Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A tanúk miért nevezik Istent...

A tanúk miért nevezik Istent Jehovának? Honnan jött ez az elnevezés?

Figyelt kérdés
Lehet valakinek teljesen egyértelmű a kérdesemre a válasz, de sajnos én nem tudom a választ. Nézzétek el tudatlanságomat kérlek.

2022. jan. 2. 00:35
1 2 3 4
 31/36 anonim válasza:
63%

A Jehova nevet nem a tanúk találták ki, a héber tetragrammon (isteni név) kiejtése nem ismert, ezért így ejtették ki, újabban már a Jahve formát favorizálják. Ugye az a baj ezekkel az ókori nevekkel, hogy fogalmunk sincs hogyan ejtették őket, mivel az óhéber és az arámi nyelv sincs már használatban, plusz nem írtak magánhangzónak. Tehát igaz, hogy Jézus nevét sem tudjuk, hogyan kell kiejteni.

Természetesen ha egy személy sem az Atya, sem a Fiú nevét nem meri használni emiatt, az furcsa, hiszen senki sem sértődik meg, ha egy angol megpróbálja kiejteni a nevét (pl János), de az legjobb igyekezete ellenére is magyartalan.

De az viszont, hogy egyiket használja valaki, a másik nevet meg - amit ugyanúgy nem tudni hogy mondták eredetileg - nem hogy nem használja, de még másokat is bírál a használatáért, színtiszta rosszindulatot sugall.

Ha annyira ortodox módon ragaszkodik valaki ahhoz, hogy nem mond ki olyan nevet, amit nem tud hogyan ejtettek, akkor miért válogat? "Ezt nem tudom hogy ejtették, ezért nem használom", "Ezt nem tudom hogy ejtették, de használom"

Kicsit vicces :-)

2022. jan. 11. 14:27
 32/36 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Ugye te is érzed, hogy ez nem érv?"

Nem érzem! Én tudom!

És már csak azért sem lehet érv mert nem annak szántam ez egy megállapítás tőlem és a tőled kapott válaszra alapoztam a megállapításomat!

Ezt írtad: "...talán Jeshuának,..."

Tényleg nagyon nagy jelentősége van a dolognak, ha csak azt tudod válaszolni hogy "TALÁN"!

Talán ez talán az! Ennek pontosan az a lényege hogy nincs nagy jelentősége. Mivel ha valami fontos az embernek akkor azzal hogy "talán" nem fog megelégedni.

"Egyrészt nem a te hatásköröd eldönteni, hogy minek van jelentősége, másrészt továbbra sem értem mi ez a szelektív válogatás."

Valójában te voltál az aki eldöntötte. Hiszen elég volt annyi neked, hogy talán! Ezt írtad!

"Jézus Krisztus nevét ugyanúgy tévesen ejted, mégsem lovagolsz a témán, tereled ahogy csak tudod."

Nem a kiejtésről van szó! Megint csak nem figyelsz! Most idézzem neked a saját írásodat?

"Teljesen lényegtelen minek az eredménye, ne csapd be magad" 23. komment!

Én egy bizonyos fajta eredményről beszélek! Egy nyelvészeti eredményről ami téves! Te meg jössz a kiejtéssel!

"Isten nevét is használhatod Jahveként, ha úgy jobban tetszik."

Mennyei Atya! Ahogy Jézus tanította a követőit imádkozni! Igen azt is mondhatom hogy Jahve!

"Orbán Viktor neve pedig miniszterelnök."

De csak egy miniszterelnöke van Magyarországnak.

Mennyei Atyából egy van!

henger15!

"Ugye az a baj ezekkel az ókori nevekkel, hogy fogalmunk sincs hogyan ejtették őket, mivel az óhéber és az arámi nyelv sincs már használatban, plusz nem írtak magánhangzónak."

De a Jehova névről tudjuk hogy emberek találták ki és azt is tudjuk hogy hibás. Ezek tények!

"De az viszont, hogy egyiket használja valaki, a másik nevet meg - amit ugyanúgy nem tudni hogy mondták eredetileg - nem hogy nem használja, de még másokat is bírál a használatáért, színtiszta rosszindulatot sugall."

Nem! A rosszindulat az részedről van. Mert én egy hibára hívtam fel a figyelmet. Az hogy ez Jehova tanúinak sértő és támadásnak vagy épp mint te rosszindulatnak veszik arról nem tehetek!

- Tény hogy vitába szállok de hogy ezt rosszindulatból teszem vagy azért hogy bárkit rávegyek arra hogy ne használja azt teljes mértékben visszautasítom!

- Egyébként ez egy abszurd dolog és oltári nagy hülyeség!

2022. jan. 11. 18:02
 33/36 anonim válasza:
63%

De most miért zavar téged az, hogy használják?

Meg egyáltalán mit számít az, hogy miért hibás a kiejtés? Szerintem ez totál hülyeség, hogy valami azért helytelen mert másképp ejtették - használható.

Valami meg azért helytelen mert kiegészítették 3 magánhangzóval - nem használható.

Ez így irgalmatlan nagy marhaság, már ne haragudj.

Nem szoktam vallás rovatba írni, de most rátaláltam erre a kérdésre és egyszerűen nem értem mi ez a bolhából elefánt dolog itt, főleg hogy a tetragrammon nem azt jelenti, hogy "Mennyei Atya"... 4 betű: YHWH, magánhangzókat ugye nem tudjuk.

Ennyi, nem kell ezt ragozni egyáltalán szerintem.

Ha valakit komolyan érdekel a téma, már tudományos szempontból persze, itt van egy remek írás Jézus névéről: [link]

2022. jan. 11. 18:56
 34/36 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Meg egyáltalán mit számít az, hogy miért hibás a kiejtés?"

- Miért probléma az Jehova tanúinak hogy Isten mennyei Atyának van szólítva? Miért érvelnek azzal hogy ez csak egy cím?

Mit számít az hogy van Istennek neve?

Jehova tanúi szerint nagyon is számít! Ha ez így van akkor nem a lehető legpontosabb tudás szerint kellene azt használni?

Vagy az már nem számít?

Russelnek nem az volt a baja az egyházakkal hogy azok nem a Biblia szerint tanítottak? Én aki másik egyházhoz tartozom és soha nem voltam az Őrtoronytársaság tagja, de felhívom a figyelmet erre a hibára akkor az egyből probléma!

"Szerintem ez totál hülyeség, hogy valami azért helytelen mert másképp ejtették - használható."

Hát ez az SZERINTED! Szerintem meg totál hülyeség Istent Jehovának hívni, hívjuk mennyei Atyának ahogy Jézus tanította!

Szerintem!

"Valami meg azért helytelen mert kiegészítették 3 magánhangzóval - nem használható."

Nem valami! Hanem konkrétan Isten neve! Az a név amelyet hiába a szádra ne vegyél és ez teljesen egyértelműen ott áll az Írásokban.

Nem akármiről van szó, sőt mennyei Atyánk egyértelműen nyilatkozik is a nevéről és nem is akárhogy hanem parancs formájában!

1Mózes 20:7

Még büntetés is kilátásba van helyezve! És ezt a nevet "egészítették" ki 3 betűvel! Isten nevét vajon ember kiegészítheti úgy hogy az jó legyen?

- De részemről felmerül egy másik kérdés is. Isten miért nem gondoskodott arról hogy a neve hiánytalanul fennmaradjon? Talán nem állt hatalmában ezt megtenni?

"Ez így irgalmatlan nagy marhaság, már ne haragudj."

Mert ha haragszom akkor bocsánatot fogsz kérni?

Ugyan már! Az teljességgel ki van zárva!

"Nem szoktam vallás rovatba írni,..."

Csak egy hajszál választott el attól, hogy ez megint sikerüljön!

"Ennyi, nem kell ezt ragozni egyáltalán szerintem."

Pedig pont azt csinálod. Ragozod, magyarázod, értetlenkedsz stb.

Ha szerinted nem kell akkor minek írsz körítést hozzá? Nem logikus!

2022. jan. 12. 16:33
 35/36 anonim válasza:
63%

"Mit számít az hogy van Istennek neve?

Jehova tanúi szerint nagyon is számít! Ha ez így van akkor nem a lehető legpontosabb tudás szerint kellene azt használni?

Vagy az már nem számít?"

Te a legpontosabb tudásod szerint használod? Anno az ókorban így ejtették ki Isten nevét, hogy "Mennyei Atya" ? Szíriuszi magyarok voltak? :D

"Én aki másik egyházhoz tartozom és soha nem voltam az Őrtoronytársaság tagja, de felhívom a figyelmet erre a hibára akkor az egyből probléma!"

Más kérdéseknél is ilyen vehemensen támadsz? Katolikus-református szabad-e keresztet használni avagy nem, vagy kell-e cölibátus vitáknál nem igazán láttalak piszkálni más felekezeteket, ezekre vagy valamiért ráállva, Isten tudja mér' (remélem nem sérti ez a kifejezés vallásosokat).

"Hát ez az SZERINTED! Szerintem meg totál hülyeség Istent Jehovának hívni, hívjuk mennyei Atyának ahogy Jézus tanította!

Szerintem!"

Nem ez volt a kérdés, de egyébként a görög időkben is használták Isten "rendes" nevét a zsidó papok. Azelőtt is történelmi tény, h volt neve, a zsidó Istenről még tanultunk is anno. Ergo már meg is bukott a feltételezésed.

"Pedig pont azt csinálod. Ragozod, magyarázod, értetlenkedsz stb.

Ha szerinted nem kell akkor minek írsz körítést hozzá? Nem logikus!"

Mert szétoffoltatok egy kérdést és sosem szeretem azt amikor hiénák módjára többen nekiesnek egy általuk kipécézett embernek vagy csoportnak. Egyszerűen böki a csőröm, főleg ha még pluszban nincs is igazuk. A kérdés így szólt: "A tanúk miért nevezik Istent Jehovának? Honnan jött ez az elnevezés?"

Erre te sikeresen megválaszoltad, hogy szerinted miért nem szabad Jehovának hívni. Na már most ebből kifolyólag:

A) Nem tudsz egy kérdést értelmezni (ez esetben bocsi,h rosszindulatúnak feltételeztelek)

B) Szándékosan offolsz, mert nem tetszik neked az a vallás

Melyik a helyes?

2022. jan. 12. 17:04
 36/36 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Te a legpontosabb tudásod szerint használod?"

Igen! Ez teljesen logikus!

"Anno az ókorban így ejtették ki Isten nevét, hogy "Mennyei Atya" ?"

Az ókorban nem ejtették ki Isten nevét! Leírjam hogy miért volt ez így vagy veszed a fáradtságot és végzel egy kis saját kutatást?

"Szíriuszi magyarok"

Az valami régi magyar fantasztikus film?

"Más kérdéseknél is ilyen vehemensen támadsz?"

Igen! Miért mit gondoltál?

"Katolikus-református szabad-e keresztet használni avagy nem, vagy kell-e cölibátus vitáknál nem igazán láttalak piszkálni más felekezeteket, ezekre vagy valamiért ráállva, Isten tudja mér'"

Nem találkoztam ilyen kérdéssel. De ha te igen akkor kérlek küld el nekem a linket. Köszönöm!

Ami a felekezeteket illeti sem a katolikus sem a református egyház nem keresett meg. Jehova tanúi viszont igen!

"Nem ez volt a kérdés, de egyébként a görög időkben is használták Isten "rendes" nevét a zsidó papok."

Mi az hogy görög időkben? Görögök most is vannak! Mire gondolsz?

Pontosan írd le!

"Azelőtt is történelmi tény, h volt neve, a zsidó Istenről még tanultunk is anno. Ergo már meg is bukott a feltételezésed."

Én nem feltételeztem semmit így nem is bukhatott meg!

Vagy írd le pontosan vagy ne írj semmit, mert nem érthető hogy mit akarsz közölni!

"Mert szétoffoltatok egy kérdést és sosem szeretem azt amikor hiénák módjára többen nekiesnek egy általuk kipécézett embernek vagy csoportnak."

Tudod hogy mit jelent az hogy "szétoffolnak" egy kérdést?

Azt hogy olyan dolgokról kezdenek el írni a kommentelők amelyek semmiben nem kapcsolódnak a kérdéshez!

- A kérdés pontosan a Jehova névvel kapcsolatos és én arról írtam. Ez nem "off" ez pont hogy "on"!

"Egyszerűen böki a csőröm, főleg ha még pluszban nincs is igazuk."

Na én pont így vagyok azzal az állítással hogy Isten neve Jehova!

Ez egyszerűen egy hazugság! Nem igaz ez nem így van!

"Erre te sikeresen megválaszoltad, hogy szerinted miért nem szabad Jehovának hívni."

Ez egy hazug állítás! Nem írtam olyat hogy nem szabad!

"A kérdés így szólt: "A tanúk miért nevezik Istent Jehovának? Honnan jött ez az elnevezés?"

Valóban így szól a kérdés!

"Melyik a helyes?"

Sem az "A" sem a "B" nem helyes!

A helyes válasz a "C"!

Elmagyarázom!

A kérdésekben szó nincs arról hogy csak és kizárólag Jehova tanúi válaszolhatnak! Mivel a kérdésekben nincsenek megszólítva Jehova tanúi!

- Figyeld meg hogy hogyan kezdődik az első kérdés!

Amennyiben a kérdező csak és kizárólag Jehova tanúinak akarja feltenni a kérdéseket akkor nem általánosa kellett volna megfogalmaznia hanem konkrétan!

Pl. Jehova tanúi, miért nevezitek Istent Jehovának?

Vagy a végére oda írhatta volna hogy: Csak tanúk válaszoljanak!

- És van itt még valami!

"Lehet valakinek teljesen egyértelmű a kérdesemre a válasz,..."

Ezt is olvashatod a kérdés alatt!

- Azt írja hogy "valaki", ez a megfogalmazás így általános és nem konkrét!

2022. jan. 12. 17:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!