Milyen részletesen kell gyónni?
"De te meg vagy keresztelve, te nem vagy igazi katekumen.
Vagy akkor teged csak katekumen liturgiara engednek be, a rendesre nem?"
Inkább válaszolok én, mert Anjutca lyukat beszél az ember hasába és sokszor hülyeséget.
A katekumen azokat jelöli, akik keresztelés előtt állnak. Mivel Anjutca bár megkeresztelt, de református, ezért az ő esetét pontosan nem tudom, hogy miként van.
Az ortodoxok kereszteléssel együtt bérmálnak és az elsőáldozás is megtörténik, a katolikusoknál ez mind külön van, ahogy egyre idősebb lesz az ember (bérmálás csak felnőtt korban).
Az őskeresztényeknél mindenki részt vehetett az igeliturgiában, amikor a szentbeszédet hallgatták, viszont csak megkeresztelt hívők maradhattak az átváltoztatásra. Ilyenkor a miséző pap jelzett, majd ki kellett menniük a katekumeneknek. A katolikusok már elhagyták ezt az őskeresztény gyakorlatot, az ortodoxoknál ezek szerint még élő dolog.
21. koszi szepen!
Anjutca, szerintem tanulj meg romanul, legalabb alapszinten. Nem is ertem, ha Romaniaban elsz, miert nem tudsz. Biztos, hogy azert neznek ugy rad a papok, mert nem tudnak veled beszelni, es tisztazatlan a helyzeted. Nalunk ha egy uj ember jon a templomunkba, akkor, de masodik alkalommal biztos odamegy utana a pap es bemutatkozik, es megkerdezi, mi szel hozta erre.
Ok szeretnék tudni, mi vagy, mit akarsz, de nem tudnak veled beszelni. Hogyan segitsenek neked a hitben stb., ha meg azt sem erted, ami a templomban elhangzik?
Hihetetlen szamomra, hogy nincs Nagyvaradon egy olyan ismerosod, aki mindket nyelvet beszeli, es el tudna mondani, mi hogy van. Az iskolaban nem tanultatok romanul?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!