Létezett a világ, mielőtt bárki megfigyelhette volna?
A gyenge antropikus elvnek van egy ilyen megfogalmazása, hogy az univerzum az első tudatos megfigyelő előtt egy hatalmas csatolt kvantum-szuperpozícióban volt, és az első tudatos megfigyelés omlasztotta össze a hullámfüggvényt, adva ezzel konkrét kvantumállapotokat, létrehozva magát a valóságot.
Én szerintem ez a megfogalmazás azért sántít, mert hát hogyan jött létre tudatos megfigyelő a még szuperponált kvantumállapotokban, arra nincs válasz. Mindenesetre rávilágít arra a problémára, hogy ha a tudatos létezés csak utólag jelent meg az univerzumban mint emergens másodjelenség, akkor az az előtti állapotról lehetséges-e egyáltalán konkrét valóságot feltételezni. Szóval a feltett kérdés nagyon is releváns, és nincs tudományos konszenzus a kérdésben.
"az az előtti állapotról lehetséges-e egyáltalán konkrét valóságot feltételezni"
Amennyiben a törvények nem változtak - márpedig miért hatna más törvény egy gepárdra, mint egy majomra? - akkor egyértelmű a helyzet, a világ létezett előbb.
19. 20.
Tudja ő is. Csak provokál titeket mert ez a hobbija. Ezt élvezi valamiért. Ne foglalkozzatok vele és jelentsétek a moderátornak hogy megint provokál.
Nem érdemes leállni vele vitatkozni mert az nem vitatkozás csak a játszadozása mert unatkozik és figyeleméhes.
Tekints rá úgy mint egy gyerekre és hagyjad rá.
#22 annyira azért nem egyértelmű, mert még Schrödinger macskája esetében is felvetődik, hogy vajon a macska érzékeli-e önmagát, ezáltal a felnyitás előtt még összeomlasztva a hullámfüggvényt (kvantumöngyilkosság).
Egyébként ezek a kérdések sokkal inkább a koppenhágai értelmezésnek szólnak, semmint magának a kvantummechanikának.
Ebben az esetben viszont a kérdés az, hogy az isten miben él?
Valami világ neki is kell... az pedig akkor megelőzte őt.
Igen, az Isten világának nem volt kezdete és vége, mert Ő az alfa és omega.
Tudom nehéz elhinni, de így van. Istent viszont senki sem figyeli meg.
Jézus is azt mondta, hogy Ő nem innen való a Földről. Tehát másik világ, ami nem anyagi világ.
Tehát akkor létezik legalább egy világ, ami úgy is létezhet, hogy senki se figyeli.
Értem.
Ha van legalább egy olyan világ aminek nem kell megfigyelő a létezéshez akkor miért kényszerítjük rá a mi világunkra ezt a feltételezést?
(azt leszámítva hogy igazolni kell valamivel a rengeteg ponton megbukott istent)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!