Szerintetek az ortodoxia, vagy a katolicizmus maradt meg életképesebbnek az európai kontinensen, szerintetek melyikőjük képviseli jobban a kereszténységet, Krisztust?
Teológiai különbség szinte semmi nincs a két felekezet között, ezért mindkettő ugyanolyan hitelesen beszél Jézus Krisztusról.
Liturgia, szokások térnek el. Ezt tekintve szerintem a latin kereszténységnek van nagyobb lehetősége az európai kontinensen. A latin kereszténység nyitottabb a filozófiára, és Európa egyik bástyája a (hellén) filozófia. Ezenkívül az állam és egyház kapcsolata: nyugaton szét van választva - egyébként mindig is szét volt választva (hiába tűnik ez furcsának). Az más kérdés, hogy ez a kapcsolat szorosabb vagy épp kevésbé szoros. De a két kard elmélete épp erről szól, hogy két külön dolog a "lelki" hatalom és az állami hatalom. Az Egyház nem működhet az államhatalom alatt egy kvázi "hivatalként", ahogy a keleti kereszténységben kialakult. Az állam szupremációja a vallás fölött egy tipikus keleti, ázsiai jelenség, nem európai.
12
Szerintem egy kicsit elnagyolt, amit írsz, vagyis vagy én nem értettem meg rendesen, vagy nem írtad le végig.
"az állam és egyház kapcsolata: nyugaton szét van választva - mindig is szét volt választva"
"Az állam szupremációja a vallás fölött egy tipikus keleti, ázsiai jelenség, nem európai." - ez az ortodoxokra vonatkozik?
Egyik sem teljesen igaz, pl. az egyházszakadas után a középkorban, a német-római birodalomban a pápa és az uralkodó egyfolytában azon veszekedett, hogy mi kinek a hatáskörébe tartozzon.
Jelen: ma is vannak "nyugati államok", ahol egy adott egyház államegyház, pl. az anglikánok Angliában, a presbiteriánusok Skóciában. De mondhatjuk Finnországot, ahol mind az evangélikus, mind az ortodox egyformán államegyház. Más kérdés, hogy hol mit jelent az, hogy államegyház.
Az ortodoxok esetében pl. Románia, Bulgária, Görögország EU tagállam, ahol nem lehet az állam / kormány kiszolgálója az egyház. Amennyiben valamennyire mégis, nem jobban, mint mondjuk Lengyelországban a katolikus egyház.
Vagy mondhatjuk Irországot, ahol szintén nagyon domináns a katolikus egyház, és még nem is olyan régen teokráciában éltek (ők azt mondják).
Ráadásul az ortodoxok nincsenek mindenhol akkora többségben, hogy az államra nyomást helyezzenek. Gondoljunk a közel-keleti vagy egyiptomi kopt ortodoxokra. Egyiptom lakossága 9%-ban ortodox keresztény, és 91% muszlim.
Tehát lehet, hogy pl. Oroszországban a pravoszláv patriarka alárendeli magat az autokráciának, de ortodox vallás messze nem csak ott van, és nem gondolom, hogy amit írsz, így általánosítva igaz lenne. Ahogy az sem, hogy az ortodoxok ázsiaiak lennének, ha erre gondoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!