Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ferenc pápa (aki jóval liberál...

Ferenc pápa (aki jóval liberálisabb elődeinél) hamarosan engedélyezni fogja nők pappá szentelését a katolikus egyházban (ahogy az pl már az anglikán egyházban is elfogadott gyakorlat egy ideje)?

Figyelt kérdés

2021. nov. 17. 09:01
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
86%

"akkor mi a valódi oka a cölibátusnak?"

Nagyjából három oka van, fegyelmi, praktikusság és teológiai -szerintem.

Fegyelmi; a 11. századra nagyon elvilágiasodott a papság, ennek ellensúlyozására jött létre az egyik legjelentősebb reformmozgalom egy clunyi apátságból. Egyébként ez gimis tananyag is történelemből, bővebben utána tudsz nézni.

Praktikus is, mert ha a papot áthelyezik x évente, akkor igen nehéz lenne vinni mindig a családot, rossz lenne a gyerekeknek, a feleségnek is.

Teológiai oka pedig, hogy bár nem kötelező a Bibliában ezt vállalni, de Krisztus szavai alapján ajánlott. Sőt saját életpéldájával mutatta meg, hogy követendő példa.

Ha már én ilyen szépen válaszoltam, akkor kaphatok én is választ az örökléssel kapcsoltban? Tehát hogy örökölné a pap gyereke a helyi templomot, plébániát, esetleg díszes kelyheket? Vagy a miseruhát vinné magával?

2021. nov. 17. 20:03
 22/51 anonim ***** válasza:
83%

18

"Ha nem Rekatolizálnák mehetnek az országból."

melyik országból, te zseni diktátor-asszony?

Angliából, az anglikánok?

2021. nov. 17. 20:08
 23/51 anonim ***** válasza:
0%

Ahol vannak keresztény hittestvérem. Az anglikán oknak nem sok kell hogy visszaállítanák mert ők Eretnek katolikusok. Ha elfogadnák a pápát akkor teljesen az egyház tagjai lennének.

Inkább beszéljünk a pogány és eretnek Evangélikusokrol. Azt hiszik magukról hogy olyan peotenstansak mint mi keresztény reformátusok de több bennük a katolikus vonás mint a protenstáns. Úgyhogy az evangelikusokat kéne szépen rekatolizálni mert ők kiszakadt katolikusok. Szerencsétlen hitehahyottak. A katolikus egyháznak kötelessége lenne rekatolizálja az evangélikusokat. És keresztény reformátusként én is segítenék őket rekatolizálni a katolikusoknak mert nem csípem őket. Szúrja a szememet az evangélikus vallás. Se nem reformátusok se nem katolikusok. Hogy is merészelik magukat protenstánsnak vallani. Itt az evangélikus a nagyobb baj, az anglikánok elfogadják a pápát és katolikusok is.

2021. nov. 17. 20:18
 24/51 anonim ***** válasza:
82%

19

Nem én írtam az oroklésrol, és csak azt az egy kérdést tettem fel, hogy mi az oka, kívancsiságból

Koszonom szépen a választ!

2021. nov. 17. 20:19
 25/51 anonim ***** válasza:
91%

23

Az anglikánok nem fogadjak el a pápát és nem katolikusok.

Es hova menjenek az anglikánok Angliából, ha nem akarnak rekatolizalni?

"Inkább beszéljünk a pogány és eretnek Evangélikusokrol."

Szerintem meg inkább ne beszéljunk az evangélikusokról. Mar elégszer elmondtad. Rosszul tudod. Az evangélikusok protestánsok. Ne reklámozd annyit a butaságodat.

2021. nov. 17. 20:48
 26/51 anonim ***** válasza:
76%

#17.

Szerintem nyugodtan nevezhetek eretneknek olyanokat, akik ÚJSZÖVETSÉGI tanításokat is nyíltan és büszkén megszegnek, magyarázatokat keresnek arra, hogy az erkölcsi parancsokat nem úgy kell értelmezni, ahogy le vannak írva és ez mellett még kereszténynek nevezik magukat. Ugyanis ezt jelenti maga a szó. Egyébként volt, amikor még a krisztusi tanokat hangoztatta az egyházad, az utóbbi egy-másfél évszázad alatt ez eléggé megváltozott.

Katolikus pap nem lehet családos, házas ember. Ahogy említettem papi cölibátus van a római katolikus egyházban. Egyébként római pogány papokból is lettek keresztény papok, sőt Saul keresztényüldöző rabbiból lett keresztény misszionárius és apostol. Szóval a megtérésen van a hangsúly.

Egyébként nem értek egyet több katolikus tanítással sem (pedig ezt gyakorolom, mert ennek kereszteltek és erre van lehetőség), belsőleg inkább az ortodoxia tükrözi a véleményem.

2021. nov. 17. 21:10
 27/51 anonim ***** válasza:
86%

"Katolikus pap nem lehet családos, házas ember."

De lehet. Pl. úgy, ahogy leírtam.

2021. nov. 17. 21:16
 28/51 anonim ***** válasza:
59%

#27.

Ne akarj már kioktatni a saját felekezetem teológiájából, vallásjogából. Ilyen nem létezik. A pappá avatás folyamata ugyanaz minden esetben. Az így betérőkre is vonatkozik a cölibátus, csak ők tarthatják a kapcsolatot a családjukkal, de úgy, mint apa és nem, mint férj. Ez nem tér el attól, amikor egyszerű családos ember lesz pap.

[link]

A történeti előzményeknél is kitűnik, hogy erre a konzervatív anglikánoknak van főleg lehetőségük, mivel miattuk létezik az egész igazából.

2021. nov. 17. 21:31
 29/51 anonim ***** válasza:
65%
Bár vannak liberális anglo-katolikusok, de a többség a tradicionalista anglo-katolikus (pl. Forward in Faith).
2021. nov. 17. 21:35
 30/51 anonim ***** válasza:
29%

"de a többség a tradicionalista anglo-katolikus"

Igazából teljesen mindegy, ha közösséget vállalnak eretnek tanításokkal. Azért az sokakban megütközést keltett minden szempontból, amikor a leszbi vénlány fejére püspöksüveget tettek. Minden szempontból szembe mennek Isten szavával.

2021. nov. 17. 21:39
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!