Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet-e keresztanyuka az, aki...

Lehet-e keresztanyuka az, aki bár felnőttkorú, de nincs megkeresztelve?

Figyelt kérdés
Köszönöm.
2022. jan. 23. 14:20
1 2
 1/18 MDaniel98 ***** válasza:
Úgy tudom nem.
2022. jan. 23. 14:22
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet.

Tanú lehet.

2022. jan. 23. 14:46
 3/18 anonim ***** válasza:
86%
Természetesen nem, a keresztszülő feladata, hogy a gyermeket a keresztény hitre nevelje. Mivel ő maga se ismeri a keresztény hitet, így feladatát képtelen ellátni.
2022. jan. 23. 15:02
 4/18 anonim ***** válasza:
30%
Hivatalosan nem. Nemhivatalosan persze. A keresztszülő feladata felnevelni a gyereket ha valami éri a szüleit. Ehhez helyettesítő gyámmá kell tenni a leendő keresztszülőt. A keresztszülőnek nagyjából 200 éve nem feladata, hogy bármilyen hitre nevelje a gyereket.
2022. jan. 23. 15:27
 5/18 Metionin ***** válasza:
50%
Elméletileg nem, gyakorlatilag pénz beszél.
2022. jan. 23. 15:41
 6/18 anonim ***** válasza:
38%

Igen, nálad biztos, mert valószínűleg egy lefizethető, korrupt személy vagy, de ezt nem kéne általánosítani. Természetesen pogány személy nem lehet keresztszülő, bármennyi pénze is van az embernek.

2022. jan. 23. 15:53
 7/18 Metionin ***** válasza:
57%
5. Pont mellélőttél, nem magamból indultam ki, hanem pl. a lelkészből, aki engem keresztelt (anyámék lefizették, mert nem voltak templomban megesküdve), sógornőmék épp most egyezkednek hogy templomi esküvő nélkül, nem megkeresztelt leendő keresztanyával hol keresztelik meg a gyereket olcsóbban, plusz rengeteg ilyen ismerőse van anyámnak. Üzlet ma már ez is és az is lesz amíg van olyan pap/lelkész, akit le lehet fizetni. Én pont hogy nem értek egyet a dologgal, mert minek egyáltalán keresztelni, ha nem vallásos se a szülő, se a keresztszülő, de nem az én dolgom. Ettől függetlenül nagyon sokan fizetnek ezért, ami azt jelenti, hogy találnak papot, aki vevő erre.
2022. jan. 23. 16:01
 8/18 anonim ***** válasza:
65%

Tavaly decemberben volt a nagybátyám temetése. A szomszéd faluból jött át a lelkész, ő tartotta meg a temetést. Olyan beszédet mondott róla, hogy akik ismertük őt, egymásra nézve csak pislogtunk. A másodunokatesóm oda is jött és megkérdezte, hogy "jó temetésen vagyunk mi?". A végén megkérdeztem az unokatesómat (az ő apja volt a temetett), hogy mi volt ez a beszéd. Azt mondta, hogy összeírtak egy lapra neki egy szöveget, hogy valami ilyesmit kellene elmondani. Illetve személyesen is mikor jellemezték, akkor is hasonlókat mondtak róla. Hogy értsétek: a nagybátyám olyan szinten egyházgyűlölő volt, hogy a 20 éve a faluban misét tartó papot megverte, küldtek másikat, azt is megverte, majd rá nemsokra felgyújtotta a templomot is. Azóta nem volt náluk se mise, se más jellegű vallási összejövetel. Erre meg a református pap a falu egyik legjobb embereként búcsúztatta... Ezóta én már mindent lehetségesnek gondolok. Azt is, hogy valaki úgy lesz keresztszülő, hogy nem keresztelték meg.

Már csak azért is, mert mi van akkor, ha valakinek nincs irata a keresztelőről? Én például ilyen vagyok, nincs semmilyen feljegyzésem se másom, de tudom hogy meg vagyok keresztelve. Ilyenkor elég lenne ha azt mondanám, hogy megvagyok keresztelve? Mert ha igen, akkor ilyen elven bárki mondhatja, nincsen olyan pap, aki megtudja állapítani csak az adott emberrel beszélve, hogy igazat mond-e.

2022. jan. 23. 16:23
 9/18 anonim ***** válasza:
70%

Nem lehet. Nálunk pénzért se. Kellett a keresztlevél.

De miért akarna keresztszülő lenni, aki maga sincs megkeresztelve? Így semmi értelme.

2022. jan. 23. 16:51
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
8: ha neked nincs is papírod róla, a templomban megvan, ahol megkereszteltek.
2022. jan. 23. 16:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!