Honnan tudjam melyik vallás mondd igazat ?
Szerintem igazából sehonnan mindenki csak találgat de az igazságot senki sem tudja a keresztény vallás is pont ugyan olyan mint a többi az iszlám a hindu és a többi egyik se különb a másiktól.
Miért nem létezik az egész világon csak egyetlen egy vallás és kész?
Minek van több száz?
A vallás a kultúra része. Azért van enniy, mert ilyen sokszínű a kultúránk is. Különböző területeken, különböző népek/törzsek mind más vallást építettek fel maguknak.
Szerintem (keresztényként) nincs olyan, hogy egy vallás visz Istenhez, a többi másik a pokolba. Én Római Katolikus vagyok, és nem tervezek áttérni más vallásra, viszont nagyon tetszik a protestánsok beszédei, a hinduk természetbarát vallása, a buddhisták békéje, türelme, a mohamedánok elkötelezettsége (nem a szélsőség).
Mindegyik vallásban látok egy kicsit abból az útból, ami Istenhez visz, ezért sosem állítottam, hogy az én vallásom az igazi. Inkább a hit a fontos szerintem, nem a vallási keret. Hiszem, hogy létezik Isten, és hogy elküldte egyszülött Fiát, aki meghalt a mi bűneinkért, de feltámadt.
1-el ertek egyet.
Ez olyan, mint egy hegyteto, amire sok ut vezet.
Azert van sokfele, mert a kulonfele kulturakban kulonbozo vallasokat hozott letre az emberiseg.
Eloszor van a hit, amely Isten fele vonzza az embert (azt, aki hisz). A vallasok pedig keretet adnak a hit gyakorlasahoz. (Az egyhazak pedig mar emberi intezmenyek, azoknak minden hibajaval, pozicio, penz es politikai hatalomvaggyal, mohosaggal.)
En anglikán vagyok, de én sem tartom ezt a felekezetet AZ igaz vallásnak. A római katolikusokat is szimpatikusnak tartom, kulonosen a gazdag imaeletuket, ahogy olvasok reformatus napi igemagyarazatokat is. Ugyanugy elismerem a hinduk, szíkek stb. szokasait, hagyomanyait.
A kulonbozo vallasok, felekezetek kozti viszalyoknak pszichologiai okai vannak. Az ember a korulotte levo embereket csoportokra osztja fel. Azt a csoportot, ahova magat sorolja, kulonbnek tartja a tobbinel, masokhoz pedig ellensegesen viszonyul - ez buszkeseggel tolti el, noveli az onertekeleset, es ez jo erzes. Ez bizonyos fokig elkerulhetetlen, de fel kell ismerni, mikor valik a destruktivva ez a csoportidentitas. Ilyen csoportidentitas pl. az, hogy ki melyik focicsapatnak szurkol. Nagyon jolesik a szurkolok taboraba tartozni, beoltozni, egyutt szomorkodni-orulni. De ha elkezdodik az ures uvegek dobalasa, a verekedes, gyujtogatas, azt abba kell hagyni.
A vallasnal is jo erzes a kozos liturgia, az ismeros enekek, de ha elkezdjuk a gyakorin egymast vakon sertegetni (meg egymast maglyara dobalni), akkor inkabb ne legyen felekezeti identitasom.
Szoval nem, egyik sem kulonb, de nem lehet a valtozatossagot megszuntetni.
"Honnan tudjam...?"
Hitrol van szo a kerdesben ... hinni kell benne, nem tudni!? :)
Blaise Pascal
„Különféle, egymással ellentétes vallásokat látok, következésképpen mind hamis, kivéve egyet, amelyik nem az. Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük. Mert azt akárki mondhatja, akárki kijelentheti, hogy ő próféta. Ám azt látom, hogy a keresztény vallásban beteljesedett jövendölések vannak, ezt pedig egyik sem mondhatja el magáról."
A vak hiten túl
"Miért nem létezik az egész világon csak egyetlen egy vallás és kész?
Minek van több száz?"
Mert az emberek keresték Istent, a természetfelettit.
Jézus azt mondta, Ő az egyetlen, aki ismeri az Atyát, akik előtte jöttek, mind tolvajok és rablók. Hitelesítette is magát:
- kiemelkedő szellemi tanítás és élet
- csodák, feltámadás
- ószövetségi próféciák és szimbólumok beteljesítése
Talán érdemes lehet még elolvasnod:
Albert Schweitzer: A keresztyénség és a világvallások c. írását (Albert Schweitzer, a gondolkodó c. könyvben)
Az igazság az, hogy Isten csak azt fogadja el, amely vallás az Ő akarata szerint imádja Őt! Ilyen csak egy lehet, mert a többi, valamilyen hamis tant, ünnepet, bálványimádatot, tanít, vagy elfogad.
Nincs 100%-os letöltés! Tehát, teljes mértékben szót kell fogadni az Igaz Istennek.
Az emberek hajlamosabbak a számukra kedvezőbb, szimpatikusabb vallásokat elfogadni. Vagyis: inkább az emberi hagyományokat kedvelik, mintsem Isten akaratának cselekvését!
Leíratta, hogyan kell imádni. Ismeretszerzés, szófogadás.
Vannak elvárásai, amit a Bibliában egyértelműen feljegyeztetett!
Az első két katolikus hozzászóló figyelmébe ajánlom Luigi Giussani: A kereszténység kihívásának eredete c. könyvét (XX. századi keresztény gondolkodók sorozat), aki katolikus volt mellesleg.
Kedvcsinálóként idézek a könyvből:
„Az előző fejezetben láthattuk, hogy az értelem, az erkölcs és esztétika nemes erőfeszítései igazzá tesznek minden vallást, valamint azt is, hogy az ember emberségének legmélyebb sugallatát követve köteles megtenni ezt az erőfeszítést; kell, hogy legyen egy vallás. Azt is láttuk, hogy ennek a próbálkozásnak gyökerét a kinyilatkoztatás iránti igény jelenti, és ez a legkülönfélébb vallásokra egyaránt igaz.
A kísérletek és üzenetek szabadságában és sokféleségében egyetlen bűnt követhet el bármelyik vallás: ha azt állítja magáról: „én vagyok A vallás, az egyetlen út.”
A kereszténység pedig ezt állítja magáról. És ez bűn volna, ha azt jelentené, hogy rákényszeríti másokra erkölcsi úton a maga kifejezésmódjait.
Éppen ezért érthető, hogy visszaborzad valaki ettől a kijelentéstől. Nem volna azonban helyes, ha nem kutatnánk ennek a kijelentésnek a miértjét, ennek a képtelen állításnak az okát.”
Folyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!