, hogy a keresztények is szeretnének úgy élni, mint egy átlag ember, és nem foglalkozni azzal, hogy egy szórakoztató termék megfér-e a "keresztény értékekkel"."

Tévedésben vagy. Nem a terméknek kell kereszténynek lenni, hanem az embernek. Egyébként pl. Hodász András atyát nem láttad még a Star Wars-ról áradozni vagy a Pókemberről? :) Azt ne mond, hogy ő sem elég keresztény.

Azért legyetek már egy kicsit lazábbak! Mint az Abigélben: "Ne legyetek szigorúbbak, mint Jézus Krisztus!"

Az ilyen kérdésekben egy kereszténynek szabadsága van. A lelkiismeretére van bízva. Ha lelkiismerete jelez vagy nincs az épüléséra, akkor nem jó. Akkor ne menjen, ne nézze azt az akármit. De a keresztényeknek szabadságuk van az ilyen dolgokban.

"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává." 1Kor 6:12-13

"Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!" Filip 4:8

Egyes történetekben vannak kifejezetten szép, dicséretes, nemes gondolatok. Egy keresztény is tud belőle tanulni. Nem mondom, hogy nem kell válogatni, ahogy a filmek között is kell. Sok anime értéktelen vagy egyenesen káros. Az is fontos, hogy a korosztálynak megfelelő tartalmat nézzenek az emberek. Tehát a 12 éves gyerek ne nézzen olyat, amit szívesen én se nézek meg, mert mondjuk annyira véres, hogy felfordul tőle a gyomrom, vagy ne nézessünk psycho thrillert a gyerekkel, csak azért, mert rajzolva van. Szóval azért én se mondom, hogy nem árt odafigyelni, csak azért a ló túloldalára sem kell átesni.

Mint írtam, az animék pont olyanok mint a filmek. Rengetegféle van. Kifejezetten kisgyerekeknek szánt meséken át, a cuki kis tini szerelmes történeteken keresztül, a vígjátékokon, fantasykon át, a kőkemény horrorig. Szóval igazából mindenki megtalálja azt, amit keres.

2022. máj. 31. 23:11
 23/27 Thunderfairy ***** válasza:
Mi bizonyiték van isten létezésére??? Semmi. Nyugodtan menj ha menni szeretnél.
2022. jún. 1. 18:37
 24/27 Csakegysajt95 ***** válasza:
53%
Miért ne férne meg? Amúgy sem kell mindent egy kitalált valláshoz alakítani az életben. Nyugodtan menj el és érezd jól magad
2022. jún. 5. 04:48
 25/27 anonim ***** válasza:
57%
Persze hogy elmehetsz! Objektív gondolkodású keresztényeket nem borít meg az, amit egyes animék üzennek, képviselnek. Ennyi erővel amerikai filmeket se nézzen senki, ott is bőven akad LMBTQ (kb. Kötelező ma már), sátánizmus, bűnözés, drogozás stb. Engem a japán kultúra animékben való megjelenése jobban vonz, mint sok amerikai történet, amik néha már túl sablonosak szerintem. Jó szórakozást! :)
2022. jún. 6. 10:43
 26/27 anonim ***** válasza:

A keresztények mindig megtalálják a kiskaput ott, ahol szeretnék, ez nem mond újat. Teljesen mindegy, hogy házasság előtti szexről, homoszexualitásról, Harry Potterről, tudományról, vagy animékről beszélnek.

Te is tudod, hogy Pál apostol feltehetően nem nézett volna animéket, és nem is ajánlotta volna, hogy a keresztények nézzenek azt.

"Minden szabad nekem, de nem minden használ."

Ezt gyakran idézik a hívek, csakhogy az eredeti szerző talán dialogikus diatribében ír, vagyis vitázik azzal, akit idéz. Ebből fakadóan nem Pálé az a félmondat, hogy "Minden szabad nekem".

De igazából nem csodálkozom. A kereszténység egy unalmas vallás, és "Isten szava" nem elégíti ki a mai átlagos fiatalok többségét. A világban sokkal több szórakozás van, persze, hogy nyitnak rá. Csak ugye kellene nekik az istenhit is, ezért vegyítik a kettőt.

Én otthagytam a kereszténységet, szóval nekem tényleg minden szabad.

2022. jún. 6. 10:55
 27/27 anonim ***** válasza:

"Te is tudod, hogy Pál apostol feltehetően nem nézett volna animéket, és nem is ajánlotta volna, hogy a keresztények nézzenek azt."

Nézd, én jópárszor olvastam a Bibliát. Napi szinten olvasom. Újszövetségi görögöt is tanultam. Vaskos teológiai könyveket olvastam végig és a korai egyházatyák irásaival is tisztában vagyok. Az átlagnál jóval nagyobb rálátásom van a kereszténységre, a teljes Bibliát is sokkal jobban ismerem. Szóval mindezekkel együtt folgalmaztam meg a fenti véleményemet.

Szerintem Pált nem érdekelte volna különesebben a dolog. Már csak azért sem, mert ő maga is olvasott görög szerzőktől műveket és idézi is őket. Sőt bele is építi az ismreteit az athéniaknak címzet beszédébe. Volt amivel egyetértett, volt amivel nem, de nem zárkózott el más népek kultúrájától. Pál szerintem nem volt olyan vaskalapos, mint amilyennek te valószínűleg gondolod.

2022. jún. 7. 11:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!