Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A jelenlegi fontosabb, nagyobb...

A jelenlegi fontosabb, nagyobb, történelmibb vallások hogy viszonyulnának ahhoz, ha kiderülne, hogy léteznek földönkívüliek?

Figyelt kérdés

Természetesen értelmes földönkívüli fajokra gondolok és nem baktériumokra, meg egyéb hasonlókra. Gondolok itt a kereszténységre, az iszlámra, a judaizmusra, a buddhizmusra, a hinduizmusra, a zoroasztrianizmusra, a taoizmusra/konfucianizmusra, a pogány vallásokra vagy a sintóra.

Mi lenne a hozzáállás?

2022. jan. 11. 18:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Itt a fő kérdés az, hogy milyenek ezek a lények? Egész pontosan az, hogy van-e lelkük? Ha van lelkük, akkor hozzánk hasonlóak, akkor Isten őket is a saját képére és hasonlatosságára teremtette.

Egyszer ezt hittanon még régen megkérdeztük az atyától. Ő azt mondta, hogy ha vannak ilyen lények, akkor két dolgot biztosan tudunk róluk: Ők is Isten teremtményei, és az ő Megváltójuk is Jézus Krisztus. Evangelizációs küldetésünk van feléjük, nagyjából úgy, mint mikor megindultak a missziók az amerikai indiánok felé. Krisztus azt mondta, hogy tegyünk tanítvánnyá minden népet. Ez a küldetésünk, HA nem csak értelmes lényekről beszélünk, hanem olyanokról, akik személyek és van lelkük.

2022. jan. 12. 08:49
 12/22 anonim ***** válasza:

Senki nem mondta soha, hogy 'Isten' nem teremtett valahol mashol is egyfajta eletet valamikor maskor. :)

Lehet pont most is teremt egy eletet valahol az univerzumban???

2022. jan. 12. 09:15
 13/22 anonim ***** válasza:
Lehet 'Istennek' az a szorakozasa, hogy teremtgeti az eleteket a vegtelen univerzumban.
2022. jan. 12. 09:17
 14/22 anonim ***** válasza:
De az is lehet, hogy 'Isten' olyan mint egy szalagmunkas es naponta tobb eletet is teremt barhol es akarhol.
2022. jan. 12. 09:32
 15/22 anonim ***** válasza:

„Biztos tanár mondta ezt, nem valami falubolondja a sarki kocsmából, aki beszökött az iskolába melegedni?

Csak mert ekkora marhaságot ritkán hall az ember. Ráadásul sem a fizikához, sem az információelmélethez nincs köze.”

Szerintem itt a Fermi-paradoxonról és annak egy lehetséges feloldásáról beszél, ami valóban egy létező hipotézis, hogy azért nem találkozunk ezekkel az idegen civilizációkkal, mert előbb halnak ki, minthogy eljutnának egy másikig.

2022. jan. 12. 09:46
 16/22 Mojjo ***** válasza:

@15: Természetesen _lehetséges_, hogy ez történik. Hiszen - ahogy irtam is -, semmit nem tudhatunk idegen fajok viselkedéséről. A semmit nem tudunkban benne van az, hogy bármi történhet, meg annak az ellenkezője is.

De tényszerűen kijelenteni, hogy ez történik, főleg ennyi meg ennyi idő alatt, teljesen téves. Olyan szinten, hogy simán kiérdemli a marhaság megnevezést.

A Fermi paradoxonnak meg jópár más feloldása is van - a minden lehet és annak ellenkezője tudásszintünkkel összhangban.

2022. jan. 12. 11:03
 17/22 anonim ***** válasza:

Mojjo, az idióta barátod megtalálta neked, amit el akarsz olvasni. ez a Fermi paradoxon, amiról a tanárom is mesélt:

[link]

Sajnos a főiskolai anyagom már nincs meg 20 éve jártam már oda.

De alap fizika van neked:

[link]

2022. jan. 12. 21:13
 18/22 anonim ***** válasza:
2022. jan. 12. 21:26
 19/22 Mojjo ***** válasza:

@17:

A Fermi-paradoxonnak, ahogy írtam is pont a hozzászólásod felett, számos feloldása lehetséges. Ezek egy részét te magad is elolvashatod az általad linkelt wiki szócikkben.

Nem igazán tudom, hogyan fogalmazzam meg újra ugyanazt, amit már leírtam, más szavakkal, úgy, hogy megértsd. Megpróbálom, aztán meglátjuk.

- Semmit nem tudunk idegen fajokról. Nem tudjuk még azt sem, hogy léteznek-e, nemhogy azt, hogyan viselkednek.

- Ebből kifolyólag nem tudjuk megmondani, mennyire veszélyesek önmagukra.

Ehhez jön a Fermi paradoxon, és itt annyit lehet mondani, hogy:

- Nem tudjuk, hogy miért nem találtuk még nyomát más intelligens életnek, miért nincsenek itt.

Azaz az eredeti nem tudjukot megtoldottuk még egy nem tudjukkal. A nem tudjukba pedig belefér kismillió elképzelés, ilyen, olyan, amolyan. Többek között az is, ami az első hozzászólásban szerepelt. Csakhogy az első hozzászólásban nem "akár még ez is előfordulhat, ki tudja" jelleggel szerepelt, hanem állításként, hogy ez az igazság, ezt tanították, ez így van. Idézem:

"Tanultam fizikából (vagyis információ elméleten), ha megjelenik egy értelmes faj, a világmindenség korához képest, rendkívül rövid ideig tartó távlatban (5000-6000 év alatt) kiírtja önmagát."

Nem tudom, érted-e a különbséget. Erős a gyanúm, hogy a tanár is egy lehetőségként említette, nem tényként, csak félreértetted. Ez esetben természetesen nem a tanár beszélt marhaságokat.

Ha most sem tiszta, többet nem tudok segíteni.

Amúgy a második linked nagyon jóféle összefoglaló, köszi!

2022. jan. 12. 22:09
 20/22 A kérdező kommentje:
Azt hiszem egy kicsit letértünk a témáról, szerintem térjünk vissza és hagyjuk az oldalakig tartó vitát teljesen másik témáról. Köszönöm!
2022. jan. 12. 22:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!