Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet-e keresztanyuka az, aki...

Lehet-e keresztanyuka az, aki bár felnőttkorú, de nincs megkeresztelve?

Figyelt kérdés
Köszönöm.
2022. jan. 23. 14:20
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Nekem semmilyen papírom nincs hogy még vagyok keresztelve. Máshol.konfirmaltam.es oda átvitték a papírokat de a konfirmalasi papírt csak 10 év múlva adta ki a református pap nejem ahol a keresztények éve és a születésem napja el van írva. 1989 a keresztények dátuma amikor még Bihar megyeben se voltam és 1991 Ben kereszteltek. És aki egykor keresztelt az meghalt a másik meg nyugdíjba ment aki elírta a konfirmalasi papírt. Ha nejem kellene keresztlevel bajba lennék mert az nincs és a konfirmalasi papíron ha utánanézek akkor rájönnek hogy akkor nem keresztelhettek és poganynak gondolnának. Csak anyu meg keresztanyu emlékszik a keresztelomre, kép sincs róla.
2022. jan. 23. 18:30
 12/18 anonim ***** válasza:
A szégyent nem élnem túl ha olyat élnek meg hogy újra kéne kereszteljenek reformátusnák meg konfirmálnak mikor egyszer már meg voltam csak nincs papírom.
2022. jan. 23. 18:31
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

8

"Erre meg a református pap a falu egyik legjobb embereként búcsúztatta..."

Hat, ha a katolikus papokat verte agyba-fobe meg a katolikus templomot gyujtotta fel, akkor semmi gond a reformatusok reszerol...

Na, jol van. Vicc. Bocsanatot kerek.

Halottrol vagy jot vagy semmit. Mindig ugy rakjak ossze, kegyeletbol.

Csak nem mondhatja, hogy a falu vandaljat temetjuk, imaink meghallgattattak, Istennek legyen hala.

Plane ha, ahogy olvasom, nem is ismerte, csak amit a hozzatartozok bediktaltak rola.

2022. jan. 24. 08:15
 14/18 anonim ***** válasza:
70%

Nem lehet, keresztelési tanú lehet csak.

"Elméletileg nem, gyakorlatilag pénz beszél."

Gyakorlatilag a félinformált, buta emberek azt hiszik, hogy pénzért megoldható. Aztán a hivatalos dokumentumokon úgyis csak keresztelési tanúként fogják bejegyezni.

"Olyan beszédet mondott róla, hogy akik ismertük őt, egymásra nézve csak pislogtunk."

Ezért kéne egyházi temetéseken mellőzni a "gyászbeszéd" jellegű halottméltatást. A keresztény temetés nem erről szól.

"Már csak azért is, mert mi van akkor, ha valakinek nincs irata a keresztelőről? Én például ilyen vagyok, nincs semmilyen feljegyzésem se másom, de tudom hogy meg vagyok keresztelve."

Nem kell, hogy legyen nálad papír erről. Azon a plébánián van bejegyezve az anyakönyvbe, ahol anno megkereszteltek. Onnan tudják igazolni, ha szükséges. Egyházi anyakönyvezés régebbi és szigorúbb, mint bármelyik állami, egyébként.

2022. jan. 24. 09:08
 15/18 A kérdező kommentje:
A tesóm kért meg, legyek a gyermekének a keresztanyukája. Fiatal felnőtt voltam. Akkor még azt sem tudtam eszik vagy isszák ezt a keresztelést. Elmondtam neki, ugye tudja, én nem vagyok megkeresztelkedve. Azt mondta, tudja és ennek ellenére lehet, minden rendben. A pap nem kérdezett tőlem semmit. Megtörtént a keresztelő. Láttam a papírt, az én nevem van feltüntetve. Azóta évek teltek el. Elgondolkodtam, vajon helyesen volt-e ez így annak idején? Azóta sem vagyok megkeresztelve, bár szeretem Istent. Valamennyire zavar, hogy úgy lettem keresztszülő, hogy nem is lehettem volna. Már nem tudom kideríteni, pontosan mi történhetett. Ilyenkor van teendő? Mit gondoljak most? Hogyan tudom lezárni ezt a nem jó érzést? Köszi.
2022. jan. 26. 00:17
 16/18 anonim ***** válasza:

Nem derült ki, hogy milyen felekezetről van szó. Ha katolikus, akkor egész biztos, hogy nem lettél keresztszülő, mint írták is, csak keresztelési tanú vagy legfeljebb.

Ki lehet keresztszülő:

Az Egyházi Törvénykönyv (CIC 1983) értelmében:

874. kán. — 1. §. Ahhoz, hogy valakit a keresztszülői tisztség vállalására engedjenek, szükséges:

1. hogy maga a keresztelendő vagy ennek szülei, illetve az, aki őket helyettesíti, vagy ezek hiányában a plébános vagy a szentség kiszolgáltatója jelölje ki, és hogy alkalmas legyes és szándékozzék is ezt a tisztséget viselni;

2. tizenhatodik életévét betöltött személy legyen, hacsak a megyéspüspök más kort nem állapított meg, vagy megfelelő okból a plébános vagy a kiszolgáltató úgy nem látja, hogy kivételt kell tenni;

3. katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet;

4. ne kösse semmilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított kánoni büntetés;

5. ne legyen a keresztelendő apja vagy anyja.

2. §. Nem katolikus egyházi közösséghez tartozó megkeresztelt személy csakis egy katolikus keresztszülővel együtt és csak mint a keresztség tanúja fogadható el.

Ha protestáns felekezet keresztelt, akkor nem tudom, hogy ott mik a rendelkezések.

2022. jan. 26. 18:16
 17/18 A kérdező kommentje:
Már nem emlékszem, de protestáns rémlik valamiért.
2022. jan. 26. 19:18
 18/18 anonim ***** válasza:
Na itt is a megoldás. Viszont akkor lelkész keresztelt és nem pap, erre csak azért érdemes figyelni, mert sokaknak megtévesztő lehet a megfogalmazás. A válaszolók többsége a katolikus keresztelőről írt.
2022. jan. 26. 19:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!