Szerinted a gyónás vissza élés?

„Most írtam, hogy a pszichológus nem tanácsokat ad. Erre azt írod, hogy a pap több embernek ad tanácsot, ezért jobb.”
Ezt nem ő írta, hanem én, és amikor írtam, még nem volt ott a hivatkozott kommented, mert kb egyszerre írtuk.
Egyrészt a pszichológus ad tanácsot, csak terápia keretein belül közvetlen tanácsot nem szoktak adni. Tehát ad arra javaslatot, hogy mondjuk hogyan kezeld a szorongásod, vagy hogyan legyél asszertívebb, de arra nem, hogy mit mondj a főnöködnek vagy feleségednek adott kérdésben, vagy hogy mondjál fel a munkahelyeden. Egyébként ilyet a pap sem szokott gyónás közben, mindamellett a pap nincs annyira leválasztva a hívekről, mint a terapeuta a pácienseiről, szóval ő sokkal inkább mint barátként van jelen. Ez egy másfajta kapcsolat, nem jobb és nem rosszabb.
÷÷÷÷÷÷÷÷
„Mintha azt mondanád, hogy anyád helyettesítheti az orvost is, elvégre ő is tud ragtapaszt tenni a lábadra, amit igazából amputálni kéne.”
Pszichiátriai eseteknél a pap sem próbál meg kezelni, vagy tanácsot adni, max annyit, hogy menj el pszichiáterhez. De egy pszichoterápia sosem annyira invazív, mint egy pszichiátriai kezelés. Nem állítom, hogy a pap kiváltja a pszichológust, csak azt, hogy léteznek olyan pszichés problémák, amik nem feltétlen igényelnek pszichológust, sokkal inkább egy támogató közeget.

Szerintem kár ezen vitatkozni, hogy pap vagy pszichológus.
Én szoktam gyónni és voltam már pszichológusnál, nem is egynél. Egész más a két terület, össze se tudnám hasonlítani.
Lehet, hogy nem fognak velem itt sokan egyetérteni, de a gyónást szerintem nem a pszichológia felől kéne megközelíteni.
Egyébként nem visszaélés a gyónás: a gyónási titok a legszigorúbban védett dolog az egyházban. Visszaélésnek gondolni olyan feltételezés, mintha azt gondolnánk, hogy az orvosunk előszeretettel fecseg pl. a nemi betegségünkről. Nyilván nem azért van az orvos sem, hogy erről pletyizzen.

"a gyónási titok a legszigorúbban védett dolog az egyházban"
Nem csak az egyházban. A gyónasi titkot a jog is védi.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!