Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik vallás tiltja a véradást?

Melyik vallás tiltja a véradást?

Figyelt kérdés

Kitöltöttem egy véradással kapcsolatos kérdőívet, volt benne olyan kérdés is amiből arra következtettem hogy van olyan vallás, ami nem nézi ezt jó szemmel.

Azért nem a vallás kategóriába tettem mert remélem, hogy itt értelmesebb válaszok jönnek.

2021. nov. 16. 22:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól tudom, akkor Jehova tanúinál van ilyesmi, de nem csak adni, hanem elfogadni sem szabad.
2021. nov. 16. 22:23
 2/13 anonim ***** válasza:
56%
A jehovasok.
2021. nov. 16. 22:34
 3/13 KZitus ***** válasza:
8%

Szia

A Teremtő Istened tiltja. A vérre vonatkozó tiltást már akkor elmondta Isten, amikor megengedte az embernek az állatok fogyasztását. Jehova tanúi elfogadják Isten döntését!

Időrendi sorrendben így erősítette meg Isten ezt a döntését:

Isten csak az özönvíz után engedte meg az embereknek, hogy vadásszanak és halásszanak élelemszerzés céljából. 1Mózes 9:3, 4

"Minden állat, amely él és mozog, legyen nektek eledelül. Ugyanúgy, ahogy a zöld növényt nektek adtam, ezeket is mind nektek adom. A húst azonban ne egyétek meg az életével, azaz a vérével együtt."

A mózesi törvényben már több részletet is megtudhatunk arról,miért tiltotta Isten a vér fogyasztását, hogyan, miként tekintette úgy az állati, mint az emberi vért, vagyis magát a VÉRT!

Ha ezt megértjük, azt is megértjük, miért a tilalom.

A Biblia szavai szerint a lélek a vérben van, a vér ugyanis igen szorosan összefügg az életfolyamatokkal. Isten Szava kijelenti: „Mert a test lelke a vérben van, én pedig az oltárra helyeztem azt értetek, hogy engesztelést szerezzen a lelketekért, mert a vér szerez engesztelést a benne levő lélek által” (3Mó 17:11). Hasonló okból, de még közvetlenebb kapcsolatba hozva a kettőt, ezt is írja: „mindenféle test lelke az ő vére” 3Mózes 17:14. Nyilvánvaló, hogy Isten Szava egyaránt szentnek tekinti az életet és a vért.

Többek között ezt is mondta a népének:

3Mózes 17:12-14

"Ezért mondom az izraelitáknak: ’Senki se egyen vért közületek és a köztetek lakó bevándorlók közül!’ Ha valaki az izraeliták vagy a köztetek lakó bevándorlók közül vadászat közben ehető vadat vagy madarat fog, folyassa ki a vérét, és fedje be azt porral. Ugyanis mindenféle élőlény élete(lelke) az ő vére, mert az élet a vérben van. Ezért mondtam az izraelitáknak: ’Semmilyen élőlény vérét se egyétek meg, mert mindenféle élőlény élete(lelke) az ő vére. Azt, aki vért eszik, meg kell ölni.’"

Isten szemében a vér egyedüli elfogadható felhasználási módja az áldozatként való bemutatása volt. Elrendelte, hogy a mózesi törvény alatt lévők mutassanak be állatáldozatokat bűnért való engesztelésképpen: 3Mózes 17:10, 11

"Ha Izrael népéből egy ember vagy egy köztetek lakó bevándorló bármilyen vért megeszik, attól az embertől biztosan el fogok fordulni. Aki vért eszik, azt meg fogom ölni, és így el lesz távolítva a népéből. Mert az élőlények élete a vérben van, én pedig azért adtam a vért nektek, hogy engesztelést végezzetek magatokért az oltáron. A vér szerez engesztelést, mert az élet a vérben van."

Az akaratával összhangban volt az is, hogy a Fia, Jézus Krisztus felajánlotta tökéletes emberi életét áldozatként a bűnökért: Héberek 10:5,10

" Ezért amikor eljön a világba, ezt mondja: „»Állatáldozatokat és egyéb áldozatokat nem akartál, de testet készítettél nekem....Ez által az „akarat” által megszenteltek minket, mivel Jézus Krisztus egyszer s mindenkorra felajánlotta a testét."

Ez dióhéjban, a Biblia sokkal többet elmond erről, miért tilosa vér fogyasztása. De vajon ez ma is érvényben van?

A keresztény elrendezésben a vér szentsége még inkább előtérbe került. Megszűnt az állatvér bemutatása, mivel azok a felajánlások csupán árnyékai voltak a valóságnak, Jézus Krisztusnak: Kolosé 2:17; Héberek 10:1–4, 8–10.

A Héberekből vett idézet is annak bizonyítéka, hogy érvényben van, de konkrétan megfogalmazza ezt a tiltást a Biblia a keresztényeknek is.

Cselekedetek 15:28,29

"Mert a szent szellem és mi magunk jónak találtuk, hogy semmi további terhet ne rakjunk rátok a következő szükséges dolgokon kívül: tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a megfojtott állattól+ és a szexuális erkölcstelenségtől. Ha gondosan őrizkedtek ezektől, jól lesz dolgotok. Legyetek jó egészségben!”

Tényleg csak röviden, sokkal több információ van erről a Bibliában,de ezért tartjuk mi tanúk tiszteletben Isten nézetét a vérről.

Amikor a Bibliát írták, nem volt transzfúzió. De ha halált jelent az egyénre nézve a vér testbe juttatása, akkor az injekciós tűvel való tesztbe juttatása is ugyan azt jelenti isteni nézőpontból. Az életünket úgy, azon a módon szeretnénk egy örök életre megőrizni, ahogyan azt Isten elénk tárta!

Nem értenek egyet sokan ezzel, de azt hiszen az ismerethiánya miatt van ez így. Nem ismerik Isten nézőpontját a vérről...hiszen éppen Krisztus drága vérén ment meg milliókat, akik annyira értékesnek tartják Krisztus vérét.

Nem öngyilkosok vagyunk, mint sokan neveznek minket, inkább éppen ellenkezőleg, túl drágának tartjuk az életet ahhoz, hogy szembe menjünk az élet fenntartójával.

2021. nov. 17. 10:16
 4/13 KZitus ***** válasza:
11%
...elnézést kérek a hibákért...
2021. nov. 17. 10:17
 5/13 anonim ***** válasza:
41%

"A Teremtő Istened tiltja"

Az én istenem biztos nem, mivel az én istenem szava nem az Őrtorony.

2021. nov. 17. 10:21
 6/13 anonim ***** válasza:
77%
Én segítek embereken a véradással, szerintem Jézus is azt mondta, a kisebben is segítesz, akkor rajta segítesz.
2021. nov. 17. 10:27
 7/13 anonim ***** válasza:
65%
Marhadságnak tartom hogy ha balesetet szenvednek és csak egy jehovással lenne egy vércsoport ők akkor nem mentené meg és hagyná meghalni mert Jehova tiltsa a vért. Ezt általánosságban mondom. Tehát ha egy reformátust vagy egy katolikust tudna megmenteni a véradással akkor nem tenné mert a Biblia tiltja. De van ám egy kiskapu. Jehova azt akarja hogy mindenki ismeretet szerezzen róla és nem akarja senki halálát. Tehát ha egy nem Jehova tanúi meghal mert egy tanú nem ad neki vert akkor Jehova számon kéri rajta mert megmentette volna hogy később mégis érje Jehovat.
2021. nov. 17. 10:40
 8/13 anonim ***** válasza:
40%
Megismerje
2021. nov. 17. 10:40
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Jehova tanúi Jehova tanúinak sem adnak vért a vallásuk miatt. Habár ha eszméletlenül viszik be, életmentő műtétre, az orvos nem azt fogja keresgélni, hogy van-e valami nyilatkozat a vallásáról, vagy hogy fogad-e el vért.

Tiszteletben kell tartani, az ő döntésük.

Simán el tudom képzelni persze, hogy a hitet bizonyos esetek felülbírálják, mert például egy anyáról nem tudom elképzelni, hogy ne mentené a gyereke életét, akár a saját lelke árán is.

Szeressük egymást :)

2021. nov. 17. 12:13
 10/13 anonim ***** válasza:
92%

"Simán el tudom képzelni persze, hogy a hitet bizonyos esetek felülbírálják, mert például egy anyáról nem tudom elképzelni, hogy ne mentené a gyereke életét, akár a saját lelke árán is."

Pedig előfordul, sajnos nem is ritkán hogy az Őrtorony társulat tanítása előbbre való nekik a saját gyermekük életénél is.

Itt épp jogi közbelépés mentette meg egy 5 éves kislány életét, de nem egyszer fordult már előre hogy egy picur nem volt ilyen szerencsés :(

[link]

2021. nov. 17. 12:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!