Jézuska zsidó?
Azt nem tudom, hogy a héberek körében hogyan szólították a gyermek Jézust. Magyar versekben szokták Jézuskának hívni, meg a kicsi gyerekeknek mondják így a szülők, részben utalva arra, hogy ő akkor még egy pici baba volt, amikor megszületett, és általában a piciket becézik a szüleik, másrészt a kisgyerekekhez ez az elnevezés áll közelebb, és szerintem nem sértődik meg ezen senki, még a felnőtt Jézus sem. :-)
Az számít zsidónak, akinek az édesanyja zsidó, Mária zsidó származású nő volt, az ő gyermekeként született emberré Jézus, tehát zsidónak számított, kereszténység és keresztény keresztség csak azután lett, miután őt keresztre feszítették, meghalt, aztán a keresztény hit szerint feltámadt, majd elküldte a szentlelket a tanítványoknak. De hogy pontosan mikortól nevezik néven a keresztényeket, azt nem tudom, valahol biztos leírták történészek. Jézus viszont zsidónak született, zsidó volt emberi életében, mivel nem volt akkor még kereszténység, nem lehetett keresztény.
Akkor ezek szerint Isten is zsidó? :D
Mert ugyebár Jézus Isten fia..
Egyfelől: Jézus egylényegű Istennel, tehát nem zsidó. A Biblia félig szól a zsidókról, másik része meg nem. Ádám nem volt zsidó, ezt jó ha eszetekbe vésitek :)
Másfelől: ezt nem tudom biztosra, de hallottam valahol, hogy a Talmudban Máriát gojimnak, gójnak nevezik. Azaz Mária nem volt zsidó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!