Ki az igaz Isten seregének a fejedelme? (Jozsué 5:14,15.)
Persze, hogy közvetített, hiszen ő Isten hírnöke, nevének jelentése "Isten ereje". Neve és feladata alapján semmivel se kisebb, mint Mihály fejedelem. S mint a Biblia egyértelműen kijelenti, többen is vannak olyan rangban, mint Mihály.
Kettejükön kívül egyetlen angyalt neve szerepel még, Rafael, jelentése "Isten meggyógyít". Ő pedig a következőt jelentette ki:
"Rafael vagyok, egy a hét angyal közül, aki mindig készen áll arra, hogy az Úr fölséges színe elé lépjen."
Tehát a 7 főangyal közül 3 nevét ismerjük, a többi 4 nevét és szerepét nem.
Ezek csak spekulációk, semmilyen igei alapunk nincs arra nézve, hogy melyik angyal pontosan hol áll a rangsorban. Miből vezeted le, hogy Mihály feladata ugyanolyan nagyságrendű, mint Gábrielé?
Azt a helyet, ahol arról van szó, hogy Mihály az "egyik" a nagy fejedelmek közül én magam idéztem be az első válaszomban, fölösleges most úgy előhozni, mintha nem lennék vele tisztában. Ez azonban továbbra sem jelenti azt, hogy a tudomásunkra hozott összes angyalnevet mindenáron ebbe a skatulyába kellene bele erőltetni.
Amit Rafael mond magáról szintén csak egy részinformáció, és semmi okunk azt feltételezni, hogy a "nagy fejedelem" avagy "arkangyal" ugyanaz a kategória lenne, mint ez a hét angyal. Egyszerűen túl kevés az igei bizonyság ahhoz, hogy biztosat állíthassunk az angyali rendekről.
"Az „ark” előtag azt jelenti, hogy ’fő’ vagy ’legfőbb’."
Az ógörög αρχ azt jelenti, hogy uralkodik vagy irányít. Innen származik az arkhón szó, ami vezetőt jelentett Athénban. Kezdetben hárman voltak, majd lett 9. Szóval az ógörög nyelv használja ezt több emberre is, nem az egyedüli főséget hangsúlyozza vele.
"Fejedelem több is van, de vezér, fő, azaz Ark csak egy!"
A jehovista bibliában is kivételesen ugyanúgy fordították ezt a részt, ahogy más fordítások: "Aztán Mihály, az egyik legfőbb fejedelem, a segítségemre jött, én pedig Perzsia királyainál maradtam." (Dán 10, 13)
Úgy látszik, nem figyeltek eléggé a ennél a résznél. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!