Miért gondolják a magyarok, hogy karácsonykor a "Jézuska" hoz ajándékokat ha sehol erre egy fél utalás sincs a szentírásokban?
Nálunk is az angyalkák hozzák.
Jézus mindig mellettem van. Minek menne el mellőlem, másnak vinni az ajándékot?
Szerintem a szuleim eltitkoljak, hogy ki vagyok valojaban ... de mar sejtek valamit ... mert amikor letolom a nadragom es a lanyok meglatjak, mindig elaruljak magukat amikor felkialtanak "Jezus Atya Uristen!!!" :)))
Szoval nem is tudom, de van egy eros sejtesem :D
A magyarok nem gondoljak, hogy a Jezuska hozza az ajandekot.
A magyarok tudjak, hogy ok maguk teszik a fa ala.
Egyebkent ugyanazert mondjak, amiert nagyon sok mas orszagban.
A nemet Luther, az evangelikus vallas alapitoja vezette be a Christkind, vagy Christkindl ("gyermek Jezus") alakjat a kozepkorban, a XVI. szazadban, es vitte az a fo ajandekozas napjat karacsonyra, hogy a gyerekek figyelmet a megvalto Krisztus fele iranyitsa.
A katolikus orszagokban csak kesobb, a XIX. szazadban terjedt el.
Nemetorszagbol, Ausztrian es Svajcon at terjedt mas orszagokba, tehat Magyarorszagra is. Csehorszagban, Szlovakiaban, Horvatorszagban, Luxemburgban, Belgiumban, Portugaliaban, Eszak-Kelet Franciaorszagban, Lengyelorszag egyes reszein es Del-Amerika sok orszagaban ismert.
Portugal neve Menino Jesus, szlovakul Ježiško, csehul Ježíšek, Latin Amerikaban Niño Dios vagy Niño Jesús, horvatul Isusić vagy Isusek, a lengyeleknel Dzieciątko, olaszul itt-ott Gesù Bambino.
Az amerikai leszarmazottak Kris Kringle-nek torzitottak.
Mostanaban az anglikanok (akiket a luteranizmus es a XIX. szazadi katolicizmus is elkerult) is tartanak adventben a gyerekeknek "Christingle" unnepseget a templomban: narancsot diszitenek piros szalagokkal, es edessegeket, szaritott gyumolcsoket ragasztgatnak ra. A vegen gyertyakat gyujtanak.
Tehat koszonjuk a provokativ kerdest - gazdag es kozepkori kereszteny hagyomanyrol van szo.
"Nem lehet tudni, hogy Jézus mikor született. Egy biztos, nem akkor amikor ünneplik!"
EZ ellentmondás. Értem, hogy belőled valami nagy ellenszenvet vált ki Krisztus születésének ünneplése, de akkor is hülyeséget írtál. Ha nem tudni, akkor éppen születhetett akkor is, amikor ünneplik, ennek 1/365% esélye van.
"November vége fele a juhokat fedett helyen tartották Izraelben is, mivel a gyapjú nem szereti a vizet..."
Ír valamit a Biblia arról, hogy Jézus születésekor milyen volt az időjárás? Vagy elemzi Betlehem időjárását, éghajlatát Krisztus születése körül? Ha nem, akkor mi alapján állítod, hogy 2000 éve, pont akkor és ott a pásztorok mikor vitték be a juhokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!