Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztyének miért díszítene...

A keresztyének miért díszítenek fát?

Figyelt kérdés
Jeremiás 10:2-4
2021. dec. 11. 13:11
1 2 3 4 5 6 7
 61/69 anonim ***** válasza:
56%
Így már az is érthetőbb, hogy a római irányzatban miért olyan súlyos bűn a karácsonyi mise kihagyása.
2021. dec. 21. 10:52
 62/69 anonim ***** válasza:
Nem súlyosabb, mint a húsvéti mise kihagyása, ami a "római irányzat", sőt minden keresztény főünnepe. Egyébként azért bűn, mert Isten írta elő, hogy az Úr napját meg kell szentelni, az Eucharisztia ünneplését pedig Krisztus.
2021. dec. 21. 16:56
 63/69 anonim ***** válasza:
67%

A Bibliában nem szerepel a Sol Invictus, azaz a legyőzhetetlen napisten napja, ami december 25-re esik, hogy ekkor kellene a napot imádni.

Az sem szerepel az Úr parancsai között, hogy az úrvacsorai kenyeret ezen a december 25-ei napisten kultusz napján giccses nap alakú tartóban kellene felemelgetni, és imádni.

Ez nem más, mint különböző vallások összegyúrása, szinkretizmus.

2021. dec. 22. 12:34
 64/69 anonim ***** válasza:
Nem teljesen értem amúgy a karácsony ellenes kirohanásaidat, hiszen a te szektádban is ünneplik.
2021. dec. 22. 15:49
 65/69 anonim ***** válasza:
56%

A protestáns vagy megreformált keresztény közösségekben nincsen sem december 25-én, sem máskor nap alakú giccses tartóba rakott tészta mutogatása, és imádtatása.

A bibliai úrvacsora az nem ez, Jézus tanítványai kenyeret és bort fogyasztottak, a napisten napjának (december 25) kiemelése nélkül, a napimádás külsőségei nélkül.

2021. dec. 22. 19:35
 66/69 anonim ***** válasza:
A katolikusoknál sincs december 25-én, ami szerinted Sol Invictus napja. De majd megnézem aznap, hogy tartja-e a nagy sámán karácsony ünnepét a vidámvasárnapban.
2021. dec. 22. 20:55
 67/69 anonim ***** válasza:
67%

A Sol Invictus, a legyőzhetetlen napisten napja december 25-én van, ezt nem én találtam ki.

Ahol ezen a napon nap alakú giccses tárgyat imádnak, ott a pogány hatás nyilvánvaló.

2021. dec. 22. 22:28
 68/69 anonim ***** válasza:
72%
A karácsonyfa német evangélikus körökben terjedt el, de középkori keresztény gyökerei is vannak. Ennyit erről. Sem a germánok, sem a kelták, sem a rómaiak nem állítottak karácsonyfát és karácsonyt sem ünnepeltek. A pogányok használtak díszítésre örökzöldeket, hiszen ezek őrizték meg lombjukat, de fenyőfát nem állítottak és nem díszítettek. A pogányok nem is feltétlenül fenyőt használnak ilyen célra, míg a keresztények kimondottan az. A pogányok használtak fagyöngyöt, magyalt, borostyánt és többek között fenyőt is a sok másik növény közül. A karácsonyfa története onnan indult, hogy a középkori német területeken karácsony alkalmával eljátszották a bűnbeesést és az ebből való szabadulást, a Megváltó születését is. A legtöbb szokásban a tudás fája almafa vagy fügefa volt, viszont ezek lombhullatók és nem lehet őket díszítésre használni egy téli ünnep alkalmával. Ebből jött az ötlet, hogy fenyőt díszítenek fel almával, mivel örökzöld, ezzel utalva az örök életre, csúcsa az ég felé néz, ágai pedig a keresztekhez hasonlók. Később az evangélikusok gyertyákkal díszítettek fenyőket, utalva a bűnöktől való megtisztulásra, egyes legendák szerint maga Luther készítette az első ilyen fát. Később a kettőt összegyúrták és ezekből lettek a ma is jól ismert díszek. A díszek is ezt az eredetet támasztják alá. A csúcsdísz vagy a csillag (később a csillagszóró is) a Betlehemi csillagot, a gyümölcsök és a gömbölyű díszek a tudás fájának gyümölcsét (szín szerint is vannak különbségek, de nagy vonalakban ennyi), a füzér, a girland és a pattogatott kukorica a bűnre csábító kígyót, a csengők az angyalok énekét és hangszereit, a fények általánosságban Jézust, "a világok világosságát", kimondottan a gyertyák a bűnöktől való megtisztulást és a reményt, az édességek pedig Jézus szeretetét szimbolizálják.
2021. dec. 28. 01:03
 69/69 anonim ***** válasza:
100%
*azt
2021. dec. 28. 01:03
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!