Mennyire nehéz, vagy könnyű ezt megtartani azoknak, akik hisznek Krisztusban?
Máté 18:21, 22
"Akkor Péter odament, és ezt kérdezte tőle: „Uram, hányszor vétkezhet ellenem a testvérem úgy, hogy meg kell neki bocsátanom? Még 7-szer is?” Jézus így szólt hozzá: „Mondom neked, nemhogy 7-szer, hanem még 77-szer is.
Itt talán jó megemlíteni, hogy az ószövetségi törvény még azt írta, hogy szemet szemért, fogat fogért, úgyhogy Péter azt gondolhatta magáról, hogy ő igen nagyvonalú a 7-szeres megbocsátással. Nagyon meglephette, hogy Jézus gyakorlatilag azt válaszolja, hogy bármennyiszer meg kell bocsátanunk a testvéreinknek.
Hogy milyen könnyű? Szerintem ez nagyban függ attól, hogy a testvér bűne vagy hibája mekkora fájdalmat, mekkora kárt okozott. Mondjuk két szélsőséget mondva, a testvérem bűne okozhatta, hogy elveszett 5 perc az időmből, de okozhatta azt is, hogy meghalt a gyerekem. Mind a kettőt meg kell bocsátanom, de mennyivel könnyebb az elsőt! Amellett tényleg megnehezítheti az is, ha valaki ugyanazt a bűnt sokszor elköveti, még ha kis bűn is. Mondjuk már tizedszer késik 10 percet. Ezért kell szívből megbocsátani, hogy ne maradjon bennünk tüske, amit az ismételt bűn még mélyebbre nyom, és a végén a 10 perc késésre már úgy reagálunk, mintha szíven szúrtak volna minket. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy ne mondhatnánk el a vétkezőnek, hogy amit tett, az nekünk fájt, és ne tegyen ilyet többet. Sőt, a megbocsátásban gyakran segít, ha az ellenünk vétkező testvérrel beszélünk, és elmondjuk neki, mit éreztünk, mit éltünk át miatta.
Jézus azzal érvel, hogy Isten mérhetetlenül többet megbocsátott nekem, mint amennyit nekem valaha meg kell bocsátanom bármely testvéremnek. Amellett, hogy az én bűnöm megkínozta és megölte Isten Fiát, a legtöbb ellenem elkövetett bűn tényleg eltörpül.
De az is segít megbocsátani, ha a tulajdonomat nem a sajátomnak tekintem, hanem Istenének. Ha keresztény vagyok, akkor Istené mind az időm, mind a pénzem, mind a gyerekem stb. Mivel Istené, ha akarja, elveheti tőlem, és nem kell indokolnia a döntését, hiszen az övé. Tehát néha azért nehéz megbocsátani, mert nem adtuk fel Istennek mindazt, amink van, hanem a magunkénak gondoljuk. Tegnap előtt éppen erről volt szó abban a házicsoportban, ahová járok. "Ha valaki nem mond le mindenről, ami az övé [azaz minden tulajdonáról], az nem lehet az én tanítványom." (Lk 14:33)
Erről beszélgettünk, hogy ez nem azt jelenti, hogy osszuk szét a vagyonunkat a szegények között, és legyünk koldusok, hanem azt, hogy mindenünk, amink van, az Istené, és mi csak használatra kaptuk azokat. Egyik fontos "tulajdonunk", amiről viszont teljesen le kell mondanunk, az az ítélkezés és bosszúállás joga azok felett, akik kárt, fájdalmat okoztak. A meg nem bocsátás az ítélkezés és bosszúállás egy passzív formája, amellyel saját magunknak ártunk a legtöbbet. Az ítélkezést és bosszúállást Istenre kell bízni, ő majd a megfelelő módon és megfelelő időben kezeli a dolgot.
üdv Stefán
Anjucta
Nem mondja a vallásod azt hogy bűn a haragtartás?
Ezenfelül
"Te egy átkozott sátánista vagy. Hidd el ha visszajönnek az inkvizíció a katolikus püspök örülne hogy találtam.egy eretneket. "
Tehát már embereket is akarsz gyilkolni?????
Arról nem is beszélve hogy légyszíves nézzetek már utána kicsit konkrétabban hogy mi is az a sátánizmus még mielőtt mindenkire rá hányjátok.
Kezdesz össze zavarni. Elvileg nagyon mélyen vallásos vagy de közben megszeged és megszegnéd a tízparancsolatot és a hét főbűnt is. Hogy van ez? Hogy tudod ezt a hatalmas ellentmondást össze egyeztetni azzal hogy te állítólag vallásos vagy???????
Lehet a moderátor is sátánista. Jobb ha új nevet veszek fel vagy egy időre beállított hogy ne látszódjon a válaszoknál. És több profilja is van, tegnap vagy négyben írt nekem. Az egyik profilját kitörlik ott a másik. Még lehet nem ugyanaz az ember hanem a sátánista szektának van több tagja és hol.ez hol.az ír.
Jó hogy ortodox országban élek és itt nincs megengedve a sátánizmus. Preafericitul Daniel nem engedné.
Anjucta
A moderátort egyáltalán nem érdekli hogy kinek mi a vallása. Vannak szabályok és azt betartatja.
Ezenfelül. Nézz már utána annak hogy mi a sátánizmus és ne az elterjedt téves hülyeségekből informálódj légyszíves. Ne használj olyan kifejezéseket amikről nem tudsz semmit.
Ennyi erővel én is mondhatnám hogy a "reformátusok abban hisznek hogy zöld manók lakják az erdőket akik gépágyúkkal egyszarvúkon lovagolnak. Ja és ezek a gonosz reformátusok egyszarvú húson élnek már amikor az egyszarvúak nem ölik meg őket a szarvukkal."
Én így hallottam úgy hogy biztos igaz. Utána nézni pedig teljesen luxus.
Amúgy csak hogy megnyugtassalak. Mindegy hogy milyen országban élsz attól még lehet körülötted akármilyen vallású úgy hogy nem is tudsz róla. Ezenfelül valószínűbbnek látom hogy aki téged provokál az egy vallásos akit felbosszantottál az álszenteskedéseddel és a folyamatos gyalázkodásoddal. Azt se zárnám ki hogy pont református.
Jó az álszenteskedés igaz de a gyalázkodás nem. Az embernek joga van ítélkezni más felrtt. És mindig szerettem más szemébe megmondani a hibát. Más vallások hibáit is leírom mert mint református én látom a hibát a katolikus és az ortodox vallásban és ezt nem vagyok szivbakos leírni és megítélni. Mint amikor a görögkatolikus templomban voltam a nyáron ( azóta voltam de tanultam az esetből és nem nézek az ikonok felé) és a nő megcsókolta a Mária szobrot meg a kezét a szájába tette és a nyálas kezével megsimogatta.
Elsűllyednék szégyennek ha Keresztény Reformatusként oda jutnék hogy szobrot simogassak. Ez túltett azon is ami az ortodoxoknál van hogy lehajolsz és megpuszilod az ikont vagy az ereklyét bár azok is nagy bűnök, itt egyenesen simogatta a szobrot és sírva inadkozott. Nem a sírás meg az imádság a bűn ( bár Máriához ?) hanem amit még tett.
Keresztény ember meglátja a hibát a más szemében és kimondja.
Anjucta
"de a gyalázkodás nem"
De az is igaz. Rendesen szidtál te már itt (nem pont ennél a kérdésnél) mindenféle vallást.
" Az embernek joga van ítélkezni más felrtt"
Azt nem csak Isten teheti meg?
"És mindig szerettem más szemébe megmondani a hibát. "
Nézz tükörbe akkor. De vigyél magaddal vizet és pár hétnyi kaját mert sokáig fog tartani.
" Más vallások hibáit is leírom mert mint református én látom a hibát a katolikus és az ortodox vallásban és ezt nem vagyok szivbakos leírni és megítélni. "
De mi van a reformátusok hibáival? Rettentően elfogult vagy.
"Arról senki nem tehet hogy a református vallásnak a predesztinácio kívül mert az egy nagy eretnek tanítás nincs más hibája."
Köszönöm hogy igazoltál is.
Igen a predesztinácio eretnek tanítás mert Isten mindenkit egyformán szeret és senki nincs elrendelve a pokolra/a mennybe. Én már 16 évesen se hittem el és nem is tudtam elmondani amikor tanultuk kilencedik én és 10- és helyett 9- est kaptam vallásra vagy 8- ast. Mert nálunk a 10- és jegy az ami nálatok az ötös. Nálunk az ötössel éppen meg nem buksz és a tízes a legjobb és 9 évig csak tizesem volt vallásból. A predesztinációnál lett rosszabb jegyem mert nem hittem el és emiatt meg se tudtam érteni meg leírni. Azért furcsa hogy református vallásórán tanítják is nem? Én most ha mai fejjel volnék ott már jobban el tudnám mondani de nem mondanám el hanem megmondanam hogy hazugság és a református püspökségnek ne e feljelenteni a tanárt hogy ilyet tanít mert nem biblikus.
Hallod egy keresztény református mint én inkább megtagadja a saját vallását minthogy a kettős predesztinaciót elfogadja.
Arra gondolt e valaki hogy évvel mennyi embert a pokolba taszítanak? Mert ketsegbeesik az ember a predeszti miatt és elveszíti a hitét.
De esküszöm más hibája nincs a református aki csak a preszti és aki lekonfirmált református az nem vallja és nem hiszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!