Vannak még egyáltalán "nem-fundamentalista" keresztény közösségek?
2-el ertek egyet
plusz reformatusok, evangelikusok, magyar baptistak, metodistak, anglikanok
a fundamentalistak pl. a neoprotestans evangelikal kisegyhazak, amerikai mintara
Ha azt érted a fundamantalista alatt, hogy az adott egyház nem enged bizonyos szerintük alapvető, eredeti, ősi hitelveiből, és ezeket a hitelveit erőteljesen terjeszti, akkor Jézus és az apostolok fundamentalisták voltak? Ugyanis ezt mondta Jézus a mennybemenetelekor (ami hasonló, mint egy végrendelet): Mt 28:19-20 "Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig."
Vagy azt érted fundamentalista alatt, hogy nem konform a társadalom nagy tömegeinek nézeteivel vagy elvárásaival? Hát Jézus követői sem voltak azok. Gyakori összeütközéseik voltak a többségi társadalommal és az abban uralkodó vallásokkal. Erről elég, ha elolvasod az Apostolok Cselekedeteit.
Vagy azt érted fundamentalista alatt, hogy nem az embereknek akar tetszeni? Hát, akkor Jézus volt a legnagyobb fundamentalista, mert azt mondta, hogy "Ami az emberek előtt magasztos, Isten előtt utálatos." (Lk 16:15b) Siker, gazdagság, kényelem, politikai hatalom, befolyás, népszerűség, büszkeség, élvezetek hajhászása stb. Teljesen ezek ellen ment Jézus, és arra hívta a tanítványait, hogy ők is tagadják meg a körülöttük levő társadalom értékeit, mert azok utálatosak Isten előtt, és keressék Isten akaratát.
Akkor most Jézus és az eredeti kereszténység fundamentalista? Mivel a fundamentalista szót már összemosták a szélsőséges, intoleránsan, erőszakosan terjesztett nézetekkel, én inkább radikálisnak mondanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!