Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyi lehet a valóbban hívők...

Mennyi lehet a valóbban hívők aránya manapság Európában? Nővekszik a számuk vagy inkább csökken?

Figyelt kérdés

Személyesen a papokat leszámítva nem ismerek sok olyan embert akik tényleg hinnének Istenben és törekednének is hogy a hitük szerint éljenek.

Egy részük lehet hogy tényleg hisz Istenben de az életükben ez szinte sehol nem jelenik meg.

Templomi esküvőt és a gyerek keresztelését hasonlókat is csak szokásból csinálják. Sokaknak a hitt szinte csak egy szokás. De őket nem hiszem hogy kitudnák szürni a statisztikákból. Így az hogy a hívőknek milyen a hívők arányát rendkívül torzíthatja ez.

2022. ápr. 29. 17:17
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Mint írtam a 6. válaszomban. Hogyan látod a környezeted.

Nem tudsz felállítani egy pontos statisztikát és nem is ezt kértem.

Te őszinte meglátásod szerint hogyan látod a környezetedben élő embereket, ismerőseidet (őket talán ismered annyira hogy viszonylag valós képed legyen róluk), stb-t.

2022. ápr. 29. 21:41
 12/16 anonim ***** válasza:

Én nem találkoztam egy olyan hívővel sem, mint én vagyok. Csak az unokatestvérem az egyedül, akivel így el tudok beszélgetni Istenről és ő mindig örvendezik azon, hogy pont így látja Ő is a dolgokat ahogy én és ez mindkettőnket boldogsággal tölt el.

ez a hit annyira "titok", hogy a többi embertől nem tudtam így megfejteni mennyire hívő. Pl. ha szüleimnek mesélek, akkor azt mondják, amikor a Bibliából idézek, hogy ne olvassam a Bibliát, csak higgyek és kész és menjek el a templomba. Sőt őket felidegesíti, ha elmélyedek a Bibliában. Őket "érdekes" hívőnek tartom, olyan hidegek, ahogy általában a nagy többség. Egy Jehova tanújával beszélgettem el a városi padon a Bibliával kapcsolatban és ő is örvendett nekem, de állandóan meg akart téríteni hozzájuk, de én megkérdeztem tőle, ha hiszek, akkor miért kell másik szervezethez tartoznom, ha most per pillanat katolikus vagyok. Erre ő nem tudott válaszolni.

Azt tudom mondani a hitre, amit Jézus mondott "Tudtok-e inni az én kelyhemből?" Válasz, mind kiáltott "Igen, tudunk!" Jézus: "Nem tudjátok mit beszéltek!"

Tehát mindenki másként hisz, én viszont úgy akarok hinni ahogy Jézus hitt!

2022. ápr. 29. 22:34
 13/16 anonim ***** válasza:

6-os kerdezo

(1-as, 3-as vagyok)

En a 6-osban leirt definiciod alapjan (amennyit tehat en latok egy emberen kivulrol) nem ismerek VALODI hivot. De sosem is ismertem, tehat nem mondanam, hogy a szamuk csokken.

Pedig en apacakat is ismerek.

De.

Egyreszt szerintem az egyhazak erkolcsi tanitasat nem lehet azonositani az istenhittel. Valakiben lehet mely es tartos hit, lehet komoly istenkapcsolata, oszinte elmelkedo imaelete - de az (egyes) egyhazak eloirasai olyan szigoruak es aprolekosan mindenre kiterjedoek, hogy betarthatatlanok. Vegul is a kereszteny vallasnak ez a lenyege, hogy mind bunosok vagyunk, megis szeret Isten.

Masreszt ha te inkabb arra gondoltal, hogy valami nagyon alapveto dolgot nem tart be valaki. Mondjuk katolikus, es a misen latom minden vasarnap (nem vagyok katolikus, csak tegyuk fel), ugyanakkor tudom, hogy egyejszakas kalandjai vannak, es nem ketevente egyszer, veletlenul felreszegen, hanem kethavonta es parhuzamosan ket novel. Akkor o nem valodi hivo? Kivulrol konnyu ramondani, hogy csak a szajaval mondja, vagy a mama kedveert jar templomba. De honnan tudom, hogy nem gyonja-e meg minden alkalommal, hogy mennyi lelki kint okoz neki, nincs-e valami psziches problema a szexualis viselkedese mogott, ami miatt szakemberhez jar? Honnan tudom, hogy milyen az istenkepe, a hite?

Vagy ha egy olyan egyhaz tagja, ahol nagyobb szabadsagot adnak az onallo dontesekre, es az illeto sajat meggyozodesbol nem tartja bunnek az 1-2 pohar bort? Es maganak megmagyarazza, hogy miert nem igazi lopas az, ha a cegnel valamit okosban csinalnak es abban o mint kollega automatikusan resztvesz? Akkor valodi hivo vagy nem? A te definiciod szerint egyik ember sem az. De en csak ilyen embereket ismerek. Es az ilyenfajta "rossz" keresztenyeket nem tartom kevesebbre, mint azokat, akik kivulrol esetleg hitbajnokok, pl. egy lelkesz, de belul kuzdenek a ketsegeikkel. Egyiket sem tartom rossz vagy nem-valodi hivonek.

Mondjuk a keresztenysegek az a 2 fo torvenye, hogy szeresd Istent teljes lelkedbol, es az embertarsadat ugy, mint onmagadat. Na, szerintem ez nem valosithato meg, es ezt tudjuk is. De "probald meg", es ez a keresztenyseg lenyege.

Lehet, hogy te arra gondoltal, hogy lenne 5 szabaly, hogy penteken nem eszunk hust, nem hazudunk, tiszteljuk a szuleinket, segitunk a raszorulokon es havonta gyonunk. Es akkor fekete-feher, hogy valaki betartja vagy nem.

De a valosag az, hogy pl. egy kígyó-szemét apáca, aki beszólt és engem megbántott. Elítélem. De ha o utana ezen elgondolkodik, eszreveszi magat, megbanja, meggyonja, imadkozik ertem, hogy vigasztalodjak meg es elhatarozza, hogy legkozelebb probalja magat fekezni, akkor en ezt mind nem latom. Most o valodi hivo vagy nem? Szerintem abszolut valodi hivo.

Es akkor az a valaszom, hogy ilyet azert sokat ismerek.

2022. ápr. 29. 22:54
 14/16 anonim ***** válasza:

14/15

Ezeket a válaszokat naponta írod ki, akár a témához tartozik, akár nem.

Tudod, hogy ez szabályellenes?

2022. ápr. 30. 22:51
 15/16 anonim ***** válasza:

Ha a környezetemre irányult a kérdés: keresztény sok van, akit megkereszteltek, de csak páran járnak templomba. Olyan pl, aki szűz volt házasságig, vagy böjtöt tartott volna, esetleg olvassa a bibliát, egyet sem ismerek, a templomba járók közül sem.

Szerintem a kereszténység manapság formalitás inkább.

2022. máj. 2. 11:00
 16/16 A kérdező kommentje:

15.

Köszönöm

2022. máj. 2. 11:36
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!