Mit jelent Márk 13:30?
"Bizony, mondom nektek, hogy nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez végbe nem megy."
Az a nemzedék már nem él akikhez Jézus beszélt. De még nem történtek meg azok a dolgok.
Azért olyan nagyon nem volt megmagyarázva Pál által, egy ideig ő is várta, hogy visszajön. Javaslom a Tesszalonikieknek írt levelek tanulmányozását.
Példádul ilyet írt Jézus után 50 körül:
„Mert a parancsszóra, a főangyal hangjára és Isten harsonájának szavára az Úr maga leszáll az égből, és először a Krisztusban elhunytak támadnak fel, azután mi, az élők, a megmaradtak, velük együtt elragadtatunk a felhőkön az égbe az Úr elé, s így mindenkor az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezekkel az igékkel.”
De hiába vigasztalták egymást ezekkel az igékkel, Jézus akkor sem tért vissza, a tanítványok pedig megöregedtek és meghaltak, úgyhogy muszáj volt módosítani a tanítást. Kb. a 2. század közepétől csitultak el a várakozások a gyülekezetekben.
Igen, ezek pont a legkorábbi levelei Pálnak, uszkve 15-20 évvel Jahosua feltámadását követően. Az Apcselből tudjuk, hogy korántsem volt teljesen kiforrott tanítás minden egyes aspektusáról a hívő létnek rögtön az elején, sokminden változott, módosult, ahogy nőtt a világosságuk azoknak, akik az Úton jártak. Félre kellett tenni a rabbinikus hozzáállástól kezdve a misztikus berögződésekig rengeteg dolgot. Mivel mindenben el kellett jutni egyazon értelemre, ez nyilván időtt vett igénybe.
A Felkent tanítása egyértelműen az értelmes készenlétről szólt, és mivel elég specifikus jeleket vetített előre (sosemvolt nyomorúság a világon, a nap elsötétedik, csillagok lehullanak, stb), előbb-utóbb rá kellett jönniük a hívőknek is, hogy miről van szó.
"Az első olyan háború, amiben a legtöbb nemzet részt vett, az első világháború volt."
Már nem azért, de ez a mondat teljesen értelmetlen :D
Értem én, hogy kell a jehovásoknak valami, amibe be tudják magyarázni félresikerült jóslataikat, de ilyen hülyeségeket nem kéne írni.
Ez mellébeszélés, hogy a Jeruzsálemi templom pusztulása...
Jézus közérthetően a világvégéről írt, amikor újra eljő.
Honnan tudod, hogy az a nemzedék véget ért? Mi van, ha én pl. Márk leszármazottja vagyok. Az akkori embereknek még élnek leszármazottjai, akik a nemzedékhez tartoznak.
"Honnan tudod, hogy az a nemzedék véget ért?"
Onnan, hogy azok az emberek meghaltak. Neked valószínűleg fogalmad sincs, hogy mit jelent a nemzedék szó, pedig tényleg nem bonyolult. Én azt mertem hinni, hogy mindenki ismeri. Keress rá bátran a neten, tanulni sose szégyen.
"Honnan tudod, hogy az a nemzedék véget ért?"
Nem meglepő, hogy nem tudod értelmezni Jézus beszédét, mert ezt tényleg kicsit nehezebb és még a nemzedék szó jelentését se ismered. Viszont gazdag irodalma van a bibliakommentároknak, olvass ezekbe bele. Javaslom kerüld a szektás értelmezéseket, mert azoknak sok közük nincs az eredetihez.
Utolsó: "A cikkünkben azonban sorra vettünk olyan példákat is, mikor a nemzedék szó jelentése túlmutat ezen az elsődleges értelmezésen, mikor például emberek azon csoportjára vonatkozik, amely más jellemzők és események mentén sorolandók egy csoportba, egy nemzetségbe."
Érdemes lenne nem az első mondatnál leragadni, hanem kicsit mélyebben olvasni és megérteni. Talán pont ezért vagy képtelen értelmezni ezt a bibliai részt, mert felszínes vagy.
"A Szentírásban egy korban élt sokaság, ill. azonos erkölcsi tulajdonságokat, víciumokat hordozó emberek csoportja"
A te értelmezésed szerint sose érne véget a nemzedék, mert végül is minden ember Ádámtól és Évától származik a Biblia szerint.
18-as nem biztos. Ha valakinek nincs utódja, akkor az véget ér a nemzedék. Pl. nekem nincs, nálam végetér a vérvonal. Nem kizárt, hogy az akkori emberek közül még élnek utódjai.
De Jézus vonatkoztathatta arra is, hogy az Ő szellemében élők vagyis keresztények a nemzedék, erről is írnak. És mivel újra eljön, akkor lesz vége e nemzedéknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!