Milyen a hit gyülekezete? Megéri csatlakozni?
"tipikus pünkösdi-karizmatikus gyülekezet"
En még sosem voltam a "Hitgyuliben", szinte semmit nem tudok roluk.
De ha "tipikus pünkösdi-karizmatikus gyülekezet", akkor nem ertem ezt az ellenszenvet.
Punkosdi karizmatikus gyulekezetekkel, kisegyhazakkal van tele Amerika, Europa nyugati fele es a vilagon mindenhol vannak.
Van, akinek bejon ez a mufaj, van, akinek nem. Van, akinek CSAK ez jon be.
Eppen hogy nagyon szigoruan veszik a Bibliat, szo szerint.
Van, amiben kulonboznek a magyar "tortenelmi felekezetektol", de a reformatusok es a katolikusok is nagyon kulonboznek egymastol.
Nyugat-Europaban vannak 20 evesek, akiknek mar a nagyszuleik is ilyenbe jartak, sot. Ugyhogy azt sem mondanam ra, hogy nem "tortenelmi" vagy hagyomanyos, csak egy kicsit ujabb.
En voltam ilyenben, kulfoldon. Nekem nem jott be, sem az istentiszteleti forma, sem a fundamentalizmus, de nagyon sok embernek igen, es ugyanolyan keresztenyek, mint en.
Nekik meg az nem jon be, es mondhatnak ok is, hogy nalunk liturgia van, es peneszes-saletromos futetlen templomokban kuporognak az emberek telikabatban, az orgona hamisan nyekereg, es lajhartempoban vonyitjak az oregek az 500 eves enekeket. A pap archaikus nyelven kantal, es az emberek oda se figyelnek, csak neznek maguk ele.
Ezt szandekosan kifigurazom, arra mondom, hogy az o szemukben meg ugyanugy tunhet EZ furcsanak.
Mas ilyen gyulekezet is van Magyarorszagon, nem? Csak a Hitgyuli a baj? Vagy az osszes tobbi happy-clappy pünkösdi-karizmatikus gyülekezet?
"Mas ilyen gyulekezet is van Magyarorszagon, nem? Csak a Hitgyuli a baj?"
Igazából nem nagyon van, mivel a hitgyüli ezeket kiszorítja. Illetve az állammal összejátszva el is lehetetlenítik a többi evangelikál közösséget. Amíg a hitgyüli milliárdos állami támogatást kap, Iványi féle egyház egy forintot sem.
En azt kerdeztem, hogy csak a Hitgyuli a baj, a tobbi nem?
Iványi féle egyház: nem evangelikal es nem pünkösdi-karizmatikus, hanem metodista.
Javaslok pár videót megnézésre a karizmatikus mozgalommal kapcsolatban.
Kundalini, ájulások, vonyítás, ugatás, eszetlenség, "szent nevetés", pszichés-lelki tuning és még bőségesen lehetne sorolni. Linkeljek párat?
"Eppen hogy nagyon szigoruan veszik a Bibliat, szo szerint."
Túl szó szerint! De valójában a legtöbb morális alapigazságot megtagadják.
Mindegy, tényleg nem szeretnék nagyon belebonyolódni, mert rengeteget tudnék írni. Sokat foglalkoztam a karizmatikus mozgalommal, annak hátterével és jómagam is egy ideig közöttük voltam.
Én voltam a #19-es válaszoló :)
Iványi féle azért érdekes, mert hasonló kisegyház, viszont hatalmas politikai ellenszélben. Igaz ott nincs kiadva, hogy a fideszre kell szavazni, mint a hitgyüliben erőltetik a tagokra.
Van például Magyar Pünkösdi Egyház is, ami a hitgyülihez képest már szinte történelmi, 1920-as évektől fogva működik. Ők valóban keresztény értékeket képviselnek, missziókat, karitatív tevékenységeket folytatnak ellentétben a hitgyülivel, még se nagyon hallani róluk. Pedig ott még visszásságok sincsenek, de egyszerűen a hitgyüli mindent megpróbál elnyomni. Erre van irdatlan mennyiségű pénze és masszív médiafelülete.
24
Videot biztosan lehet talalni ilyenekrol. Elhiszem, hogy ahol te voltal, allandoan a foldon fetrengenek meg ugattak az emberek. De en voltam Nyugaton ilyesmikben, soha semmi ilyen nem volt, ami te felsorolsz. Tele volt a templom, elenkebb volt az istentisztelet es a zene, mint mashol, es nem volt liturgia. Eszak-Amerikaban ez a standard keresztenyseg, es a kalvinistakat (reformatusok) is tulajdonkeppen az evangelikal egyhazakhoz soroljak. Nekik az a furcsa, hogy nalunk minden sarkon katolikus templom van.
25
Koszi!
Ivanyi-fele lehet, hogy csak annyiban hasonlo, hogy kicsi. A metodistak tortenelmi egyhaz, az anglikanokbol valtak ki a 18. szazad kozepen.
Szörnyű olvasni, hogy milyen sok hamis, hazug és rosszindulatú információ terjed a hit gyülekezetéről az online térben. :(
A kérdezőnek válaszolva, szerintem megéri "csatlakozni". Bár valójában a gyülekezet csak egy csatorna Isten felé. Alapvetően Jézus-hoz éri meg csatlakozni és hozzá is ajánlott, viszont a gyülekezet ennek kölcsönöz egy keretrendszert, ahol testvéri közössgében megtudod élni a hitedet igei alapokon állva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!