Keresztények mit gondoltok erről?
Könnyen ítélkezünk mások felett, de ha jobban belegondolnánk, hogy emberek mit miért tesznek talán még meg is érthetnénk őket. Ha átgondolnánk vajon mi "az adott helyzetben" mit tennénk talán nem ítélkeznénk. Mindenki hibázik és mindenkinek a saját hibáját kéne értékelnie és nem a másik életével foglalkozni és talán a világ is jobb lehetne amiben élünk. Sokszor őrültséget kell tennünk ahhoz, hogy boldogok lehessünk. És sajnos nem élhetjük le úgy az életünket, hogy ne okoznánk fájdalmat másoknak, még ha nem is szándékosan. Nincs olyan ember a földön, aki tökéletes lenne!!!!És mielőtt mások felett ítélkezel kérdezd meg magadtól, hogy van-e jogod bárkit is bírálni?! Merj élni, Boldog lenni még ha őrültség is.
Egy ismerősöm írta ki facen- ez világi duma? Vagy sátáni?
Ez sátáni, neked??
😃😃
Mert akkor nem sok mindent tudsz istenről. :))
Tetszik a szomszéd kis lány kis kutyája. Merjek őrült lenni?
De most komolyan? Mi keresztényi ebben az okádék szövegben?
"Merj élni, Boldog lenni még ha őrültség is."
Merj élni sok ismerősömnél azt jelenti, hogy kizsigereli a munkásait. Most eszembe jutott sok építési vállalkozó, de orvos is, aki érdekből gyógyít. Nekik ez a merj élni...
Részben értelmes a szöveg, részben nem.
Bizonyos esetekben nem kell megtenni olyat, ami látszólag őrültségnek tűnhet, más esetekben pedig pont ilyen tettek segíthetnek.
De inkább talán az lenne a jó szó, hogy értelmetlennek tűnő dolog, nem pedig, hogy őrültség.
Pl. Péter, András, János és Jakab is gondolhatták volna, hogy értelmetlen otthagyni mindenüket, hogy Jézust kövessék, de mégis megtették, és jól tették!
Az már megint egy másik dolog, hogy az ember mit tekint boldogságnak és szintén, hogy meddig megy el, hogy megkapja, amit akar, avagy mennyire fontos neki, hogy megvalósuljon az elképzelése. Tehát az nem jó ha valakit túlságosan a fizikális világ céljai, javai érdekelnek. Jézus erről többször is tanított.(Pl. Lukács 17, 20-37)
Azt pedig maga Jézus mondta, hogy: "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek. Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek. Miért nézed pedig a szálkát, amely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, amely a te szemedben van, nem veszed észre? Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van? Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből!" (Máté 7, 1-5)
A Lukács 6, 37-45-ben pedig ez van lejegyezve:
Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok és nem kárhoztattok; megbocsássatok, néktek is megbocsáttatik; Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, amelylyel ti mértek. Példabeszédet is monda nékik: Vajjon a vak vezetheti-é a világtalant? avagy nem mindketten a verembe esnek-é? Nem feljebb való a tanítvány az ő mesterénél; hanem mikor tökéletes lesz, mindenki olyan lesz, mint a mestere. Miért nézed pedig a szálkát, amely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, mely a te saját szemedben van, nem veszed észre? Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Atyámfia, hadd vessem ki a szálkát a te szemedből, holott te a te szemedben lévő gerendát nem látod. Te képmutató, vesd ki először a gerendát a te szemedből és azután gondolj arra, hogy kivesd a szálkát, amely a te atyádfia szemében van. Nem jó fa az, amely romlott gyümölcsöt terem; és nem romlott fa az, amely jó gyümölcsöt terem. Mert minden fa az ő tulajdon gyümölcséről ismertetik meg; mert a tövisről nem szednek fügét, sem a szederindáról nem szednek szőlőt. A jó ember az ő szívének jó kincséből hoz elő jót; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincséből hoz elő gonoszt: mert a szívnek teljességéből szól az ő szája.
Utolsó vagyok:
Ami a Lukács 6, 37-45-ben van azt is Jézus mondta, csak elfelejtettem idézőjelek közé tenni.
Szintén az utolsó vagyok:
Ahhoz a részhez, ahol arról írtam, hogy kit mennyire érdekelnek a fizikális világ céljai, javai, ott még azt is hozzzátenném, hogy pl. sokan vannak, akik gonosz dolgokat is megtesznek a céljaik elérése érdekében, vannak akik ha látják, hogy ami ahhoz szükséges, hogy egy adott dolgot elérjenek/megszerezzenek, Isten akaratával, a szeretettel ellentétes dolgok megcselekvésével jár, akkor nem az Isten akaratára figyelnek, hanem megcselekszik azt a helytelen dolgot. Ide a magvető példázata is pont illik, annak is a következő része:
"Némely pedig a köves helyre esék, ahol nem sok földje vala; és hamar kikele, mivelhogy nem vala mélyen a földben.De mikor a nap felkelt, elsüle; és mivelhogy gyökere nem vala, elszáradott.Némely pedig a tövisek közé esék, és a tövisek felnevekedvén, megfojták azt."
Ennek a magyarázata pedig a következő:
Amely pedig a köves helyre esett, ez az, aki hallja az ígét, és mindjárt örömmel fogadja; De nincs gyökere benne, hanem csak ideig való; mihelyt pedig nyomorgatás vagy üldözés támad az íge miatt, azonnal megbotránkozik. Amely pedig a tövisek közé esett, ez az, aki hallja az ígét, de e világnak gondja és a gazdagságnak csalárdsága elfojtja az ígét, és gyümölcsöt nem terem.
De javaslom, hogy aki még nem tette, olvassa el az egészet! Érdemes! Ez egy hasznos példázat, melyből sokat lehet tanulni.
Itt található meg:
Máté 13, 1-23
Márk 4, 1-20
Lukács 8, 4-15
Ami utána jön az is érdekes. De Jézus tanításai általában is érdekesek és nagyon sokat lehet belőlük tanulni.
Ismét az utolsó vagyok:
Megint elfelejtettem kitenni az idézőjelet a magyarázatnál. De azt is Jézus mondta.
Ismét az utolsó vagyok:
Természetesen lehet azt is mondani, hogy őrültség, de az én elmémben az őrültségnek egy kicsit más jelentésárnyalata van.
De pl. Pál is úgy fejezte ki, hogy valakik, akik nem térnek meg Jézushoz, azoknak bolondság az igehirdetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!