Hit Gyülekezete istentiszteleteire, ami szerdán és szombaton van Budapesten, milyen ruhában szoktak menni az emberek? Kosztümben, öltönyben vagy lehet "hétköznapi" ruhában is menni?
1.
"Oda ne menjél."
De nyugodtan menjen oda. Majd magatol eldonti, tetszik-e neki vagy nem.
A budapesti Hit Gyülibe járok, és kijelenthetem, hogy nem, nem fog senki kinézni azért, mert nem adsz. Én sem adakozok mindig, és egyáltalán nem szól senki meg miatta.
A ruhát illetően szerintem nem kell túlgondolni a dolgokat, szerdán általában mindenki lazán öltözködik (farmer pulcsi/póló), szombaton szoktunk kicsit jobban kiöltözni (ing), de szombaton sem gáz, ha nem öltözöl olyan elegánsan :)
Kedves 14-es!
A férfiakra talán igaz is, amit írsz, de odamegy egy nő naivan térd fölé érő szoknyában vagy nyári melegben ujjatlan blúzban, és azonnal rászólnak, hogy erkölcstelen a ruházata. Ez nagyon megalázó, és nevetséges is.
A hitgyülivel ez a legkisebb probléma, mondjuk. :D
Hidd el elég nagy probléma ez is. A nevetséges öltözködési előírások a szekták jellegzetes tulajdonságai közé tartoznak. Bár elvileg ezek az előírások csak a gyülibe és a csatolt területekre (iskolák, táborok) érvényesek, ha egy gyülis nő egy nyári hétköznap ujjatlan trikót vesz fel, és ezt valaki meglátja, azonnal el lesz könyvelve "lázadónak".
Az ilyen, külső szemmel apróságnak tűnő dolgok nagyon fontosak a szektás csoportidentitás szempontjából.
Ezeket a válaszokat is igazán köszönöm, főleg azokat, amelyek személyes tapasztalat alapján íródtak.
#14. Írhatok neked privát üzenetet, nem lenne gond?
Igazad van, a kontrollmánia egy ékes példája ez, és nem szabad félvállról venni. Csakhát érted, a pénzlehúzás, az összejöveteleiken produkált kollektív pszichózis meg az intenzív agymosás szokott először eszébe jutni az embernek.
És amúgy ja, tapasztalatból beszélek, habár hál' istennek én magam sosem voltam beszervezve ebbe a szektába.
17
"A nevetséges öltözködési előírások a szekták jellegzetes tulajdonságai közé tartoznak. [...] egy gyülis nő egy nyári hétköznap ujjatlan trikót vesz fel."
Erdekes, mert a katolikus misen valo megjelenesre ugyanez vonatkozik. Pl. nem lehet lathato a nok valla. Ez sokszor ki is van irva a templom bejaratanal.
En nem tartozom sem a hitgyulihez, sem a romai katolikus egyhazhoz, de azert a katolikusokat nem neveznem "szektanak".
Te kis pszichologus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!