Hogyan kell érteni azt, hogy Isten a saját képére formálta az embert?
Nos az a helyzet kedves kérdező...hogy ilyen szinten kétféle világnézet létezik...én nem Istenhitről beszéltem, abból van 7 milliárd. A két világnézet pedig a materiális...miszerint külső a világ, hiába Isten teremtette, és mi emberek abban vagyunk benne...a másik pedig az, amit felvezettem az előző két válaszomban, egyiket sem lehet tárgyilagosan bizonyítani, de az egyik tűnik ésszerűnek csak a kettő közül, sőt az utóbbi(mentális) magába foglalja a materiálisat. Ha jól tudom nem oktatnak ilyet, mármint a világ gondolatiságát, mert nem engedik...az ember eredendő bűne miatt, félti hatalmát önzésből...de nem veszi észre, hogy pontosan a materiális szemlélet okozza magát az önzést is sunyi módon. Hiszen az ember különálló lénynek hiszi magát mástól, ezáltal automatikusan saját érdekeit előre véve...és ugye félve, féltve magát, hasznát, mert meghalhat, megsérülhet...a Magyar Értelmező Kéziszótár szépen leírja az önző szó jelentését. :)
Szóval nem tudom menyi követője lenne, én április óta vagyok ezzel tisztába teljes mértékben...de van egy olyan érzésem, hogy ez most fog elterjedni...hiszen egy teljesen új dolgot vetít elő, kitolja az emberi elme határait a maximumig...nem pedig korlátolja magát materiális eszmékkel...Bennem megvolt a tudás, ahogyan mindenkiben megvan...és fiatalabb koromban a tökéletes ember receptjére áhitoztam...olyan akartam lenni, mint Jézus Krisztus, uralva a mindenséget. De ez csak foltokba történt meg egy ideig(az élet leírása), amikor is komolyra fordítottam a szót, és elkezdtem teljes szívből keresni...az Atya meghallgatta "kérésemet", és elém rakta(persze közvetve) teljes egészébe az úgynevezett "univerzális igazságot" embernek, az eredetéről, a világ mibenlétéről és Istenről. Tehát én ezt a tanítást tudom neked odaadni, ha valójában érdekel a dolog, és tényleg megértésre akarsz jutni. Szólj ha érdekel. :P
üdv
25/F
LastOne.Left
Az ember Isten képmására teremtetett abban az értelemben, hogy képes szabadon megismerni és szeretni a Teremtőjét. Az ember az egyetlen teremtmény itt a földön, akit Isten önmagáért akart és arra hívott, hogy a megismerésben és a szeretetben megossza vele a maga isteni életét. Az embernek, mert Isten képmására teremtetett, személyi méltósága van: nem valami, hanem valaki, aki képes önmagát megismerni, önmagát szabadon odaajándékozni és közösségre lépni Istennel és más személyekkel.
"Isten megteremtette az embert saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket" (Ter 1,27). A teremtésben az ember egyedülálló helyet foglal el: ő "az Isten képmása" (I); természetében egyesíti a szellemi világot és az anyagi világot (II); férfinak és nőnek lett teremtve (III); Isten a barátjává tette őt (IV).
Az összes látható teremtmény között egyedül az ember képes arra, hogy megismerje és szeresse Teremtőjét; a földön az egyetlen teremtmény, melyet Isten önmagáért akart; egyedül ő hivatott arra, hogy megismeréssel és szeretettel részesedjék Isten életében. Ezért lett teremtve, és ez méltóságának alapvető megindoklása:
"Mi volt az oka, hogy a teremtményt ily nagy méltóságba helyezted? A kimondhatatlan szeretet, mely által önmagadba tekintve beleszerettél teremtményedbe; ezért teremtetted meg őt, e szerelem által, és adtad neki a létet, hogy ízlelje örök javadat, és örvendjen benne." (Sziénai Szent Katalin)
Az emberi egyed, mivel Isten képmása, a személy méltóságával bír: nem csupán valami, hanem valaki. Képes arra, hogy megismerje önmagát, uralkodjék önmagán, szabadon ajándékozza magát és közösségre lépjen más személyekkel; és kegyelemből szövetségre hivatott a Teremtőjével, hogy hittel és szeretettel válaszoljon neki, amit helyette senki meg nem tehet.
Kedves kérdező. :)
Igazság szerint én egy komplett tanítást adnék oda neked, ami egy könyv formájában látott napvilágot. :)
Elég mély irodalom, szóval megköveteli a türelmet és figyelmet...kívánok hozzá sok sikert...ami egyébként lesz is. :)
Paul Brunton : Az Önvaló bölcsessége
üdv
25/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!