Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ferenc pápa (aki jóval liberál...

Ferenc pápa (aki jóval liberálisabb elődeinél) hamarosan engedélyezni fogja nők pappá szentelését a katolikus egyházban (ahogy az pl már az anglikán egyházban is elfogadott gyakorlat egy ideje)?

Figyelt kérdés

2021. nov. 17. 09:01
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
88%

Az ökörség inkább az, amit te írsz. Mutasd meg kérlek nekem ezeket a katolikus kánonjogban.

2021. nov. 18. 14:48
 42/51 anonim ***** válasza:
6%
A papi cölibátus létezik, a házasságon kívüli nemi élet pedig bűn. Ha ezt te bármivel megtudod cáfolni, akkor én megtapsollak...
2021. nov. 18. 16:21
 43/51 anonim ***** válasza:
88%

Először is, nős anglikán lelkészekről volt szó, ha katolizálnak és papok lesznek, attól még nősek maradnak és élhetnek nemi életet, lehet több gyerekük is.

A cölibátus, mint írták is, nem szüzességi fogadalom. Ha egy lelkész nős és úgy tér meg, akkor a cölibátus rá nem is vonatkozhat, mert eleve házas. Viszont püspök nem lehet belőle. Nagyjából olyan lesz, mint görög katolikus esetben.

A házasságon kívüli nemi élet tényleg bűn, amit elkövethet laikus és pap is. De ennek semmi köze a témához.

2021. nov. 18. 17:31
 44/51 anonim ***** válasza:
7%

#43.

Nem is a témához szorosan említettem, hanem általánosságban. Te azt állítottad, hogy nem tesznek szüzességi fogadalmat, ebből adódóan élhetnek a papok nemi életet. Én erre válaszul mondtam, hogy a gyakorlatban tesznek, mert a cölibátussal együtt jár, ha tekintettel van a hivatására és a Bibliára.

2021. nov. 18. 18:16
 45/51 anonim ***** válasza:
86%

Kérlek ne írj hülyeségeket, mert értetlenséged egyre kínosabb.

A papok se gyakorlatban, se elméletben nem tesznek szüzességi fogadalmat. Nőtlenségi fogadalmat tesznek a még nem házas papok, ami azt jelenti, hogy nősülni nem fognak.

"ebből adódóan élhetnek a papok nemi életet"

Pont annyira, mint bármelyik nem házas férfi vagy nő. Nyilván papnak jobban kell figyelni arra, hogy súlyosabb bűnt ne kövessen el, de papok esetén sincs másként, mint laikus híveknél.

Az egész téma pedig a megtért házas lelkészek kapcsán jött elő, hogy mi lesz a feleségükkel. Természetesen ugyan úgy élhetnek házas életet, mint a szentelés előtt. Ismertem görög katolikus papot, akinek felszentelés után születtek gyermekei. Természetesen már szentelés előtt házas volt.

2021. nov. 18. 18:41
 46/51 anonim ***** válasza:
31%

A görög katolikusok nem tudom hogy jönnek ide. Náluk nincs cölibátus.

Minden hívőnek TILOS a házasságon kívüli szex, mert BŰN, a 10 parancsolat törvényeiben is benne van, ebbe a papok is beletartoznak.

2021. nov. 18. 18:49
 47/51 anonim ***** válasza:
100%

A görög katolikusoknál is van cölibátus, csak az áldozópapok esetén nem kötelező. Püspök keleten is csak nőtlen lehet. Úgy jönnek ide, hogy ők is katolikusok, tehát az ő példájukon lehet jobban megérteni, hogy mi történik a megtért nős egykori lelkészekkel.

"Minden hívőnek TILOS a házasságon kívüli szex, mert BŰN, a 10 parancsolat törvényeiben is benne van, ebbe a papok is beletartoznak."

Ez így igaz, de erre nincs külön fogadalma szinte senkinek. Pontosabban csak a szerzeteseknek van szüzességi fogadalom. De nem értem, hogy miért kell óbégatva írnod a tilos és a bűn szót, én is azt írtam, hogy bűn.

2021. nov. 18. 19:06
 48/51 anonim ***** válasza:
27%

#47.

Ezen az oldalon nem lehet betűtípust beállítani, ezért így emeltem ki.

Azt írtam, hogy gyakorlatban kell magukat tartani a szüzességhez, mivel a cölibátus köti őket, a házasságon kívüli közösülés pedig bűn. Elméletben nem tesznek, gyakorlatban mégis hasonlóan tartják magukat a szüzességhez.

2021. nov. 18. 19:11
 49/51 anonim ***** válasza:
86%

Valószínűleg nem érted, hogy mit jelent fogadalmat tenni és ezért is ennyire homályos neked ez a téma, illetve kevered a dolgokat össze-vissza.

Szóval inkább hagyom is, meddő a vita, ha ennyire nem érted.

2021. nov. 18. 20:37
 50/51 anonim ***** válasza:
100%

27 vagyok

Kozben utananeztem: termeszetesen tovabbra is hazas marad, elhet szexualis eletet es szulethet gyereke. A felesegeik altalaban ugyanolyan aktivan reszt vesznek a romai katolikus kozosseg eleteben, mint amilyenek az anglikan gyulekezetben voltak.

Ha a felesege meghal, nem nosulhet ujra, es nem valaszthatjak puspokke.

Del-Amerikaban is vannak USA szarmazasu ex-episzkopalis ( = anglikan) romai katolikus nos papok.

2021. nov. 19. 00:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!