Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerinted a gyónás vissza élés?

Szerinted a gyónás vissza élés?

Figyelt kérdés
Miért suttognek én egy emberrel azaz pappal hogy én milyen bűnt követtem el? Mi köze hozzá?
2022. máj. 25. 07:37
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Mi lenne a gyónásban a visszaélés? Zavaros a kérdés.
2022. máj. 25. 09:46
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

„Most írtam, hogy a pszichológus nem tanácsokat ad. Erre azt írod, hogy a pap több embernek ad tanácsot, ezért jobb.”

Ezt nem ő írta, hanem én, és amikor írtam, még nem volt ott a hivatkozott kommented, mert kb egyszerre írtuk.

Egyrészt a pszichológus ad tanácsot, csak terápia keretein belül közvetlen tanácsot nem szoktak adni. Tehát ad arra javaslatot, hogy mondjuk hogyan kezeld a szorongásod, vagy hogyan legyél asszertívebb, de arra nem, hogy mit mondj a főnöködnek vagy feleségednek adott kérdésben, vagy hogy mondjál fel a munkahelyeden. Egyébként ilyet a pap sem szokott gyónás közben, mindamellett a pap nincs annyira leválasztva a hívekről, mint a terapeuta a pácienseiről, szóval ő sokkal inkább mint barátként van jelen. Ez egy másfajta kapcsolat, nem jobb és nem rosszabb.

÷÷÷÷÷÷÷÷

„Mintha azt mondanád, hogy anyád helyettesítheti az orvost is, elvégre ő is tud ragtapaszt tenni a lábadra, amit igazából amputálni kéne.”

Pszichiátriai eseteknél a pap sem próbál meg kezelni, vagy tanácsot adni, max annyit, hogy menj el pszichiáterhez. De egy pszichoterápia sosem annyira invazív, mint egy pszichiátriai kezelés. Nem állítom, hogy a pap kiváltja a pszichológust, csak azt, hogy léteznek olyan pszichés problémák, amik nem feltétlen igényelnek pszichológust, sokkal inkább egy támogató közeget.

2022. máj. 25. 11:07
 13/19 anonim ***** válasza:
55%
Vannak olyan problémák, amikhez nem kell pszichológus, ez tény. De itt az volt a kérdés, hogy kiváltja-e a pap a pszichológust. Ahova pszichológus kell, azt nem váltja ki a pap. Ennyit mondtam.
2022. máj. 25. 11:12
 14/19 anonim ***** válasza:
Rendben, én ezt nem vitatom.
2022. máj. 25. 11:22
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kár ezen vitatkozni, hogy pap vagy pszichológus.

Én szoktam gyónni és voltam már pszichológusnál, nem is egynél. Egész más a két terület, össze se tudnám hasonlítani.

Lehet, hogy nem fognak velem itt sokan egyetérteni, de a gyónást szerintem nem a pszichológia felől kéne megközelíteni.

Egyébként nem visszaélés a gyónás: a gyónási titok a legszigorúbban védett dolog az egyházban. Visszaélésnek gondolni olyan feltételezés, mintha azt gondolnánk, hogy az orvosunk előszeretettel fecseg pl. a nemi betegségünkről. Nyilván nem azért van az orvos sem, hogy erről pletyizzen.

2022. máj. 25. 11:34
 16/19 anonim ***** válasza:
0%
A pszichológia nem veszi figyelembe Jézust, a lényeg hiányzik.
2022. máj. 25. 12:10
 17/19 anonim ***** válasza:
Semmilyen szempontból nem lehet visszaélés a gyónás.
2022. máj. 25. 15:31
 18/19 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"a gyónási titok a legszigorúbban védett dolog az egyházban"

Nem csak az egyházban. A gyónasi titkot a jog is védi.

2022. máj. 25. 21:46
 19/19 anonim ***** válasza:
A katolikusok élnek vissza avval hogy a szabályaik miatt a pap nem mondhatja el senkinek és ha megölnek vagy megrontanak valakit azt is meggyonják mert tudják hogy a pap hallgat. Itt csak a papnak rossz nem a híveknek mert magában kell tartson mindent.
2022. máj. 30. 13:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!