Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nem bűn, ha másiknak segítek...

Nem bűn, ha másiknak segítek és ezáltal felmagasztalom magam?

Figyelt kérdés
Ugye meg kell alázni magunkat, mert aki felmagasztalja magát, az megaláztatik. De ha segítek valakin, ezáltal jobban érzem magam és a felmagasztalás bűnébe eshetek?
2021. dec. 18. 10:24
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

"Na ezt mondom. Annak a jó aki nem segít, ezért önmaga maradhat és nem lesz büszke magára, hogy segített valakin."

Nem. Annak a jó, aki segít és ettől nem lesz elszállva magától.

A jellemhibáidat ne vetítsd másokra.

Azzal semmi baj, ha valaki örül annak, hogy segített másokon, az öröm eleve nem egy rossz dolog. Az a baj, ha ettől valaki többnek vagy jobbnak érzi magát másoknál. Ez a büszkeség és ez az önmagad felmagasztalása. Ez viszont már az adott személy gondolkodásának a hibája. Ha valaki úgy gondolkodik, hogy "Nem akarok büszke lenni magamra, ezért nem segítek másokon, azzal nem csökkenti, hanem növeli a hibáinak a számát és elmélyíti azokat. Eleve egy büszke ember, akinek ezen kellene dolgoznia, ehelyett még ráadásul önző és képmutató is, aki csak azért nem segít másokon, hogy a büszkesége ne legyen nyilvánvaló. Az egyik hibáját ürügynek is használja, hogy azzal indokolja egyéb hibáit, ahelyett hogy fejlődne ezeken a területeken.

2021. dec. 18. 15:04
 12/23 A kérdező kommentje:
Tehát, ha segítek valakin és véletlen büszkeséggel tölt el, akkor megostorozzam magam?
2021. dec. 18. 15:16
 13/23 A kérdező kommentje:
Stefánnak köszönöm!
2021. dec. 18. 15:21
 14/23 anonim ***** válasza:

"Tehát, ha segítek valakin és véletlen büszkeséggel tölt el, akkor megostorozzam magam?"

Ezt miből sikerült leszűrnöd? Idézd már kérlek, honnan ez a következtetés! Nem érted, amit írtam. Még a szavakat is másként használod, mint én.

Nekem viszont nincs kedvem oldalakat írni erről.

2021. dec. 18. 15:40
 15/23 KZitus ***** válasza:

Remélem nem mindig vonsz le ilyen rossz következtetést....mert ha az utcán elesik előtted valaki, akkor nem segítesz felállnia, mert büszke leszel a jó cselekedetedre? Ez a ló túloldala.

Ez pedig: "De ha segítek valakin, ezáltal jobban érzem magam és a felmagasztalás bűnébe eshetek?" - a ló másik oldala. nem tudnál egy arany középutat, és inkább örülnél ha segíthetsz? Neked még soha senki sem segített? Ismered az olyan fogalmakat, mint jószívűség, kedvesség, segítőkészség, készség....ezek mind örömet adnak NEKED, ha gyakorolod :-) belülről nemesedsz, értékesebb vagy tőle.

2021. dec. 18. 17:00
 16/23 A kérdező kommentje:
15-ös igen, de ezek után úgy érzem magam, hogy jó ember vagyok. És ugye már bűnben is vagyok, mert "egy jó van, csak az Isten" ahogy Jézus fogalmazott, amikor őt is jónak nevezték.
2021. dec. 18. 17:04
 17/23 anonim ***** válasza:
Ha másnak lehet segíteni, akkor neked is jár.
2021. dec. 18. 17:17
 18/23 KZitus ***** válasza:

pontosan erről írtam... lásd magadat úgy, ahogyan Isten lát (hisz így van)!

Amikor jót teszel, gondolj arra, Isten látja mit tettél...akkor is jó embernek gondolod magadat? bizonyos mértékig lehet,,,de ne ess túlzásba, és ne gondolj magadról többet a kelleténél.

Róma 12:3

".... azt mondom mindegyikőtöknek, hogy ne gondoljatok többet magatokról, mint amennyit kell, hanem józanul gondolkodjatok, annak a hitnek megfelelően, amelyet Isten adott nektek." Ilyen tanácsok segíthetnek kiigazítani a gondolkodásodat:

Galácia 6:3

" Mert ha valaki úgy gondolja, hogy ő valami, holott semmi, becsapja magát."

Isten tudja a legjobban hosszú távon mi válik a javunkra.

2021. dec. 18. 17:24
 19/23 KZitus ***** válasza:
....." "egy jó van, csak az Isten" ahogy Jézus fogalmazott, amikor őt is jónak nevezték." - de ez nem gátolta meg Krisztust abban, hogy szüntelenül jót tegyen... utánozd őt ebben is :-)
2021. dec. 18. 17:25
 20/23 A kérdező kommentje:

Igen, Jézusnak sikerült, de nekem le kell innom magam utána, hogy ne gondolkodjak...

Pl. szerintem isteníti magát Ördög Nóra, amikor rászorulóknak ajándékoz, hogy milyen jó Ő.

2021. dec. 18. 17:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!