Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A katolikusok, reformátusok...

A katolikusok, reformátusok és egyéb más keresztényeknél is ugyanaz a Biblia, ugyanúgy van feltámadás, hisznek a második eljövetelre hisznek Jézus első eljövetelére, mi az ami min keresztényre igaz a témában?

Figyelt kérdés
2022. jan. 2. 18:03
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
60%

Nehéz értelmezni, amit írsz. Mózes II. Törvénykönyvének sincs többlet értéke, vagy a Krónikák első könyvének se, az is kimaradhat, legalább hamarabb a végére ér.

2022. jan. 2. 20:59
 22/34 anonim ***** válasza:
77%
#19 látom jól lepontoztak a katolikusok, kicsinyesnek tartom leragadni annál a pár ószövetségi deuterokanonikus könyvnél. A Mózes 2 elég fontos könyv, hiszen az egyiptomi szabadítás előképe az újszövetségi szabadításnak, abban van a 10 parancsolat, szóval fontos. De kezdőként azt se kell ismernie, Újszövetség alapos megismerését ajánlom kezdetnek, mellé egy Gyerekbibliából elolvasni az ószövetségi sztroikat. Ez az én receptem, kezdőknek. Utáljatok nyugodtan.
2022. jan. 2. 21:15
 23/34 anonim ***** válasza:
26%
bocs ezt 19-ként írtam 21-nek
2022. jan. 2. 21:15
 24/34 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom hogy olvastad, ha még azt se tudod, mit tartalmaz a II. Törvénykönyv, de az Exodus Mózesnek egy másik könyve.

Egyébként arra utaltam, hogy nem célszerű rangsorolni a könyvek között. Sirák fia könyve ér se kevesebbet, se többet, mint például a Prédikátor könyve. Mind egyformán jó és hasznos. Nyilván az Újszövetség, és abban is az evangéliumok után, melyek Krisztus szavát és életét tartalmazzák.

De értéktelennek bélyegezni Isten szavát, elég helytelen dolog, ezért is nyomtam arra pirosat.

2022. jan. 2. 21:21
 25/34 anonim ***** válasza:
89%

A katolikus és a protestáns Biblia abban tér el, hogy a protestáns Bibliából hiányoznak a deuterokanonikus könyvek.

Ezek pedig a következők: Tóbiás könyve, Judit könyve, Makkabeusok első könyve, Makkabeusok második könyve, A bölcsesség, Sirák fia könyve, Báruk könyve.

Továbbá az ortodoxoknál szerepelnek további ószövetségi apokrif könyvek de ez eltérő ortodox egyházanként, pl.: Makkabeusok harmadik könyve, Makkabeusok negyedik könyve, Manassé imája, Ódák könyve (Salamon ódái), 151. zsoltár, Ezdrás harmadik könyve, Ezdrás negyedik könyve.

Egyéb kisebb felekezetek (szírek, koptok, etiópok) is rendelkeznek saját, más gyülekezetek által nem használt bibliai könyvekkel: Énok első könyve, Jubileumok könyve, Etióp Makkabeusok első könyve, Etióp Makkabeusok második könyve, Etióp Makkabeusok harmadik könyve, 152–155. zsoltár, Báruk második könyve, Báruk negyedik könyve, Joszippon könyve.

Az Újszövetség 27 könyve mind a katolikus, mind a protestáns, mind az ortodox keresztények Bibliájában szerepel, kivétel nélkül. Emiatt mind hisznek a feltámadásban, a szentháromságban, és egyéb alapvető keresztény doktrínákban.

2022. jan. 2. 21:33
 26/34 anonim ***** válasza:
71%

#24 Ha Mózes V-öt írsz nem néztem volna el. Bevallom őszintén, vannak olyan részek a Bibliából, amit sűrűn olvasok, és olyan könyvek amiket szinte soha. Az évek alatt majdnem minden könyvet olvastam már, néhány maradt ki.

Legkiemelkedőbb fontosságúnak Jézus tanításait tartom, utána az Újszövetség további részeit. Ezek megismerése után a Zsoltárok könyvét és az Ószövetség bölcsességi irodalmát (Prédikátor, Példabeszédek, Jób) ajánlanám a kereszténységgel ismerkedőnek. Igen, ez szubjektív ajánlat. Személyes kedvencem még Jónás könyve, kezdő szinten is kedvcsináló olvasmány, vicces fazon volt. A keresztény alapműveltséghez tartozik még Mózes I, II, Józsué, Bírák, Ruth, Jeremiás, Ésaiás, Dániel. Ennyiből már szépen meg fog tudni élni.

Végül, saját véleményemet is tükrözi, amit egy nyugalmazott teológus válaszolt arra a kérdésre, a Biblia Isten Szava, vagy tartalmazza Isten szavát.

[link]

Ugyanezt a témát fejtette ki bővebben Frederic Farrar 19. századi anglikán lelkész, The Bible Its Meaning and Supremacy c. könyvében.

[link]

Szintén erről szól, óvatos fogalmazással, Fabiny Tibor: Ami változik és ami /Aki örök a Szentírásban c. írása.

[link]

2022. jan. 2. 21:43
 27/34 anonim ***** válasza:
51%

Krisztus követői 386-ban kanonozaltak a Bibliai 66 könyvét, mivel ekkora sok hiteltelen írás lett forgalomban.

A kanonizálás egyetlen kritériuma,az írás szemtanúi eredete bizonyítása volt. Tartalmát nem merészelték kritika alá vetni.

A római katolikus egyház,a középkorra sok tant bevezetett, melyeket 66 könyvvel nem lehetett alátámasztani S ezért elővették az ún. apokrif iratokat, melyeknek hitelessége bizonyíthatatlan volt,de igazolták a hamis tanokat.

A protestáns és ujprotestáns felekezetek visszatértek a 386-os hitelesített Biblia 66 könyvekhez.

2022. febr. 12. 06:54
 28/34 anonim ***** válasza:
51%

"25

Az általad "deuterokanonikus" könyveknek nevezett iratok a 386-os kanonizáláskor apokrif, vagyis nem hitelesíthető könyveknek lettek minősítve.

Az utólagos hitelesítésük nem bizonyítás útján, hanem hatalmi szóval történt.

2022. febr. 12. 07:04
 29/34 anonim ***** válasza:

A 4. század végét eltaláltad, de 72 könyvet kanonizáltak Krisztus követői, csak később, a 16. században egyes csoportok kivettek olyan könyveket, amik szembe mentek az ő nézeteikkel.

2022. febr. 12. 09:47
 30/34 anonim ***** válasza:
51%

Igazolt bármely dokumentummal hamis állitásodat!

2022. febr. 14. 07:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!